Title Image

Roskaaminen aiheuttaa eläimille kärsimystä

Roskaaminen aiheuttaa eläimille kärsimystä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 14.5.2021

Roskaaminen aiheuttaa eläimille kärsimystä

Kevään eteneminen houkuttelee suomalaiset piknikretkille puistoihin ja reippailemaan luonnonhelmaan. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa eväsretkeläisiä ja ulkoilijoita korjaamaan aina omat roskansa ja varmistamaan, että roska-astioihin päätyneet jätteet ovat vaarattomia eläimille. Erityisen tärkeää on irrottaa käytetyistä kasvomaskeista nyörit ennen jäteastiaan laittamista.

Maastoon jätetyt roskat voivat vahingoittaa vakavasti luonnoneläimiä ja ulkona liikkuvia lemmikkejä kuten kissoja ja koiria. Monet piknikeväät on kääritty muoviin tai sisältävät muoviosia, joihin utelias eläin voi sotkeutua tai jotka eläin voi niellä, mikä aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran.

Tölkkien muoviset pidikerenkaat voivat takertua eläimen kaulan tai kehon ympärille ja hangata ihoa rikki tai jopa kuristaa eläimen. Pahaa jälkeä saavat aikaan myös kuminauhat, jos ne pääsevät kääriytymään pieneläinten ruumiinjäsenten ympärille tai joutuvat eläimen nieluun. Paukkausjätteet onkin luonnossa samoillessa ehdottomasti laitettava roska-astioihin ja kuminauhat ja pidikerenkaat on varmuuden vuoksi leikattava poikki ennen jäteastiaan laittamista.

– Päivänselvää on, että lasipullot sekä lasiset ja metalliset säilyketölkit on ruokailun päätteeksi toimitettava roska-astiaan. Sirpaleet voivat haavoittaa eläimiä ja kanssaretkeilijöitä, samoin metallitölkkien terävät reunat. Ruoalta tuoksuva lasi- tai metallipurkki voi jäädä myös kiinni ravintoa etsivän eläimen päähän. Siksi tyhjät säilykeastiat on ennen roska-astiaan laittamista varotoimena huuhtaistava sisäpuolelta ja suljettava tiukasti kannella, jos sellainen on tarjolla, neuvoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Juoma- tai ruokatölkin avausrengas voi luonnossa päätyä linnun nokkaan ja estää eläintä syömästä. Siksi nekin on vietävä jäteastiaan. Purukumikin takertuu helposti maastosta eläimen jalkaan ja sitä kautta turkkiin tai höyheniin vaikeuttamaan normaalia liikkumista. Harmittomia eivät ole hyvin pieniltä vaikuttavat roskatkaan kuten karkkipaperit, sillä ne voivat näyttää houkuttelevilta suupaloilta ja päätyä eläimen ruoansulatuskanavaan. Retkeilyn vanha nyrkkisääntö onkin edelleen pätevä ohjeistus ulkoiluun: ”Vie mennessäsi se, minkä tuot tullessasi.”

Kasvomaskit nyörit irtirevittyinä roskakoriin

Kasvomaskien käytöstä on tullut Suomessa yleinen käytäntö. Samalla ympäristöön päätyvän kasvomaskijätteen määrä on kasvanut hurjasti, mikä aiheuttaa haittaa luonnoneläimille. Eläin voi esimerkiksi takertua kasvomaskissa kiinni oleviin nyöreihin ja vahingoittua. Käytetyt kertakäyttömaskit tuleekin laittaa aina vain roska-astiaan ja ennen jäteastiaan laittamista maskin nyörit on revittävä irti, sillä linnut ja muut luonnoneläimet voivat levittää avonaisiin ulkoroskakoreihin laitettuja kasvomaskeja ympäriinsä.

– Paras vaihtoehto on kuljettaa käytetty kasvomaski kotiroskakoriin esimerkiksi taskussa mukana pidettävässä pienessä pakastepussissa, Immonen ehdottaa.

Siimat silpovat lintuja

Erityisen vahingollisia luonnonvaraisille eläimille ovat hylätyt kalastustarvikkeet kuten siimat ja ongenkoukut. Siima voi takertua esimerkiksi linnun kaulaan, nokkaan ja jalkoihin ja amputoida jalan tai hangata ihon vereslihalle. Lintu voi jopa kuolla jäädessään siiman vangiksi. Myös vesikasvillisuuteen takertuneet ja rannoille hylätyt uistimet ja ongenkoukut tarttuvat helposti kaulaan, nokkaan tai muualle ruumiiseen linnun ruokaillessa. Nokkaan takertunut koukku voi estää lintua syömästä ja aiheuttaa hitaan nälkäkuoleman.

– Siimaroskat ja muut pyyntitarvikkeet on korjattava pois maastosta heti kalastuksen päätteeksi. Tarpeeton siima kannattaa hävittää leikkaamalla se pieniksi paloiksi ja laittamalla vasta sitten jäteastiaan, Immonen lisää.