Jos haluat taata, että lemmikkisi voi viettää kissanpäiviä, koiranelämää tai kaninelämää vielä senkin jälkeen, kun et itse enää ole eläimestä huolehtimassa, laadi testamentti jo nyt. Testamentissa kannattaa kertoa, millaisen tulevaisuuden eläimilleen haluaa ja millä varoilla se toteutetaan. Ilman testamenttia rakkaat lemmikkisi siirtyvät sukulaistesi “omaisuudeksi” kaiken muun perinnön ohella.

Testamentti kannattaa tehdä aina silloin, kun on varma tahdostaan. Testamenttihan ei ole mikään kuolinilmoitus, vaan päinvastoin huojentava teko, jonka jälkeen lemmikin omistaja voi elää huoletta.

Mitä HESY on saamillaan testamenttilahjoituksilla tehnyt?

Ehdoton periaate on, että noudatamme aina lahjoittajan ja testamenttaajan tahtoa. Mikäli testamenttaaja esimerkiksi määrää, että HESYn tulee huolehtia myös hänen lemmikeistään testamentatun omaisuuden turvin, takuulla myös teemme sen. Itä-Pakilassa sijaitsevaa Eläinsuojelukeskustakaan ei olisi ikinä voitu ostaa eikä remontoida löytöeläinten turvapaikaksi, ellei niin moni yhdistyksemme jäsen olisi vuosien mittaan muistanut yhdistystämme testamentissaan tai lahjoituksin. Yhdistykselle kautta aikojen karttunut omaisuus on nyt sijoitettu tähän taloon: varat ovat eläinten käytössä kuten testamenttaajat ja lahjoittajat ovat toivoneetkin.

Mikäli haluat toimia mesenaattina, ota yhteyttä yhdistykseemme. Jos tarvitset apua testamentin tai lahjakirjan tekemisessä, yhdistyksemme juristi laatii paperit maksutta ohjeittesi mukaan. Mikäli teet testamentin itse, toimita joko alkuperäinen testamentti tai sen kopio yhdistyksellemme varmuuden vuoksi.

Teksti: Hannele Luukkainen