Title Image

Sisäkissa kaipaa aivopähkinöitä

Sisäkissa kaipaa aivopähkinöitä

Sisäkissa kaipaa aivopähkinöitä

Kissa on luonnoltaan aktiivinen saalistaja, joka varsinkin sisällä eläessään kaipaa elämäänsä erilaisia virikkeitä ja vaihtelua. Tämä vaatii sisäkissan omistajalta viitseliäisyyttä ja vaivannäköä, mutta palkitsee lopulta hyvinvoivalla ja elämästä nauttivalla lemmikillä. Kissa, jonka käyttäytymistarpeet on asianmukaisesti tyydytetty, on tyytyväinen. Sillä harvemmin esiintyy ihmisen silmiin ongelmallista käyttäytymistä. Kissa tylsistyy ja saattaa vaipua apatiaan viettäessään päivänsä seilaten nukkumapaikan ja ruokakipon väliä.

Pienetkään liikkeet eivät jää kissalta huomaamatta. Sen näkö on erikoistunut havaitsemaan liikettä ja toimii myös pimeässä loistavasti. Myös kissan kuuloaisti on herkistynyt tarkkailemaan pienten saaliseläinten liikkeitä. Herkkä hajuaisti auttaa muiden kulkijoiden tunnistamisessa sekä paikantamisessa. Saalistamiseen erikoistuneiden aistiensa lisäksi kissa on notkea, nopea ja taitava kiipeämään sekä hyppäämään korkealle.

Luonnollisessa elinympäristössään kissa liikkuu paljon ja tekee jatkuvasti töitä ravintonsa eteen. Sisäkissalla on samanlaiset lajityypilliset tarpeet, mutta niiden täyttyminen on täysin ihmisen aktiivisuuden varassa. Kissan aktivointi ei ole hankalaa tai vaadi paljon taloudellista panostamista, mutta tarjoaa kissalle tarpeellisia virikkeitä ja liikuntaa. Yhteinen tekeminen myös vahvistaa sidettä ihmisen ja kissan välillä. Kumpikin oppii tuntemaan toisensa, ja kissan ja ihmisen välille kehittyy luottamuksellinen vuorovaikutussuhde. Samalla ehkäistään kissan ihmisen kannalta ongelmallista käyttäytymistä ja passivoitumista.

Uudet hajut virkistävät

Kissa tutustuu asioihin haistelemalla. Monelle omistajalle on tuttua, että kissa tarkistaa ruokansa laadun ja tuoreuden nenänsä avulla ennen kuin suostuu siihen koskemaan. Kissa käy haistelemalla läpi ympäristönsä tutut ja tuntemattomat esineet, eläimet ja ihmiset. Nuuhkiminen aktivoi kissan aivoja ja kuluttaa energiaa.

Ulkoilu tuo itsessään valtavasti uusia hajuvirikkeitä, ympäristön muutosta ja liikuntaa kissalle, mutta turvallisen valjaissa tai (katetussa) tarhassa tapahtuvan ulkoilun puuttuessa kissalle voi tarjota sisätiloissa tutkittavaksi esimerkiksi ulkoa tuotuja luonnon esineitä, kuten käpyjä, kiviä, sammalta, oksia tai puiden lehtiä. Mitä vain, mikä ei ole myrkyllistä tai muuten haitallista kissalle.

Tarjoa tähystys- ja piilopaikkoja

Kissa seuraa mielellään sivusta, mitä ympäristössä tapahtuu. Jopa nukkuessaan se raottelee ajoittain silmiään ja kääntelee korviaan äänten tulosuuntiin. Tarjoa siis kissalle kotona tähystelyyn sopivia paikkoja.

Kissat tykkäävät tähystellä. Esimerkiksi suuren kissatornin huipulta on hyvä katsella ympärilleen.

Suuren kissatornin huipulta on hyvä katsella ympärilleen, mutta myös erilaiset hyllyt, ikkunalaudat ja muut tasot antavat kissalle mahdollisuuden nähdä koko tilan tapahtumat. Parhaimmillaan tähystyspaikka on ikkunan edessä, jolloin myös ulkomaailmassa tapahtuva liike tarjoaa virikettä kissan alituiselle tarkkaavaisuudelle.

Saalistajan luonteestaan huolimatta kissa on myös itse suurempien petojen saaliseläin, ja siitä syystä se piiloutuu mielellään pieniin koloihin. Vaatekaapit, pahvilaatikot, korit ja muut kissasta sopivan tuntuiset pesäpaikat luovat sille turvallisuuden tunnetta. Piilopaikkaa etsivä kissa saattaa mönkiä päiväpeiton alle tai livahtaa pyykinpesukoneen rumpuun, joten ennen sängylle istahtamista tai pesukoneen käynnistämistä ne on aina syytä tarkistaa kissan varalta.

Kissa toteuttaa itseään hyppien ja raapien 

Kissa hahmottaa ympäristönsä kolmiulotteisesti ja liikkuu tyypillisesti korkeussuunnassa. Usein korkealla sijaitsevat tarkkailupaikat antavat kissalle mahdollisuuden lajityypilliseen kiipeilyyn ja hyppimiseen.

Raapimiseen kissa tarvitsee pystysuuntaisia pintoja, joista saa kynsillä hyvän otteen. Erilaiset tukevat raapimapuut tai kissatornit ovat tähän oivia ratkaisuja. Ne saattavat hyvin pelastaa huonekalujen pinnat tuhoilta, koska kissa teroittaa kynsiään ja merkitsee reviiriään raapimalla, oli sallittua kohdetta tarjolla tai ei.

Myös saalistamiseen liittyvä raapiminen ja repiminen on kissan tapa toteuttaa itseään. Kissalle on siis hyvä tarjota esimerkiksi pahvilaatikoita, pehmoleluja tai muita turvallisia esineitä raadeltavaksi, jotta ”luvattomat” esineet säästyvät tuhoilta.

Teetä työtä ruoan eteen

Kissalle on tyypillistä ja palkitsevaa tehdä työtä ruokansa eteen. Kissan ruokailun voi järjestää niin, että se ei saa mitään ruokaa ilman työskentelyä. Tällöin on kuitenkin syytä muistaa, että kissa syö mielellään pieniä annoksia pitkin päivää ja sillä on oltava koko ajan tarjolla raikasta vettä.

Erilaiset aktivointilelut tarjoavat kissalle älyllistä haastetta ja ongelmanratkaisua vaativia tilanteita. Samalla ne antavat mirrille mahdollisuuden päättää itse, milloin on sopiva hetki puuhailulle ja ruoan hankinnalle. Hyviä aktivointileluja ovat esimerkiksi pallot, joiden sisään laitetaan kuivamuonaa ja jotka vapauttavat ruokanappuloita pyöriessään pitkin lattiaa, sekä aktivointilaudat, joiden koloihin laitetaan herkkupaloja kissan pyydystettäväksi tassuillaan tai kielellään.

Toki myös itse tehdyt ratkaisut voivat olla toimivia, kunhan ne on toteutettu turvallisesti. Tällaisia ovat sukat, joiden sisälle piilotetut raksut vapautuvat kissan ulottuville sitä retuutettaessa.

Ruokaa voi piilottaa myös eri puolille asuntoa ja antaa kissan etsiä herkkuja. Piilopaikat voi suunnitella haastavuudeltaan erilaisiksi kissan motivaation ja etsijän taitojen mukaan.

Saalistusleikeillä liikettä niveliin

Sisäkissa on herkkä lihomaan liikunnan vähäisyyden ja helposti tarjolla olevan ravinnon vuoksi. Leikin ohella kissa liikkuu mielellään jahdatessaan lelua ja kuluttaa näin ylimääräistä energiaa.

Mahdollisimman aidon saaliseläimen oloisesti liikehtivä lelu motivoi kissaa leikkimään. Joskus kissa voi leikkiä leluillaan ilman ihmisen mukanaoloa, mutta erityisen paljon se nauttii yhteisistä leikkihetkistä. Rapisevat, kiiltävät ja pienet esineet houkuttelevat kissaa peräänsä ihmisten niitä heittäessä tai maton reunan alle piilotettuina.

Jopa pieneksi rytistetty paperipallo voi saada aseman kissan suosikkileluna, joten kalliita leikkikaluja ei välttämättä tarvitse hankkia. Lelujen olisi kuitenkin tärkeä olla sellaisia, ettei kissa saa nieltyä niitä tai niiden osia.

Kissan voi opettaa tekemään temppuja, kuten yläfemman.

Useat kissat pitävät onkileluista, joissa varren päähän on kiinnitetty ”saaliilla” varustettu naru ja joita ihminen voi liikutella kepin avulla ympäriinsä. Tässä on hyvä yrittää imitoida mahdollisimman paljon pienten saaliseläinten nytkähteleviä ja äkkinäisiä liikeratoja. Pöydän jalkoja kiertävä tai sohvan tyynyjen sekaan katoava lelu on ehdottomasti saatava takaisin näköpiiriin. Mahdollisimman monipuolinen leikki pitää kissan kiireisenä ja motivoituneena. On hyvä antaa kissan välillä saada saalistettava lelu kiinni ja toisinaan se on hyvä päästää karkuun.

Kouluta kissaa palkitsemalla

Kouluttaminen tarjoaa kissalle aivotyöskentelyä ja ongelmanratkaisutehtäviä. Se on myös kissan ja omistajan yhteistä tekemistä, joka vahvistaa luottamuksellista suhdetta. Koulutushetkien on tarkoitus antaa kivoja ja iloisia hetkiä sekä omistajalle että kissalle.

Kissalle on mahdollista opettaa temppuja ja taitoja, kun löytää sopivan palkkion, joka motivoi kissaa tekemään asioita. Mieleinen herkku, huomioiminen tai leikkiminen voivat olla kissalle positiivisia seurauksia toivotusta käyttäytymisestä.

Koulutuksen tueksi voi ottaa käyttöön naksuttimen, jolla annetaan naksahtava äänimerkki kissalle silloin, kun se on juuri tekemässä jotain toivottua. Ensimmäinen asia on kuitenkin opettaa kissalle, mitä naksahdus tarkoittaa. Se tapahtuu niin, että naksautusäänen yhteydessä kissalle annetaan palkkio, jota se arvostaa. Esimerkiksi kissan herkulliseksi kokema nami. Tätä toistetaan niin kauan, että kuullessaan naksahduksen kissa selvästi alkaa odottaa palkkiota. Tarkoituksena on ilmoittaa kissalle, että se on toiminut hyvin ja palkkio on tulossa. Naksahdusta tulee aina seurata palkkio.

On myös olemassa kissaa viihdyttäviä mobiilisovelluksia, joita kissan voi halutessaan opettaa käyttämään.

Teksti: Omaeläinklinikka Mevet

Omaeläinsairaala Mevet on HESYn yhteistyökumppani, jonka kanssa yhdistys on solminut sopimuksen kodittomien lemmikkien eläinlääkärihoidosta.