Title Image

Korona iskee kahtaalta eläinsuojelujärjestöihin: Eläinmäärät uhkaavat kasvaa ja lahjoitukset vähetä

Korona iskee kahtaalta eläinsuojelujärjestöihin: Eläinmäärät uhkaavat kasvaa ja lahjoitukset vähetä

lemmikkikaniHelsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Tiedote 2.10.2020

Korona iskee kahtaalta eläinsuojelujärjestöihin:

Eläinmäärät uhkaavat kasvaa ja lahjoitukset vähetä

Kulunut vuosi on ollut koronaviruksen takia hyvin poikkeuksellinen ja vaikuttaa myös lukuisten eläinten elämään. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on huolissaan niin lemmikkibuumin seurauksista kuin taloudellisen taantuman vaikutuksista lemmikkiperheisiin ja muistuttaa eläinten päivän kynnyksellä avunannon tärkeydestä. Eläinsuojeluyhdistyksillä korona tullee näkymään kasvavina eläinmäärinä ja lahjoitusten vähenemisinä. 

Koronakaranteeni on aiheuttanut Suomessa ennennäkemättömän lemmikkibuumin. Myös HESYlle on tullut runsaasti eläinhakemuksia. Yhdistykseltä voi hakea eläintä täyttämällä kotilomakkeen, joita on otettu tänä vuonna vastaan jo 1700 kappaletta. Sinänsä positiivisella ilmiöllä on varjopuolensa. Lemmikin hankintaan on voitu ryhtyä harkitsemattomasti: perehtymättä lemmikin hoitovaatimuksiin, varautumatta sen hoitokuluihin ja ymmärtämättä eläimenpidon pitkäaikaisuutta.

– Eläimen omistaminen merkitsee suurta vastuuta, sillä lemmikkiin on sitouduttava koko sen eliniän ajaksi myös elämäntilanteiden muuttuessa ja koronatilanteen hellitettyä. Kissat elävät noin 15–20 vuotta, koirat 10–15 vuotta ja kanitkin liki kymmenen vuotta. Meidän huolenamme on, että korona-aikana hankitut lemmikit päätyvät kiertoon, kun elämä ei enää rajaudu yhtä paljon kotiin tai lemmikinpito osoittautuu luultua haastavammaksi, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Yhtä huolestuttavaa on se, että koronan aiheuttamassa talouden taantumassa osa lemmikillisistä kotitalouksista joutuu karsimaan menojaan. Kulukuri voi merkitä vaikeuksia selviytyä eläimen hoito-, ruoka- ja eläinlääkärimenoista. Ennemmin tai myöhemmin tämä voi heijastua eläinsuojeluun siten, että eläimiä tarjotaan joko suoraan eläinsuojeluyhdistyksille tai niitä aletaan hylätä.

– On äärimmäisen tärkeää auttaa lemmikkinsä kanssa vaikeassa tilanteessa olevia. Muuten koronan aloittamaa lemmikkibuumia seuraa hylkäämisbuumi. Meidän mielestämme valtion on tultava vastaan, jos eläinsuojeluyhdistysten eläinmäärät ja eläinten hoidon kustannukset paisuvat koronalemmikkien vastaanottamisen takia. Korona kurittaa muutenkin lahjoitusvaroin toimeen tulevia yhdistyksiä, kun ihmiset ovat varovaisia ja heillä on vähemmän käyttövaroja, Immonen tarkentaa.

Koronavirus voi aiheuttaa vakavan ja pitkäkestoisen sairastumisen, ja osa viruksen saaneista menehtyy. Jos sairastunut ei kykene enää hoitamaan lemmikkiään eikä hän saa tähän apua lähipiiristään tai voi viedä eläintä hoitolaan, on hänen suositeltavaa ottaa yhteyttä paikkakunnan eläinsuojeluyhdistykseen eläimen väliaikaisen hoidon järjestelemiseksi. Akuutissa tilanteessa tulee olla yhteydessä eläinsuojeluviranomaisiin. HESY ottaa harkintansa mukaan hoiviinsa eläimiä, joiden omistajat ovat kuolleet koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin.

Eläinten päivän taustaa

Eläinten päivää vietetään joka vuosi 4.10. Merkkipäivää vietetään Suomessa tänä vuonna 111:ttä kertaa. Ajatuksen kansainvälisen eläinten päivän vietosta toi maahamme eläinsuojelun vahva vaikuttaja Constance Ullner, joka toimi HESYn puheenjohtajana vuosina 1916–1926 ja varapuheenjohtajana vuosina 1901–1915. Alun perin merkkipäivän päivämääräksi vakiintui 4.10. eläinten suojelupyhimyksen Fransiskus Assisilaisen päivän mukaan.

Hylättyjen eläinten hoito jatkuu HESYllä korona-aikanakin normaaliin tapaan. Yhdistys toivottaa kaikille eläinystäville ja eläinten ystäville mainiota maailman eläinten päivää!