Title Image

Suomeen perustettava eläimille tarkoitetut karanteenitilat

Suomeen perustettava eläimille tarkoitetut karanteenitilat

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 5.9.2022

Suomeen perustettava eläimille tarkoitetut karanteenitilat

Eläinten maahantuontikysymyksissä kipeä ongelma on karanteenitilojen puute. Jos Suomeen tuotavan eläimen papereissa on puutteita tai epäselvyyksiä, mahdollisuutta tilanteen korjaamiseen ei tällä hetkellä käytännössä ole, vaan eläin – myös nuori ja terve eläin – on joko palautettava lähtömaahan tai lopetettava.

Muun muassa MTV Uutiset uutisoi viikonloppuna kolmesta, Ukrainasta tuodusta koirasta, joita uhkaa nyt lopetus. Tuontiehdot täyttyvät, eli koirat on sirutettu, ne ovat saaneet rabiesrokotukset, niille on tehty vasta-ainetestit ja ne on loislääkitty. Tullin mukaan ongelma on, että nämä tiedot on merkitty viralliseen ukrainalaiseen todistukseen. Koska koirat jouduttiin tuomaan sotaa käyvästä maasta Suomeen Puolan kautta, ne tarvitsevat Tullin tulkinnan mukaan EU-passin, johon tuontiehdot on merkitty. Tällaisen asiakirjan saaminen olisi mahdotonta, koska toimenpiteet on tehty Ukrainassa, eikä muu kuin toimenpiteet tehnyt eläinlääkäri voi todistaa niitä tehdyiksi.

Koirat on siis joko palautettava lähtömaahan tai ne lopetetaan – koska tarvittavat tiedot ovat väärällä asiakirjapohjalla.

Paperiasioiden oikaisu ei olisi ongelma, jos Suomessa olisi karanteenitilat, jossa eläimet voisivat turvallisesti asua byrokratian rattaiden raksuttaessa. Viralliset karanteenitilat mahdollistaisivat lemmikin pitämisen eristyksissä sen ajan, että sen tuontiehdot saadaan kuntoon ja mahdollinen eläintautien leviämisriski todetaan aiheettomaksi. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry on jo vuosia vaatinut karanteenitiloja maahan saapuville lemmikkieläimille.

–  Valtion tulee järjestää karanteenitilat, jotta terveitä eläimiä ei jouduta lopettamaan vain siksi, että välitön palauttaminen lähtömaahan ei onnistu tai paperiasioiden oikaisu vie aikaa. Byrokratia ei saisi maksaa eläimen henkeä, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.