Title Image

Topeliuksen jäljillä -kirjoituskilpailun voittajat on valittu

Topeliuksen jäljillä -kirjoituskilpailun voittajat on valittu

HESY ry järjesti 150-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kirjoituskilpailun nuorille eläinten ystäville. Kirjoituskilpailussa oli valittavana kaksi aihetta, ihmisen vastuu eläimistä tai eläimet myötätunnon opettajina. Kirjoituksia saapui määräaikaan mennessä 50 ja ne edustivat riemastuttavan laajaa tyylien kirjoa perinteisestä satumuodosta asiaesseisiin. Myös eri eläinlajit olivat kattavasti edustettuna: odotimme saavamme kirjoituksia etenkin tutuista lemmikeistä – koirista ja kissoista – mutta saimmekin lukea myös esimerkiksi delfiineistä, siileistä, naaleista ja jokihelmisimpukoista. On todella mieltä lämmittävää, miten laaja katsantokanta lapsilla ja nuorilla on eläimistä, luonnosta ja ympäristöstä välittämiseen ja miten heiltä löytyy empatiaa kaikkea elävää kohtaan. Meillä monesti vanhoihin tapoihimme kangistuneilla aikuisilla on heiltä opittavaa!

HESYn raadin vaativa tehtävä oli seuloa kymmenien upeiden kirjoitusten joukosta kahden sarjan voittajat. Ankaran puntaroinnin seurauksena voittajat ovat nyt ratkenneet!


A-sarja, 6-12-vuotiaat: Janette Kaski kirjoituksella Hurja toukka

Janeten tarinassa hurjapäinen toukka joutuu kiipeliin harhauduttuaan turhan kauas omasta maailmastaan, mutta onneksi pieni tyttö huomaa toukan hädän ja pelastaa sen puutarhaansa. Tarina muistuttaa ihmisiä hienosti siitä, miten pienimmätkin eläimet ansaitsevat apua ja huolenpitoa ja miten kunkin eläinlajin on mukavinta elellä juuri sille sopivassa ympäristössä. 

B-sarja 13-16-vuotiaat: Anni Järnbäck kirjoituksella Kohti oikeutta

Annin tarina on vaikuttava tuokiokuva eläinten oikeuksien ja tämänhetkisen ”normielämän” ristiriidoista. Tarinasta välittyy upeasti, miten syvästi minä-hahmo välittää kaikesta luonnosta ja elävästä. Vaikka silmät täytyy vielä sulkea, tarinan pohjavire on toiveikas. Toivo onkin välttämätöntä: parempaa tulevaisuutta ei tule, ellemme tee sen eteen töitä, ja ilman toivoa työ jää tekemättä.  

Molemmat voittajat on palkittu kahdella Linnanmäen rannekkeella.

Voittoisat kirjoitukset on julkaistu HESYn blogissa ja ne pääsee lukemaan klikkaamalla kirjoitelmien nimeä yllä. Kirjoitukset julkaistaan myös marraskuussa ilmestyvässä HESY-lehden 150-vuotisjuhlanumerossa.

Kiitämme lämpimästi kaikkia kirjoituskilpailuun osallistuneita! Muitakin kilpailukirjoituksia julkaistaan vuoden aikana HESYn blogissa ja lehdessä.