HESY:s verksamhet

Helsingfors Djurskyddsförening HESY rf:s syfte är att enligt bästa förmåga skydda alla djur. Vår främsta uppgift är att hjälpa hemlösa djur och höja den allmänna uppskattningen för djur. Vi ger även råd i frågor gällande djurskydd och skötsel av djur.

HESY bekämpar missbruk av djur som förekommer bland annat inom intensiv uppfödning av djur, pälsnäringen, jakt, djurförsök, cirkusar och underhållning. Inom föreningen respekterar vi våra värdefulla traditioner och agerar endast inom lagens ramar.

Vår förening upprätthåller en begravningsplats för djur belägen i Helsingfors centralpark. Vi är mest kända för vårt Djurskyddscenter i Östra Baggböle i Helsingfors.

Under de senaste 20 åren, har HESY omhändertagit ca 20 000 hemlösa djur och hittat nya hem till dem. Under 2017 räddade vi 477 övergivna djur – främst katter, men även hundar, kaniner, möss, råttor, marsvin, hamstrar, chinchillor, gerbiler, fåglar och sköldpaddor – och gav dem ett bättre liv.

Djurskyddscentret

Adress: Samhällsvägen 11 (Folkvägens hörn), 0680 Helsingfors (Östra Baggböle)

Med buss 64 kommer du ända fram till centret

Vi assisterar i alla ärenden gällande försvunna djur och djurskydd. Du kan ringa vår hjälplinje på nummer 09 5420 0100, må-fre kl. 10-17.

Öppethållningstider

Kontoret (Samhällsvägen 11): må–fre kl. 10-18 och sö kl. 15-18. Lördagar stängt.

Djurskyddsboden (Samhällsvägen 11): må–fre kl. 10-18 och sö kl. 15-18. Lördagar stängt.

Tillgänglighet: Utrymmen på Samhällsvägen är belägna i en gammal byggnad. Bottenvåningen kan nås med rullstol, men Djurskyddscentret är beläget i andra våningen som är dessvärre svår att nå med rullstol.

Ifall ditt djur har försvunnit

Har ditt djur försvunnit? Alla bortsprungna sällskapsdjur i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Kyrkslätt skall rapporteras till Hittedjurshuset i Vik i Helsingfors. Du gör en rapport genom att ringa nummer 045 113 4683 under öppethållningstiderna (må-fre kl. 8-19, lö kl. 8-16 och sö kl. 10-18) eller genom att fylla i webbformuläret på centrets webbplats.

Ett undantag är ifall det gäller en saknad hund i Kyrkslättområdet. I detta fall gör du en rapport till Kyrkslätts hittehundshem genom att ringa nummer 040 772 6552.

Då du rapporterar ett försvunnet djur, vänligen ge en exakt beskrivning av djuret, tid och plats för försvinnandet och ägarens kontaktuppgifter.

HESY fungerar som ett skyddshem för katter och mindre djur upphittade i Sjundeåregionen. Upphittade hundar i Sjundeåområdet bör föras till Lojo hundhem, Lesy rf. (tfn 045 6041 818, Maksjokivägen 11, 08200 Lojo). Saknade djur I huvudstadsregionen (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Kyrkslätt) behöver inte skilt rapporteras till HESY. Information gällande andra kommuners djurskydd finns på ifrågavarande kommuns webbplats. Om ett djur som adopterats från HESY försvinner, behöver vi dock informeras. Detta gör du genom att ringa 09 5420 0100 under öppethållningstiderna (må-fre, kl. 10-17) eller skicka e-post till hesy[a]hesy.fi.

Upphittade djur hålls på hittedjurshuset i Vik i minst 15 dagar i enlighet med djurskyddslagen (247/1996). Efter det förs de djur vars ägare inte hittats till HESY.

Ifall du hittar ett bortkommet djur

Då du hittar ett bortkommet husdjur, börja med att kontrollera ifall det har ett halsband och i så fall, om det finns angivet identifikations- eller kontaktuppgifter. Kolla både halsbandets in- och utsida! Det är också bra att fråga runt i grannskapet ifall någon vet vem ägaren kan vara.

Om du inte hittar ID- eller kontaktuppgifter, kolla efter tatueringar. Dessa hittas ofta på djurets vänstra öra, men en del hundar kan ha den i vänstra ljumsken. Registrerade hundar kan ibland ha sitt registreringsnummer tatuerat inne i öret och i det fallet kan ägaren lätt hittas. Registret upprätthålls av den Finlands Kennelklubb.

Finlands Kattförening upprätthåller ett register över registrerade katter. Om en registrerad katt hittas, kan ägaren hittas med hjälp av registreringsnumret in Kattföreningens databas.

Djuret kan ha ett osynligt mikrochips under huden runt nacken. De flesta djurskydd och flera veterinärsstationer kan kolla upp ifall djuret har ett chip och i så fall kan ägaren identifieras med hjälp av chip-numret. Webbtjänster som Turvasiru och Siruhaku upprätthåller databaser över djur som har mikrochips.

Hämta in ett bortkommet djur till ett djurskyddscenter

Ta kontakt med din kommuns djurskydd genast då du hittar ett bortkommet djur och hämta det sedan till centret enligt anvisningar. Djur upphittade i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda skall föras till hittedjurshuset i Vik. Djur upphittade i Kyrkslätt, med undantag för hundar, skall också föras till hittedjurshuset i Vik (öppet måndag till fredag kl. 8-19, lördag kl. 8-16 och söndag kl. 10-18, tfn 045 113 4683). Hundar hittade i Kyrkslättområdet tas om hand av Kyrkslätts hittehundshem, tfn 358 40 772 6552). För mer information om bortkomna djur i ovannämnda områden, vänligen kontakta hittedjurshuset i Vik.

HESY fortsätter att ta hand om bortkomna djur (med undantag för hundar) i Sjundeå. Numret till vår hjälplinje är 09 5420 0100 som är öppet måndag till fredag från kl. 10 till 17. Vårt kontor är öppet vardagar från kl. 10 till kl. 18 och söndagar kl. 15 till kl. 18.

Hämta djuret till Djurskyddscentret

Ifall personen som hittar djuret inte kan föra djuret till centret, kan vi göra det inom Helsingfors, Vanda, Grankulla, Kyrkslätt och Sjundeå vardagar mellan kl. 10 och kl. 17. Vi kan endast transportera djur som redan har tagits fast. Efter kl. 17 och under helger, kan polisen hjälpa med transporten.

Djurskyddslagen

I enlighet med djurskyddslagen har ägaren rätt att återfå sitt djur efter att ha ersatt centret för kostnaden för omhändertagandet. Djur kan inte ges nya hem innan de varit på centret i minst 15 dagar. För att följa dessa krav, skall djur alltid hämtas in till kommunens officiella djurskyddcenter.

Det är också värt att meddela till din grannkommuns djurskydd eller officiella förening om det bortkomna djuret. På glesbygden kan den lokala jaktföreningen möjligtvis hjälpa med att hitta ägaren. Kolla områdets anslagstavlor och ”saknade djur”-annonser i tidningar samt lägg upp din egen ”hittat djur”-affisch.

Understöd HESY:s verksamhet

Understödskonto för hemlösa djur:

IBAN: FI09 2001 1800 113063

Kom ihåg att skriva ”Donation” i meddelandefältet eller använd referensnumret: 100586.

Understödskonto för hundhuset:

IBAN: FI86 1572 3000 410019

Kom ihåg att skriva ”Donation” i meddelandefältet eller använd referensnumret: 100586.

Understödskonto för grundrenovering av Djurskyddscentret:

IBAN: FI60 2001 1800 133194

Kom ihåg att skriva ”Donation” i meddelandefältet eller använd referensnumret: 100586.

Penninginsamlingens tillståndsnummer: RA/2017/1022

Penninginsamlingens tillståndstid: 1.1.2018–31.12.2020

Jobba som volontär

Vi skulle inte kunna göra det vi gör utan våra volontärer! HESY behöver hjälp med alla typer av uppgifter, från penninginsamlingsevenemang till dagligt upprätthållningsarbete. Oberoende av vad dina kunskaper och talanger är, uppskattar vi all tid som du kan ge.

Om du vill börja som volontär för HESY, skicka e-post till hesy[a]hesy.fi.

Vi bryr oss mycket om våra volontärers säkerhet, men tyvärr täcks de inte av vårt försäkringsskydd. Därmed, om du önskar att jobba som volontär med djur, rekommenderar vi att du har en försäkring som täcker olyckor på fritiden.

Vi behöver för tillfället volontärer inom dessa områden:

Städning av djurutrymmen

Beroende på säsong, tar vårt center hand om 40-100 katter samt ett varierande antal kaniner, små gnagdjur och andra djur. De behöver läkarvård och sällskap året runt. Städjobbet är fysiskt ansträngande och kan innebära risker så de som vill hjälpa inom det här området måste vara över 18 år gamla. Vi rekommenderar även varmt att du har en försäkring som täcker olyckor på fritiden. Dessutom hoppas vi att du kommer överens med både djur och människor. Städningen görs mellan ca kl. 10 och 14.

Vård av hundar

Alla hundar i HESY:s vård bor i kennlar eller fosterhem. Om du är hundkär, har du möjlighet att rasta hundar och städa kennlarna. Vi rekommenderar starkt att du har en olycksfallsförsäkring för fritiden ifall något händer.

Bakningsgrupp

Djurskyddscentret ordnar ibland evenemang för att berätta för allmänheten om våra aktiviteter. Vi organiserar också andra evenemang med olika djurteman. På dessa evenemang säljs det hembakta produkter vars försäljningsintäkter går till centrets aktiviteter. Om du kan baka, fundera på att komma med i vår bakningsgrupp!

Planering av evenemang

Djurskyddscentret ordnar ibland evenemang för att berätta för allmänheten om våra aktiviteter. Vi organiserar också evenemang med olika djurteman. På dessa evenemang säljs hembakta kakor, vars försäljningsintäkter går till centrets aktiviteter. Volontärer kan hjälpa till att ordna evenemang, servera i caféet, koka kaffe eller sälja lotter. Vi välkomnar också idéer gällande evenemang och program. Information gällande evenemangens datum och tidpunkter finns på HESY:s webbplats.

Fosterhem för sällskapsdjur

Fosterhem ger djur som t.ex. hundar, nyfödda kattungar och kattmammor samt fåglar ett tillfälligt hem tills de kan återförenas med sina ägare eller hitta sitt slutgiltiga hem. HESY täcker kostnaderna för veterinärvård och bäddmaterial samt betalar en ersättning för mat. Fosterhemmet sköter djuret i medeltal 3-6 månader. Fosterhem kontaktas endast då det finns behov som oftast är som störst under sommaren och hösten.

Har du någon yrkeskunskap?
Har du kunskaper i copywriting, design, översättning, fotografering, marknadsföring eller reklam? Kanske du är studerar juridik, biologi eller till veterinär? HESY behöver alltid volontärer som kan bidra med sin professionella kunskap. Om du är kommunikationsspecialist, tar vi gärna mot hjälp med att skapa vår tidning och olika kampanjer. Vi uppskattar även väldigt mycket rådgivningshjälp av kunniga inom juridik och zoologi då det kommer till svårare djurvälfärdsfrågor och skapa utkast till ställningstaganden.

Fånga in vilda katter

Detta sker oftast på kvällar och nätter. Då det är kallt ute, behöver fällorna kollas åtminstone en gång i timmen, men mer sällan då det är varmare. Volontärer behöver ha en egen bil för att transportera katter som fångas in. Katter är ofta rätt bra på att undvika att bli fasttagna så volontärer behöver ha mycket tålamod. De måste dock fångas in för att vi ska kunna hjälpa dem och HESY har inte tillräckligt med anställda för att kunna sköta den här uppgiften ensam. Så ifall du kan hjälpa oss, även om endast på egen bakgård, vänligen ta kontakt. För den här uppgiften, rekommenderar vi att volontärer har en fritidsolycksfallsförsäkring om något skulle hända.

Transport av djur

Vi transporterar bortkomna djur upphittade i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Kyrkslätt till hemmet i Vik och till HESY:s egna hem för djur upphittade i Sjundeåområdet. Vi behöver hjälp med att transportera djur varje vecka. Volontärer behöver ha en egen bil, men vid behov kan vi låna ut transportburar. Vi rekommenderar även att volontärer har en olycksfallsförsäkring ifall en olycka sker.

Om du bor i huvudstadsområdet, är 18 år eller äldre och vill hjälpa, vänligen skicka e-post och berätta vilka uppgifter du är intresserad av. Vi kontaktar dig så fort som möjligt. Välkommen även att besöka vårt Djurskyddscenter och bekanta dig med våra aktiviteter på plats och ställe.

Bli medlem i HESY

Du kan understöda Helsingfors djurskyddsförenings verksamhet genom att bli medlem. Medlemsavgiften för vuxna är 25 euro per år och för ungdomsmedlemmar (under 18 år) 15 euro per år. Medlemsavgiften för ständig medlem är 15 gånger medlemsavgiften, d.v.s. 375 euro.

Med medlemsavgifterna täcks kostnaderna för vården av hemlösa djur. Årligen går det ca 1 miljon euro till att driva Djurskyddscentrets verksamhet.

Ett stort antal medlemmar är även en fördel för HESY då det t.ex. stiftas nya lagar i vårt land som berör djurskyddet. Föreningar med en stor medlemskår hörs bättre då lagar bereds.

Medlemmarna får medlemstidningen som utkommer två gånger i året. Därtill har medlemmarna rätt att delta i föreningens årsmöte.

Man kan bli medlem genom att betala medlemsavgiften till HESY:s konto IBAN: FI11 1745 3000 1300 31. Kom ihåg att skriva ditt namn, din adress, ditt födelsedatum och ”Medlemsavgift” i meddelandefältet. De som blir ständiga medlemmar skall anteckna ”Ständigt medlemskap” i meddelandefältet.

Tilläggsuppgifter om att bli medlem i HESY får du genom att fylla i medlemblanketten nedan.  Adressändringar kan meddelas till e-posten hesy[a]hesy.fi.

Helsingfors djurskyddsförening HESY rf:s regler