Title Image

Vapaaehtoistoimijat kissakriisiä selättämässä – yhteistyössä on voimaa

Vapaaehtoistoimijat kissakriisiä selättämässä – yhteistyössä on voimaa

Viranomaistahojen työnkuvaan ei populaatiokissojen pelastaminen tunnu kuuluvan. Kun jostain löytyy kissapopulaatio, viranomaisten ratkaisuehdotus on usein yksinkertaisesti populaation tappaminen. Kun kissoja halutaan auttaa, toimeen ryhtyvät vapaaehtoiset toimijat. Monissa eläinsuojeluyhdistyksissä valtaosa työstä koostuukin puolivilliintyneiden populaatiokissojen loukuttamisesta, hoitamisesta ja kotiuttamisesta.

Vapaaehtoiset eläinsuojelutahot tekevät tavattoman arvokasta työtä kissojen elämän ja arvon eteen: loukuttavat, leikkauttavat, madottavat, rokottavat, ruokkivat, hoitavat niin sairauksia, pakkasen puremia korvia kuin sisäsiittoisuuden aiheuttamia terveysongelmia; kesyttävät, rapsuttavat, etsivät uuden kodin. Yksityisten eläinten ystävien ponnisteluista huolimatta hylättyjä kissoja ja uusia populaatioita löytyy edelleen. Miten karmea tilanne olisikaan ilman vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden tekemää työtä?

Kissojen auttaminen vaatii yhteistyötä eläinsuojelutoimijoiden kesken. Esimerkiksi HESYn jäsenjärjestö KESY Kankaanpäässä on viime vuosina loukuttanut satoja kissoja. Tämä tomera pieni yhdistys ei selviäisi tyhjennysurakoista ilman vapaaehtoisia loukuttajia, kuskeja ja sijaiskoteja tai ilman toisia eläinsuojelutoimijoita, jotka ovat auttaneet kissojen jatkohoidossa ja kotien etsimisessä. Yhteistyöllä saamme autettua paljon useampia eläimiä.

Jokainen kissanomistaja voi auttaa!

Jokaisen populaation alku ovat vapaana liikkuvat, leikkaamattomat kissat. Kissa ei kuulu Suomen luontoon, eikä vapaa ulkoilu ei ole kissalle itselleen terveellistä eikä turvallista. Vastuullinen kissanomistaja ulkoiluttaa kissaansa valvotusti valjaissa tai katetussa ulkotarhassa. Kissat tulee myös leikkauttaa ja siruttaa ja siru rekisteröidä mikrosirurekisteriin. Jos kissa kaikista varotoimenpiteistä huolimatta pääsee livahtamaan karkuun ja kuljetetaan löytöeläintaloon, löytöeläintalo pystyy mikrosirun tietojen avulla etsimään omistajan tiedot rekisteristä, ottamaan yhteyttä omistajaan ja kertomaan ilouutisen karvaisen perheenjäsenen löytymisestä.

Pidetään yhdessä kissojen puolta!