Title Image

Uutuuskirja koiran hyvinvointiin ja sujuvampaan arkeen

Uutuuskirja koiran hyvinvointiin ja sujuvampaan arkeen


Uutuuskirja tarjoaa perusteellisen paketin neuvoja koiran hyvinvointiin ja sujuvampaan arkeen

Koiranomistajia ilahduttaa tieto tällä viikolla ilmestyneestä uudesta kirjasta nimeltä Koiran perustarpeet ja hyvinvointi – Käytännön opas sujuvaan ja palkitsevaan arkeen. Helppolukuinen teos auttaa huolehtimaan koiran terveydestä ja tarjoaa työkaluja koiran hyvinvoinnin edistämiseen. Haastattelussa kirjan tekijät kertovat, miksi kirja on ajankohtainen juuri nyt.

Teksti: Hanna-Maria Lifländer

”Olisi kiva käydä asiakkaan kanssa kaikki koiran hyvinvointiin liittyvät perusteet aina kunnolla läpi, mutta meidän kouluttajien ja eläinlääkäreiden tunnit eivät siihen valitettavasti riitä. Halusimme siksi tehdä kirjan, joka tarjoaa perustiedot sen päälle, mitä pystymme vastaanotoilla antamaan”, avaa eläintenkouluttaja Nina Laiho.

Laiho on yksi kirjan kolmesta tekijästä yhdessä eläinlääkäri Aino Patjaksen ja eläintenkouluttaja Sofia Haapasen kanssa. Kolmikko sai idean kirjan kirjoittamiseen todettuaan, ettei aiheesta juuri löydy luotettavia perusteoksia.

Tekijät toivovat kirjan lisäävän ymmärrystä erityisesti siitä, että koiran hyvinvointi koostuu monista asioista.

”Tykkään käyttää sellaista vertausta, että koiran hyvinvointi on kuin hämähäkin verkko, jossa on monta osa-aluetta: terveys, perustarpeet, lajityypillisten ja yksilöllisten tarpeiden täyttyminen arjessa, mielihyvän kokemukset sekä arjen kuormituksesta palautuminen”, Haapanen listaa. ”Esimerkiksi kipu vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikkiin näihin osa-alueisiin ja jotta koira pääsee kokemaan hyvinvointia, koko seitikkoa pitää vahvistaa.”

Käytösongelmien taustalla ovat monesti terveysongelmat, mutta toisaalta ongelmia ei voi aina lähestyä vain terveyden näkökulmasta. Kirjan tekijät rummuttavatkin vahvasti moniammattilaisuuden puolesta.

”Eläinlääkäreitä on pidetty perinteisesti koirien hyvinvoinnin kuningasasiantuntijoina, mutta itse ajattelen, että lääkäri on kuitenkin lähinnä terveyden asiantuntija. Toivonkin, että eläinlääkärit tekisivät rohkeammin yhteistyötä muiden eläinalan asiantuntijoiden kanssa, sillä meillä kaikilla on omat vahvuutemme”, Patjas korostaa.

Myytit ja uskomukset kumoon

Valtaosa koiranomistajista tekee kirjan tekijöiden mukaan paljon töitä koiraystävänsä hyvinvoinnin eteen ja yrittää aidosti parhaansa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että koiratkin ovat yksilöitä, eivätkä välttämättä pidä samoista asioista tai jaksa samaa tahtia kuin ihminen. Omistajalle voi joskus tulla yllätyksenä esimerkiksi se, että koira, jonka kanssa on harrastettu paljon erilaisia aktiviteetteja, voi myös väsähtää.

”Ylivirittynyt koira ei pääse välttämättä palautumaan riittävästi, ja voi tulla omistajalle shokkina, että koiralta pitää jättää kuormitustekijöitä pois. Jopa peruselämä voi olla meluisassa kaupunkiympäristössä kuormittavaa”, toteaa Laiho.

Tyypillinen virhe on myös viedä koira terveystarkastukseen vasta siinä vaiheessa, kun oireet ovat jo ilmaantuneet.

”Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on tärkeää, koska tutkimattomuus on harvoin tae siitä, että koira olisi terve. Jos vaikka luustokuvauksissa ilmenee jotain poikkeavaa, liikunnalla ja ravinnolla siihen voidaan pystyä puuttumaan hyvissä ajoin”, kertoo Patjas.

Kirja haluaa oikoa myös yleisiä myyttejä ja uskomuksia, joita koirien kasvatukseen liittyy. Tutkittu tieto on muuttunut viimeisen 10–20 vuoden aikana paljon ja lääkäreidenkin pitää päivittää tietämystään jatkuvasti.

”Ei voida olettaa, että koiranomistajilla olisi aikaa plärätä kaikki tutkimukset läpi, vaan on meidän ammattilaisten tehtävä pysyä tiedon aallon harjalla ja tuoda sitä omistajille. Kirjaan on myös koottu neuvoja oikean asiantuntijan valintaan: mistä tunnistaa hyvän ammattilaisen, joka on ystävällinen, ei syyllistä, eikä anna patenttiratkaisuja”, Laiho sanoo.

Vinkkejä ja vertaistukea koiranomistajille löytyy runsaasti niin somesta kuin kavereilta, mutta miten sitten tunnistaa oikea tieto väärästä?

”Kannattaa muistaa, että syyt oman koiran käyttäytymisen taustalla voivat olla ihan erilaiset kuin kaverin koiralla. Jos koira esimerkiksi rähisee lenkillä, se ei tarkoita, että koira on tietynlainen, vaan silloin pitää kiinnittää huomiota kaikkeen mikä koiran käyttäytymiseen vaikuttaa. Yleisesti eri ohjeiden kohdalla on hyvä miettiä, otetaanko niissä huomioon koirayksilön näkökulma vai oikeutetaanko niillä ihmisen toiminta tilanteessa”, neuvoo Haapanen.

Rescue-koira tarvitsee aikaa

Koiran kuin koiran terveyden peruspilarit ovat juuri sille sopiva ruokavalio, liikunta ja säännölliset lääkärikäynnit. Mutta onko jotain erityistä, mitä esimerkiksi rescue-koiran omistajan pitäisi ottaa huomioon?

”Kun koira tulee kuljetettuna tai toisesta kodista uuteen paikkaan, on tärkeää miettiä palautumista. Ennen kuin uusi arki alkaa rakentua, voidaan tarvita erityistoimenpiteitä. Toisaalta, jos esimerkiksi pelko rajaa koiran elämää paljon, koiran hyvinvoinnin tueksi pitää hakea apua. Lisäksi erilaiseen elämään tottunut koira saattaa tarvita jotain kompensoimaan sitä, mitä se on menettänyt. Vaikkapa metsästämään oppineen, aiemmin kadulla eläneen koiran kanssa pitää miettiä, miten metsästyskäyttäytymistä voidaan jäljitellä turvallisesti kotioloissa ruokinnan tai virikkeistämisen keinoin”, kertoo Laiho.

Myös eläinlääkärillä täytyy varautua käymään useaan kertaan.

”Rescue-koirilla on monesti erilaisia terveysvaivoja ja sikäli rescue-koira on helposti myös kallis koira. Sillä voi esimerkiksi olla loisia, jotka muhivat elimistössä kauan, jolloin omistajan pitää sitoutua monenlaisiin terveystutkimuksiin jopa vuosiksi. Niillä on usein myös paljon pelkoja, jolloin omistajan pitää löytää sellainen lääkäri, joka osaa ottaa koiran pelot huomioon”, Patjas sanoo.

Tärkeintä on oppia tuntemaan oma lemmikki kunnolla.

”Kannattaa olla aidosti kiinnostunut siitä koirasta, joka omaan elämään on tullut – mitä valintoja se tekee, mikä sitä palauttaa ja mitä se kommunikoi. Siellä voi olla paljon stressiä, jonka purkamiseen menee aikaa”, muistuttaa Haapanen.

Ihmisen ja koiran hyvinvointi kulkevat käsi kädessä

Tieto uudesta kirjasta on tekijöiden mukaan otettu avosylin vastaan. Jatko-osakin on jo suunnitteilla, sillä käsiteltävää riittää. Entä kaipaako julkinen keskustelu joitakin uusia näkökulmia?

”Mediassa monesti pohditaan, inhimillistetäänkö koiria liikaa. Koiran tunteiden ja kokemusten huomioiminen kaikkialla missä se viettää aikaa ei kuitenkaan ole inhimillistämistä. Se on aitoa koiran hyvinvoinnin huomioon ottamista”, Haapanen sanoo.

On myös hyvä pohtia, miten koiran hyvinvointi toteutuu kaikkina hetkinä.

”Esimerkiksi kisoissa meteli, jännitys, turhautuminen sekä epämiellyttävä odottelu ovat yhtä lailla riski koiran hyvinvoinnille, vaikka koira osaisikin kaikki suoritukseen vaadittavat taidot. Pitää miettiä koiran näkökulmaa, jotta ei jouduta tahattomasti tilanteisiin, jotka heikentävät koiran hyvinvointia”, Laiho lisää.

Tekijät toivovat ihmisten harkitsevan, millaisen elämän pystyvät koiralle ylipäänsä antamaan ja suosittelevat punnitsemaan omat motiivit tarkkaan.

”Koiraa ei kannata hankkia vain lapsia varten tai siksi, että tarvitsee itse enemmän liikuntaa. Ihmisen ja koiran hyvinvointi kulkevat aina käsi kädessä ja koiran ongelmat voivat aiheuttaa ihmisillekin haasteita arjessa pärjäämisen kanssa. Eläinlääkärin työ onkin usein myös ihmisen huolien kuuntelua ja sitä kautta ihmistenkin hyvinvoinnista huolehtimista”, Patjas sanoo.

HESY-lehden lukijat saavat Koiran perustarpeet ja hyvinvointi -kirjan tarjoushintaan.  Kurkkaa tarjous piakkoin postilaatikkoihin kolahtavasta kevään lehdestä!