Title Image

Varmista lemmikin turvallisuus matkan aikana

Varmista lemmikin turvallisuus matkan aikana

Koiraa ei voi noin vain ottaa mukaan auton kyytiin. Koira on pidettävä lyhyilläkin automatkoilla turvavaljaissa, kuljetushäkissä tai -laatikossa tai verkolla erotetussa takatilassa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 30.6.2021

Varmista lemmikin turvallisuus matkan aikana

Lukuisat lemmikit kulkevat kesän aikana omistajiensa mukana niin maanteitä, vesistöjä kuin ilmareittejä pitkin mökeille sekä muihin lomakohteisiin ja palaavat sesongin päätyttyä takaisin koteihinsa. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että oikeat varusteet ja tutustuminen joukkoliikennevälineiden matkustusohjeisiin ovat turvallisen ja mutkattoman matkan takeita.

Autoilijoiden on syytä pitää lemmikit matkan aikana joko verkolla erotetussa takatilassa, turvavaljaissa, auton rakenteisiin istutettavissa kuljetushäkeissä tai autoon kiinnitetyissä, tukevissa kuljetuslaatikoissa, sillä autossa irrallaan matkustava eläin voi aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

– Vapaana oleva eläin voi häiritä kuljettajaa tai kulkeutua polkimien tuntumaan. Äkkijarrutustilanteessa irrallaan oleva painava eläin voi sinkoutua ohjuksen lailla kohti auton etuosaa vakavin seurauksin, varoittaa HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Liikenneturvan laskelmien mukaan parikiloisenkin koiran törmäyspaino on jo taajamanopeuksissa eli 50 kilometrin tuntinopeudella noin 40-kertainen eli 80 kiloa. Jos vastaavassa vauhdissa matkassa on mukana 15-kiloinen snautseri, sen törmäyspaino on kolaritilanteessa siis 600 kiloa.

Kolarilanteissa valjaat ja häkit pitävät eläimen myös aisoissa, sillä shokissa oleva loukkaantunut lemmikki ei tunne välttämättä edes omistajaansa ja voi vapaaksi päästessään sännätä karkuun vaarantaen muun liikenteen ja oman henkensä. Loukkaantunut tai shokissa oleva eläin on aina vietävä eläinlääkärille tarkastettavaksi.

Lemmikin kanssa joukkoliikenteessä

Rautateitse matkustaville eläimille on varattu erikseen merkityt lemmikkiosastot. Lemmikit voivat matkustaa myös kaukoliikenteen busseissa saattajiensa kanssa, jos linja-autossa on tilaa ja jos kukaan matkustajista ei ole niin allerginen, että häiriintyisi eläinmatkustajasta. Opas- ja palveluskoirat ovat kuitenkin aina oikeutettuja nousemaan bussin ja junan kyytiin käyttäjänsä kanssa. Eläimet eivät saa matkustaa busseissa ja junissa ilman saattajaa.

Lento- ja laivayhtiöillä on lemmikkimatkustajille yhtiökohtaiset maksut ja matkustusohjeet, joihin kannattaa tutustua etukäteen. Ulkomaille matkustettaessa on tutustuttava myös kohdemaan vientimääräyksiin, joista saa lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Kesä on monille lemmikeille rentoa yhdessäolon aikaa kotiväen kanssa. Loma-ajan tekemiset on kuitenkin toteutettava eläinten ehdoilla.

– Eläintä ei kannata ottaa mukaan ihan joka paikkaan. Jos eläin stressaantuu selvästi matkustamisesta ja kyseessä on lyhyt lomapyrähdys tai ilmastoltaan kuuma lomakohde, on lemmikki parempi viedä eläinhoitolaan, hoitoon tuttavien luo tai pyytää tai palkata lemmikille hoitaja kotiin, Immonen ehdottaa.