Title Image

Punkki- ja hyönteiskarkotteissa voi piillä kissan henkeä uhkaava myrkytysvaara  

Punkki- ja hyönteiskarkotteissa voi piillä kissan henkeä uhkaava myrkytysvaara  

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 24.6.2021

Punkki- ja hyönteiskarkotteissa voi piillä kissan henkeä uhkaava myrkytysvaara  

Kesällä käytettävät hyönteiskarkotteet ja koirien ulkoloisten häätöön tarkoitetut valmisteet voivat sisältää permetriiniä tai deltametriiniä, jotka ovat kissalle myrkyllisiä. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaakin lemmikillisiä perheitä pitämään ötökät loitolla ensisijaisesti siisteydellä ja käyttämään hyönteisten ja ulkoloisten torjunnassa kaikille lemmikeille turvallisia aineita.

Kesä herättää eloon hyönteiset, joita saatetaan torjua suomalaiskodeissa ja -mökeillä järein ainein. Markkinoilla on muun muassa muurahaisten, torakoiden, sokeritoukkien ja ampiaisten torjuntaan tarkoitettuja tuotteita, joissa vaikuttavana aineena on käytetty permetriiniä tai deltametriiniä. Samoja aineita käytetään myös koirille tarkoitetuissa, reseptivapaissa ulkoloisvalmisteissa sekä -tuotteissa.

Permetriini ja deltametriini ovat vaarattomia koirille, mutta hyvin myrkyllisiä kissoille. Kissatalouksien onkin oltava erityisen tarkkoja hyönteis- ja ulkoloiskarkotteiden valinnassa. Jos esimerkiksi kodin tai mökin sisätilat käsitellään huonekaluihin ja pinnoille suihkutettavalla valmisteella, on varmistettava, että se ei sisällä permetriiniä tai deltametriiniä. Kyseiset aineet voivat pysyä pitkään pinnoilla, ja kissa voi saada myrkytyksen maatessaan vaikkapa käsitellyllä sohvalla ja nuolemalla sitten turkkiaan.

– Kodin ja mökin kalusteiden pinnat ja myös lattia on lemmikkitalouksissa suositeltavinta jättää kokonaan käsittelemättä hyönteisten torjunta-aineilla. Jos sumutteita on pakko käyttää, on valittava tehoaineiltaan kissalle vaaraton valmiste. Silloinkaan lemmikkiä ei tule päästää aineella käsitellyille alueille. Myös sirotemalliset hyönteismyrkyt ja -karkotteet on aina sijoitettava lemmikkieläinten ulottumattomiin. Muistutan vielä, että Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Permetriiniä käytetään melko yleisesti koirille tarkoitetuissa punkkivalmisteissa ja -tuotteissa. Kissalle punkkivalmistetta valitessa onkin pidettävä huoli siitä, että ostoskoriin päätyy varmasti oikea tuote.

– Pakkausselosteet on luettava tarkkaan ja kissoilla saa käyttää vain niille tarkoitettuja punkkilääkkeitä. Kissa ei ole pieni koira, eikä sen elimistö toimi samoin kuin koiran. Siksi koiralle tarkoitettua punkkivalmistetta ei voida käyttää kissalla pienemmissä määrissä. Kissa voi saada myrkytyksen ja jopa kuolla, jos sillä käytetään koiralle tarkoitettuja permetriinipitoisia punkkivalmisteita, Immonen lisää.

Jo pelkkä ihokontakti permetriinipitoisella punkkivalmisteella käsitellyn koiran kanssa voi aiheuttaa kissalle myrkytyksen. Turvallisuussyistä näin käsitelty koira on hyvä pitää loitolla kissoista 72 tunnin ajan ja kodeissa, joissa on sekä kissa että koira, on käytettävä vain kissalle turvallisia ulkoloisvalmisteita.

Torju kuokkavieraat siisteydellä

Kissatalouksissa turvallisin keino torjua hyönteisiä on pitää asunto siistinä ja ruoka-aineet kaapeissa kannellisissa astioissa sekä korjata ruoantähteet heti aterioinnin jälkeen ulkona olevaan jäteastiaan. Tuuletuskäytössä olevissa ikkunoissa käytettävät kissaverkot toimivat samalla hyttysverkkoina. Hyönteisiä voi karkottaa myös luonnonmukaisin keinoin: esimerkiksi muurahaisten määrää voi rajoittaa torjumalla niille tärkeitä kirvoja nokkosuutteella ja kukkapenkit voi sijoittaa loitommalle talosta. Punkeilta puolestaan voi suojautua käyttämällä esimerkiksi luonnollista geraniolia sisältäviä tuotteita.

– Suomen suvesta selviää parhaiten hyväksymällä hyönteiset osana luonnon monimuotoisuutta. Hyönteismyrkyt eivät erottele hyönteislajeja ja voivat vahingoittaa myös hyödyllisiä pölyttäjiä, Immonen huomauttaa.

Myrkytys voi olla kissalle kohtalokas, koska:

  •  kissa on pienikokoinen, ja siksi pienikin annos myrkkyä voi olla sille vaarallinen.
  •  kissat eivät poikkeuksellisen aineenvaihduntansa vuoksi pysty lainkaan metaboloimaan pyretroideja. Siksi permetriiniä ja deltametriiniä sisältävät valmisteet voivat aiheuttaa kissalle hengenvaarallisen myrkytystilan.
  •  kissa on siisti eläin ja puhdistaa nuolemalla turkkiaan, josta mahdolliset myrkyt voivat päätyä helposti sen suuhun.

Jos kissalla havaitsee myrkytysoireita, on välittömästi otettava yhteys eläinlääkäriin.