Title Image

Sairaan villikanin auttaminen on kansalaisvelvollisuus

Sairaan villikanin auttaminen on kansalaisvelvollisuus

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Tiedote 9.10.2020

Sairaan villikanin auttaminen on kansalaisvelvollisuus

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa ihmisiä auttamaan aktiivisesti ulkona tavattuja myksomatoosiin sairastuneita villikaneja ja suojaamaan lemmikkikanit myksomatoosirokotteella.

Kanien välisissä kontakteissa tarttuva myksomatoosi-tauti leviää parhaillaan citykanien parissa. Tauti ei tartu ihmisiin eikä muihin eläimiin. Myksoomaviruksen aiheuttama sairaus on vaikeaoireinen ja kivulias. Se aiheuttaa kanille silmäluomien märkimistä, pään turvotusta ja pattien muodostumista ihoon.

Myksomatoosi heikentää vastustuskykyä ja uuvuttaa kanin. Siinä vaiheessa, kun villikanin näkee kyhjöttävän paikoillaan, tauti on edennyt jo pitkälle. HESY pyytääkin kaupunkilaisia pitämään näissä tilanteissa auttamiskynnyksensä mahdollisimman matalalla.

– Eläinsuojelulain mukaan sairasta luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan, ja tämä auttamisvelvollisuus koskee meitä kaikkia. Myksomatoosi on tappava tauti, johon ei ole hoitokeinoa. Tartunnan saaneet villikanit tulee turhan kärsimyksen välttämiseksi toimittaa lopetettaviksi Korkeasaareen, Helsingin yliopistolliseen eläinsairaalaan, kaupungin eläinlääkärille tai sovitusti lähimmälle eläinlääkäriasemalle. Kanin lopetuksesta on aina sovittava eläinlääkäriaseman kanssa etukäteen puhelimitse eikä sairasta kania tule viedä klinikan sisätiloihin, HESYn puheenjohtaja Nina Immonen neuvoo.

Jos kania ei voi itse toimittaa lopetettavaksi, tulee varmistua siitä, että kani saa avun joltain toiselta paikallaolijalta. Eläintä ei pidä jättää kitumaan ulos. Helsingin alueella ulkoa löytyneestä kärsivästä kanista voi ilmoittaa kaupungin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikölle, joka auttaa sairaita luonnoneläimiä. Vastaavaa palvelua ei ole kuitenkaan saatavilla muilla paikkakunnilla, mikä asettaa niin luonnoneläimet kuin kuntalaiset eriarvoiseen asemaan. HESY peräänkuuluttaakin Suomeen kaikki kunnat kattavaa luonnonvaraisten eläinten hoitojärjestelmää.

– Tulevassa eläinten hyvinvointilaissa on määriteltävä ne tahot, jotka ottavat vastuun sairaiden ja loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidosta, toimittamisesta hoitopaikkaan ja tästä koituvista kustannuksista. Kansalaiselle laissa määritelty auttamisvelvollisuus ontuu, jos ahdingossa olevalle luonnoneläimelle ei järjesty kuljetusta hoitopaikkaan tai jos hoitopaikkaa ei edes ole olemassa, Immonen lisää.

Jos ulkoa löytää hiljattain kuolleen kanin, sen voi toimittaa Ruokavirastolle tautitutkimukseen. Ennen näytteen lähettämistä on hyvä soittaa Ruokavirastoon ja varmistaa, otetaanko näytteitä vielä vastaan. Pakkaus- ja lähetysohjeet löytyvät verkkosivulta: https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/naytteenotto-ohjeet/villielaimet/

Myksomatoosi voi tarttua myös lemmikkikaniin ja leviää hyönteisten, kuten hyttysten ja kirppujen, välityksellä sekä suorassa kosketuksessa eläimestä toiseen. Lemmikkikaneille onkin syytä antaa myksomatoosirokote, joka suojaa tartunnalta. Rokotesuoja kehittyy kolmen viikon sisällä. Lisäksi lemmikkikanit on syytä pitää sisätiloissa eikä niille tule tarjota ulkoa poimittua tuoreruokaa.

Luonto hoitaa -vastaus rikkoo eläinlääkärin ammattietiikkaa

HESY kysyi pistokoemaisesti 23 pääkaupunkiseudulla toimivalta eläinlääkäriasemalta niiden myksomatoosia sairastavien villikanien lopettamiseen liittyviä käytäntöjä ja lähes 70 prosenttia ilmoitti lopettavansa kanit paikan päällä. Kolmannes ohjasi viemään kanit muualle.

Yhdistyksen tietoon on kuitenkin tullut muutamia tapauksia, joissa eläinlääkäriasemalta on kehotettu viemään myksomatoosia sairastava kani takaisin metsään. HESY muistuttaa, että laki velvoittaa (21.1.2000/29, 14:s § ja 4.4.1996/247, 14:s §) ja eläinlääkärin eettiset ohjeet kehottavat auttamaan kärsivää luonnoneläintä ja lopettamaan sen, mikäli eläimen elossa pitäminen on julmuutta sitä kohtaan. Kärsivän luonnoneläimen jättäminen lopettamatta voi eläinlääkärin virassa merkitä syyllistymistä virheelliseen toimintaan, minkä seurauksena Ruokavirasto voi antaa eläinlääkärille tarkempia määräyksiä tai jopa ammatinharjoittamiseen liittyviä rajoituksia.

– Ilahduttavan monilla yksityisillä eläinlääkäriasemilla on valmius auttaa myksomatoosista kärsiviä kaneja. Toivomme epäröivien liittyvän mukaan tähän joukkoon. Kanit voidaan lopettaa hygieenisesti klinikan ulkopuolellakin altistamatta asiakkaiden lemmikkikaneja, Immonen sanoo.