Title Image

Säästä saksiniekka kärsimyksiltä: Elävien äyriäisten myynti kuluttajille kiellettävä

Säästä saksiniekka kärsimyksiltä: Elävien äyriäisten myynti kuluttajille kiellettävä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 20.7.2023

Säästä saksiniekka kärsimyksiltä: Elävien äyriäisten myynti kuluttajille kiellettävä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY esittää, että ravut, hummerit ja muut kymmenjalkaiset äyriäiset on tainnutettava ennen keittämistä ja elävien äyriäisten myynti kuluttajille kielletään.  

Äyriäiset on perinteisesti keitetty elävinä, sillä kuolleet ravut ja hummerit pilaantuvat nopeasti. Lukuisat tutkimukset (kts. lähteet) osoittavat äyriäisten tuntevan kipua, joten saksiniekalle keittäminen elävältä on tuskallinen kuolema. Kuolema voi myös pitkittyä kohtuuttomasti, jos keitinvesi esimerkiksi jäähtyy liian monen ravun samanaikaisesta keittämisestä.

Sveitsissä astui vuonna 2018 voimaan laki, joka edellyttää äyriäisten tainnuttamista sähköllä tai mekaanisesti ennen niiden keittämistä. Uudessa-Seelannissa rapujen keittäminen elävältä on ollut kiellettyä vuodesta 1999. HESY vaatii Suomeen vastaavaa lainsäädäntöä. Uuden eläinten hyvinvointilain myötä kalastuslakiin tuli lisäys rapujen kivuttomasta lopettamisesta, mutta maa- ja metsätalousministeriön mukaan elävältä keittäminen on edelleen sallittua. Tämä on hyvin ristiriitaista.

– Eläimet tulee tainnuttaa ennen teurastamista ja vaatimuksen tulee koskea myös äyriäisiä. Meidän on kohdeltava äyriäisiä eläinsuojelulain hengen mukaisesti, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

– Kasvattamojen, laitosten ja ravintoloiden tulee ottaa käyttöön humaania äyriäisten tainnuttamiseen kehiteltyä tekniikkaa, jota on jo saatavilla. Esimerkiksi Crustastun-laite tainnuttaa äyriäisen alle puolessa sekunnissa, minkä jälkeen laite lopettaa äyriäisen kymmenessä sekunnissa.

Ravintoloissa äyriäiset voidaan tappaa mekaanisesti tuhoamalla niiden hermosto. Tämä vaatii tekijältä aina kunnollista ammattitaitoa, jota kotikokeilla ei yleensä ole. Äyriäisellä ei ole aivojen tapaista keskushermostoa, jonka tuhoaminen aiheuttaa välittömän kuoleman, vaan eri puolilla kehoa olevia hermosolmukkeita ja -keskuksia, joita voi olla hankala paikantaa ja tuhota. Koska äyriäisten lopettaminen vaatii harjaantumista, niitä ei saisi myydä elävinä kuluttajille.

– Kalastuslain mukaan rapu on lopetettava menetelmällä, joka aiheuttaa sen kuoleman mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Rapujen lopettamista ei kuitenkaan valvota millään tavalla ja eläviä eläimiä saatetaan tappaa hyvinkin taitamattomasti suomalaiskodeissa. Siksi ravut ja muut äyriäiset tulee myydä kuluttajille valmiiksi lopetettuina, Immonen jatkaa.

HESY vaatii, että vähittäismyyntiin tarkoitetut äyriäiset lopetetaan mahdollisimman ammattitaitoisesti. Tämän takaamiseksi niiden teurastukseen osallistuvien on oltava vastaavalla tavalla kelpoisia kuin muidenkin eläinten kohdalla.

Sveitsin lainsäädäntö kieltää myös elävien äyriäisten säilyttämisen ja kuljettamisen jäässä tai jäisessä vedessä ja määrää, että vesieläimiä on pidettävä luonnollisissa olosuhteissa. HESY on esittänyt saman vaatimuksen jo vuodesta 2010 lähtien, kun yhdistys käynnisti Säästä saksiniekka kärsimyksiltä -tiedostuskampanjan. Äyriäisten taitamaton tappaminen ja pito ovat ison mittaluokan eläinsuojelullinen ongelma, sillä Suomessa käytetään ravintona vuosittain miljoonia rapuja, hummereita, katkarapuja ja muita selkärangattomia eläimiä.

– Koska ravut ja muut äyriäiset tuntevat tuskaa, niitä on suojeltava jatkossa lainsäädännöllisesti entistä paremmin ja kohdeltava hyvin ruokaketjun kaikissa vaiheissa, Immonen sanoo.

Ravustuskausi alkaa Suomessa 21.7.

Lisätietoja:

Crustacean Compassion: The case for the legal protection of decapod crustaceans.
Crustastun-laite: https://www.mitchellcooper.co.uk/appliances/crustastun-12749
Crustacean Compassion -järjestön tiivistelmä äyriäisten kipua käsittelevien tutkimusten tuloksista: https://www.crustaceancompassion.org/do-crustaceans-feel-pain
Conte Francesca et al. 2021. Humane Slaughter of Edible Decapod Crustaceans. Animals. 
Pascal Fosset et al. 2014. Anxiety-like behavior in crayfish is controlled by serotonin. Science.
Tamar Stelling. 2014. Rethinking invertebrate pain. New Scientist.
Barry Magee, Robert W. Elwood. 2013. Shock avoidance by discrimination learning in the shore crab (Carcinus maenas) is consistent with a key criterion for pain. Journal of Experimental Biology.
Robert W. Elwood, Mirjam Appel. 2009. Pain experience in hermit crabs? Animal Behaviour. 
Yhdysvaltalaisen eläinsuojeluyhdistyksen HSUS:n (The Humane Society of the United States) raportti äyriäisten kokemasta kivusta eri teurastustapojen aikana.

Ruokaviraston ohjeita elävien rapujen pitoon ja kohteluun.

Äyriäistä ei saa tappaa mm.
∙ repimällä tajuissaan olevaa eläintä kahtia tai pilkkomalla paloihin
∙ irrottamalla tajuissaan olevalta eläimeltä raajoja, kudosta tai lihaa
∙ mikroaaltouunissa
∙ syömällä tai tarjoilemalla ruoaksi elävää äyriäistä