Helsingin eläinsuojeluyhdistys on suomalaisen eläinsuojelun uranuurtaja: se perustettiin jo vuonna 1874. Pitkän historiansa aikana HESYn toiminta on muuttunut aina ympäröivän yhteiskunnan muutosten myötä. Viimeisten 40 vuoden aikana HESYn päätoiminta-alueena on ollut kodittomien eläinten auttaminen. Tällä hetkellä HESY hoitaa Viikin löytöeläintalon eläinten jatkohoidon, eli ottaa hoiviinsa ne pääkaupunkiseudun löytöeläimet, jotka eivät Viikin kautta löytäneet omistajaansa, sekä huolehtii Siuntion löytöeläimistä koiria lukuun ottamatta. HESYn hoitoon tulee myös yhä enemmän huostaanotettuja eläimiä.

HESY on vuosikymmenten aikana ottanut huostaansa kymmeniätuhansia kodittomia lemmikkieläimiä ja etsinyt niille uudet, rakastavat kodit. Vuonna 2018 pelastimme 347 hylättyä eläintä – pääasiassa kissoja, mutta myös koiria, kaneja, hiiriä, rottia, marsuja, hamstereita, lintuja, maa- ja vesikilpikonnia  –  ja tarjosimme niille uuden, paremman elämän. HESY hoitaa kodittomia eläimiä ammattitaitoisen henkilökunnan voimin ja eläinlääkärien avustuksella. Kukin eläin saa loishäädön, rokotteet ja tunnistusmerkinnät, ja eläimet myös steriloidaan tai kastroidaan. Eläimet asuvat HESYn hoivissa aina siihen asti, että niille löydetään juuri niille sopiva loppuelämän koti.

Käytännön eläintenhoidon lisäksi HESY hoitaa pääkaupunkiseudun löytöeläinkuljetukset ja ylläpitää lemmikkien hautausmaata Keskuspuistossa. HESYn toimiston neuvontapuhelin antaa arkisin neuvoja löytöeläimiin, eläintensuojeluun ja eläinten hoitoon liittyvissä kysymyksissä. HESYn tiedotusosasto ottaa aktiivisesti kantaa eläimiä koskeviin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin kysymyksiin lausuntojen, tiedotteiden, esitteiden ja erilaisten kampanjoiden avulla. HESY tekee myös aktiivisesti yhteistyötä niin koti- kuin ulkomaistenkin eläin- ja luonnonsuojelujärjestöjen kanssa.

HESYn jäsenyhdistykset:

Kissojen alkukoti ja apu, Öllölä
Kissojen katastrofiyhdistys KKY, Tampere
Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistys KSEY
Mikkelin eläinsuojeluyhdistys MESY
Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistys
Kehräämö ry, Kauhava

Yhdistyksen toiminnasta ja taloudesta julkaistavat vuosikertomukset löydät täältä.