Viisiottelussa luovuttava väkivaltaisesta hevosten kohtelusta
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Raippaa ja kannustimia saa käyttää hevosurheilussa vain merkinantovälineinä, ei lyömiseen ja potkimiseen.
Tiedote 10.8.2021
Viisiottelussa luovuttava väkivaltaisesta hevosten kohtelusta
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY esittää vakavan huolensa Tokion olympialaisten nykyaikaisen viisiottelun ratsastusosuudessa nähdystä tarpeettoman kivun tuottamisesta hevosille. Yhdistys peräänkuuluttaa lajiin hevosen hyvinvoinnin paremmin turvaavia sääntöjä ja kulttuuria.
HESY on järkyttynyt hevosiin kohdistuvasta väkivallasta, pakottamisesta ja vahingoittamisesta olympialaisten viisiottelun ratsastusosuudella ja vaatii, että lajia muokataan hevosystävällisemmäksi. Kilpailusääntöihin tulee sisällyttää tarkemmat ohjeet siitä, mikä on sopimatonta hevosen kohtelua ja käsittelyä, eikä kilpailun luonne saa vaarantaa hevosen terveyttä.
Viisiottelussa hevoset arvotaan vasta ennen ratsastusosuutta ja ratsastaja saa harjoitella hevosen kanssa vain 20 minuuttia ennen kilpailun alkua. Kilpailijat eivät siis tunne ratsastamiaan hevosia ennakolta samaan tapaan kuin tyypillisesti ratsastuskisoissa. He eivät ole myöskään samanlaisia ratsastuksen ammattilaisia kuin puhtaissa hevosurheilulajeissa, vaikka rataosuudet ovat yhtä vaativia kuin huipputasolla. Tämän seurauksena olympialaisten nykyaikaisessa viisiottelussa nähtiin tänä vuonna erittäin rumaa hevosten käsittelyä.
– Rata oli monien ratsastajien hevostaidoille aivan liian vaikea, ja hevosille tuotettiin turhaa kipua liiallisella raipan ja kannusten käytöllä sekä suitsista repimällä. Lisäksi lajissa on mahdollista jatkaa suoritusta hevosen kaaduttua, vaikka hevosen kunto ja vointi pitäisi tällöin ehdottomasti tarkastaa ja suoritus keskeyttää. Viisiottelussa tuntuu vallitsevan käsitys, että eläimen satuttaminen ja kivun sivuuttaminen on täysin hyväksyttyä. Hevoseen suhtaudutaan kuin urheiluvälineeseen, vaikka kyseessä on tunteva eläin, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.
HESY pitää ongelmallisena sitä, että merkittävän ratsastusosuuden sisältävä nykyaikainen viisiottelu ei kuulu kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n alaisuuteen.
– FEI:ssä on kiinnitetty viime vuosina yhä enemmän huomiota eläinsuojeluun. Viisiottelukilpailuissa tulisikin noudattaa FEI:n sääntöjä siihen asti, kunnes lajin kilpailusäännöt saadaan päivitettyä 2020-luvun eettisiä eläinasenteita vastaaviksi. Myös esteiden maksimikorkeutta tulisi laskea 80 senttimetriin nykyisestä 120:stä, Immonen lisää.
Lajin sääntöjen päivittäminen on ajankohtaista, sillä Suomelle on myönnetty nykyaikaisen viisiottelun MM-kilpailujen järjestämisoikeus vuonna 2022. Näissä kilpailuissa on noudatettava Suomen eläinsuojelulainsäädäntöä, jossa muun muassa kielletään eläimen väkivaltainen käsittely, potkiminen sekä lyöminen eläintä vahingoittavalla välineellä.
– Toivon, että nykyaikaisessa viisiottelussa – yhtä lailla kuin kaikessa hevosurheilussa – luovutaan rangaistukseen perustuvista käytännöistä, sääntörikkomuksiin puututaan ja lajin sääntöjä ja käytäntöjä muokataan urakalla hevosen etu edellä. Viisiottelussa tarvitaan asennemuutosta, joka muuttaisi hevosen asemaa välineen roolista harrastuskumppaniksi, Immonen summaa.