Title Image

Valvontaeläinlääkärit löytöeläintalon laatua varmistamassa

Valvontaeläinlääkärit löytöeläintalon laatua varmistamassa

Tiedote 18.2.2022

Valvontaeläinlääkärien tarkastuskäynnit ovat osa löytöeläintalojen toiminnan laadunvarmistusta. Valvontaeläinlääkärien tietotaito ja tuki on myös HESYlle tärkeä apu eläinten hyvinvoinnin varmistamiselle ja kehittämiselle. Viimeisimmällä tarkastuskäynnillään viranomaiset löysivät huomauttamista HESYn koirien ulkoiluttamisesta, ja toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi. HESY-keskuksen areenaa käytetään mahdollisimman paljon hoidossamme olevien koirien aktivointiin, jotta koirien liikunnan ja puuhastelun tarve tulisi varmasti täytettyä.

Valvontaeläinlääkärit pohtivat myös eläinten pitkäaikaista asumista löytöeläintalossa: miten tarhaoloissa saadaan varmistettua kodittomalle eläimelle mahdollisimman hyvät olot? Tämä on kysymys, jonka kanssa HESY tekee jatkuvasti töitä, sillä tarhaolot ovat väistämättä erilaiset kuin kotiolot. HESYn tilat on kuitenkin suunniteltu eläinsuojelulain ja eläinsuojeluviranomaisten ohjeiden mukaisesti myös pitkäaikaisasumiseen – esimerkiksi Viikin löytöeläintalon tilat on sen toiminnan mukaisesti mitoitettu vain lyhytaikaiseen oleiluun. Keskimäärin HESYn eläimet viettävät HESY-keskuksessa neljä kuukautta.

Parasta olisi, että kullekin eläimelle löydettäisiin loppuelämän koti mahdollisimman nopeasti: heti, kun eläin on rokotettu, leikkautettu ja madotettu. Valitettavasti pitkäaikaisasukkimme eivät ole helppoja kotiutettavia. Monilla HESYn koirilla on traumaattinen menneisyys ja ne tarvitsevat siksi juuri tietynlaisen kodin. Monet niistä eivät esimerkiksi sovellu lapsiperheeseen tai vilkkaaseen kaupunkiympäristöön. Suurin osa lemmikkiä haluavista ihmisistä taas – aivan ymmärrettävästi – kaipaa helppoa, mukavaa ja rakastavaa ”jokakodinlemmikkiä”.

HESY haluaa kuitenkin antaa mahdollisuuden omaan kotiin myös rankkoja kokeneille ja kuntoutuksen tarpeessa oleville lemmikeille. Luotamme siihen, että jokaiselle Hyrrälle, Jujulle ja Paronille löytyy kyllä Se Oikea Koti. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että nämä eläimet elävät tarhaelämää kauemmin kuin kenties olisi ihanteellista. Olemme kiitollisia valvontaeläinlääkäreiden neuvoista, joiden avulla voimme tehdä näiden eläinten tarhaelämästä mahdollisimman hyvää.