Title Image

Helsingfors djurskyddsförening HESY rf

Om HESY

Helsingfors djurskyddsförening (HESY) syftar till att skydda alla djur så väl som möjligt. Vi fokuserar på att hjälpa hemlösa djur. Under de senaste 20 åren har vi tagit hand om och hittat nya hem till cirka 30 000 hemlösa djur. Vårt djurskyddshem (HESY center) tar hand om och omplacerar hundratals hemlösa husdjur varje år. Dessutom ger vi råd om djurskydd och djurvård. Vår förening motsätter sig djurmisshandel, som förekommer inom industriellt drivet jordbruk, pälsodling, jakt, djurförsök, cirkusar, underhållning och andra områden.

HESY upprätthåller också en djurkyrkogård belägen i Helsingfors centralpark.

Kontaktinformation

HESY center (HESY-keskus)

Adress: Muonamiehentie 7, 00390 Helsingfors.

E-post: hesy[a]hesy.fi

Vi hjälper till med alla frågor om borttappade djur och djurskydd. Du kan ringa vår hjälplinje på 09 5420 0100 måndag till fredag från 9:00 till 16:00.

Öppettider

Må, ons, fre från 9:00 till 17:00

Ti och to från 9:00 till 19:00

Lö från 10:00 till 14:00

Sö stängt

Djurutrymmen: ti och to från 16:00 till 19:00.

Att skaffa ett husdjur från HESY

Att skaffa ett husdjur från HESY

Är du intresserad av att öppna ditt hjärta och hem för ett husdjur genom HESY? Du hittar djuren som söker permanenta hem på vår hemsida (hesy.fi -> Kotia etsivät eläimet). Om du vill erbjuda ett hem åt ett HESY-djur, börja med att fylla i det här onlineformuläret. Vänligen bekanta dig också med villkoren i vårt adoptionsavtal.

Innan de flyttar till sitt nya hem genomgår alla djur en veterinärundersökning. Katter, hundar, kaniner och andra större djur är mikrochippade och registrerade med Turvasiru.fi. Dessutom är de vaccinerade och avmaskade. Vuxna katter, hundar och kaniner kastreras och steriliseras. När du adopterar en kattunge eller hundvalp måste du ta dem till HESY:s veterinär för att bli kastrerade innan de fyller 1 år.

Adoptionsavgifter för 2023 finns här (på finska).

Vänligen observera att:

  • De flesta djur behöver sällskap av andra djur. HESY omplacerar kattungar i par eller till hem som redan har en katt. En HESY-kattunge kan inte vara en ensam katt.
  • HESY-katter måste vara inomhuskatter eller gå i koppel. De får inte tillåtas att ströva fritt.
  • Om du redan har en katt hemma, se till att din katts vaccinationer är uppdaterade.
  • Ett djur som skaffats från HESY får inte omplaceras utan föreningens tillstånd.
Donationer

Donationer

För att stöda HESY och hjälpa hemlösa djur kan du göra en donation:

  • via MobilePay #53287
  • via textmeddelande genom att skicka ”[summa] HESY” till 16588 (till exempel genom att skicka ”10 HESY” donerar du 10 euro)
  • genom att betala direkt till vårt konto:

IBAN: FI09 2001 1800 113063

Kom ihåg att skriva ”Donation” i meddelandefältet eller använd referensnumret 100586. Om du vill rikta din donation till katter, använd referensnumret 100573. Om du vill rikta din donation till hundar, använd referensnumret 100599.

Registrerat tillståndsnummer: RA/2020/755

Registrerade tillståndsnumret giltigt: från och med 1.1.2021

Volontärarbete

Volontärarbete

Vi skulle inte kunna göra det vi gör utan våra volontärer! HESY behöver hjälp i alla slags uppgifter, oavsett om det handlar om insamlingsaktiviteter eller den dagliga driften av organisationen. Oavsett vad dina färdigheter eller talanger är uppskattar vi all tid du är villig att ge.

Våra volontärers säkerhet är mycket viktig för oss, men tyvärr täcks inte volontärerna av vårt försäkringsbrev. Av denna anledning rekommenderar vi starkt att du tecknar en försäkring som täcker fritidsolycksfall (om du inte redan har det) och kontrollerar att ditt vaccinationsprogram är uppdaterat om du vill volontärarbeta med djur. 

Om du bor i huvudstadsregionen, är 18 år eller äldre och vill börja volontärarbeta för HESY, skicka helt enkelt ett e-postmeddelande till hesy[a]hesy.fi där du beskriver vilka uppgifter du är intresserad av att utföra. Vi kontaktar dig så snart som möjligt. Du är också välkommen att besöka HESY centret och lära känna vår verksamhet på plats! Vänligen observera att åtminstone en viss nivå av finsk språkkunskap behövs vid interaktion med allmänheten.

För närvarande behöver vi volontärer inom följande områden:

Mänskliga vänner

Många av våra katter har antingen haft dåliga erfarenheter av människor eller nästan ingen mänsklig kontakt alls. För att hjälpa skygga katter att inse att människor inte är farliga – vilket väsentligt förbättrar deras möjligheter att bli adopterade – tillbringar mänskliga vänner tid med katterna för att visa att ingenting hemskt kommer att hända. Detta innebär vanligtvis bara att sitta i katternas rum i en timme: Du kan surfa på din mobil, läsa, sticka eller göra vad du vill medan du är där! Vi rekommenderar starkt att frivilliga har uppdaterade vaccinationsprogram och fritidsolycksfallsförsäkringar, ifall några skador skulle inträffa.

Evenemangsplanering

HESY centret anordnar ibland publika evenemang som visar upp dess aktiviteter. Vi organiserar också mer allmänna djurtematiska evenemang. Volontärer kan hjälpa till genom att organisera evenemanget, arbeta i cafeterian, koka kaffe eller sälja lotter. Vi välkomnar också evenemangsidéer eller förslag på programinslag! Intäkterna från evenemangen går till verksamheten på djurskyddet.

Bakningscirkel

Vid olika evenemang anordnade av HESY centret finns hemgjorda bakverk tillgängliga för gäster att köpa, och intäkterna därav går till verksamheten på djurskyddet. Om du är duktig på att baka kan du överväga att gå med i vår bakningscirkel!

Kallelse till alla yrkesverksamma!

Har du färdigheter inom textförfattning (copywriting), layoutdesign, översättning, fotografering, marknadsföring eller reklam? Kanske är du studerande eller yrkesverksam inom juridik, biologi eller veterinärmedicin? HESY letar alltid efter volontärer som är villiga att låna ut sin yrkesexpertis. Om du är specialist inom kommunikation skulle vi gärna vilja ha din hjälp med att skapa HESY tidningen och olika kampanjer. Vi skulle också uppskatta råd från experter inom juridik och zoologi när det gäller svåra djurskyddsfrågor och utformning av uttalanden.

Fånga utomhuskatter

Detta sker vanligtvis på kvällar och nätter. När det är kallt ute måste fällan kontrolleras minst en gång i timmen, men detta kan göras mindre frekvent i varmare väder. Volontärer måste ha sin egen bil för transport av fångade katter. Katter är ofta ganska bra på att undvika tillfångatagande, så volontärer behöver ett långt tålamod! Hur som helst måste de fångas så att vi kan hjälpa dem, och HESY har inte tillräckligt med anställda för att ta hand om den här uppgiften på egen hand. Så om du kan hjälpa oss – även om det bara är i din egen trädgård – låt oss veta det! För den här uppgiften rekommenderar vi starkt att volontärer har uppdaterade vaccinationsprogram och fritidsolycksfallsförsäkring, ifall skador skulle inträffa.

Transport av djur

Vi transporterar alla vilsna eller hemlösa husdjur som hittas i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Kyrkslätt till det officiella djurskyddet i Vik, och till HESY:s egna djurskydd för djur som hittats i Sjundeåområdet. Vi behöver hjälp med att transportera dessa djur regelbundet, särskilt under sommartid. Volontärchaufförer måste ha sin egen bil. Vi kan tillhandahålla transportbox om det behövs. Vi rekommenderar starkt att volontärer har uppdaterade vaccinationsprogram och fritidsolycksfallsförsäkring, ifall skador skulle inträffa.

Bli medlem

Du kan stöda oss genom att bli medlem. Medlemsavgiften är 25 € per år. Om du vill bli livstidsmedlem är avgiften 375 € (årsavgiften x 15).

Medlemsavgifterna hjälper oss att täcka kostnaderna för att ta hand om hemlösa djur. Det kostar ungefär en miljon euro per år att driva HESY centret.

Att ha ett stort antal medlemmar är fördelaktigt på andra sätt också. Till exempel är lagstiftare mer benägna att lyssna på organisationer med ett stort antal medlemmar när nya lagar om att förhindra djurplågeri skapas.

Som medlem får du vår HESY tidning (publicerad endast på finska) två gånger om året.

Om du vill bli medlem, fyll i medlemsformuläret här (endast tillgängligt på finska). Om du inte kan hantera det finska formuläret, skicka ett meddelande till hesy[a]hesy.fi så hjälper vi dig!

Regler för Helsingfors djurskyddsförening HESY (endast tillgängligt på finska).