Title Image

Roskaaminen aiheuttaa eläimille kärsimystä

Roskaaminen aiheuttaa eläimille kärsimystä

Lokki ja roskia rannallaHelsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 11.5.2023

Roskaaminen aiheuttaa eläimille kärsimystä

Kevään eteneminen houkuttelee suomalaiset piknikretkille puistoihin ja reippailemaan luonnonhelmaan. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa eväsretkeläisiä ja ulkoilijoita korjaamaan aina omat roskansa ja varmistamaan, että roska-astioihin päätyneet jätteet ovat vaarattomia eläimille.

Maastoon jätetyt roskat pilaavat maisemat, mutta ne voivat myös vahingoittaa vakavasti luonnoneläimiä ja ulkoilutettavia lemmikkejä kuten kissoja ja koiria. Eläinten ja luonnon ystävä tiedostaa vaaran paikat ja varmistaa, etteivät jätteet voi jäteastiaan päädyttyäänkään aiheuttaa harmia eläimille.

Muovit, nyörit ja purkit voivat koitua eläimen kohtaloksi

Monet piknikeväät on kääritty muoviin tai niiden pakkaukset sisältävät muoviosia, joihin utelias eläin voi sotkeutua tai jotka eläin voi niellä, mikä aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran. Pahaa jälkeä saavat aikaan myös kuminauhat, jos ne pääsevät kääriytymään pieneläinten ruumiinjäsenten ympärille tai joutuvat eläimen nieluun. Pakkausjätteet onkin luonnossa samoillessa ehdottomasti laitettava roska-astioihin ja kuminauhat on varmuuden vuoksi leikattava poikki ennen jäteastiaan laittamista.

Myös käytettyjen kertakäyttömaskien nyörit tulee repiä irti, sillä eläimet voivat takertua nyöreihin kiinni ja vahingoittua. Harmittomia eivät ole hyvin pieniltä vaikuttavat roskatkaan kuten karkkipaperit, sillä ne voivat näyttää houkuttelevilta suupaloilta ja päätyä eläimen ruoansulatuskanavaan.

Lasipullot sekä lasiset ja metalliset säilyketölkit on ruokailun päätteeksi toimitettava roska-astiaan. Sirpaleet ja metallitölkkien terävät reunat voivat haavoittaa eläimiä ja kanssaretkeilijöitä. Ruoalta tuoksuva lasi- tai metallipurkki voi jäädä myös kiinni ravintoa etsivän eläimen päähän. Siksi tyhjät säilykeastiat tulisi ennen roska-astiaan laittamista varotoimena huuhtaista sisäpuolelta ja sulkea tiukasti kannella, jos sellainen on tarjolla.

Jos jäteastiaa ei valitulla eväspaikalla ole tarjolla, vastuullinen ulkoilija pakkaa roskansa mukaan ja laittaa ne jäteastiaan kotona. Retkeilyn vanha nyrkkisääntö on edelleen pätevä ohjeistus ulkoiluun: ”Vie mennessäsi se, minkä tuot tullessasi.”

Siimat silpovat lintuja

Erityisen vahingollisia luonnonvaraisille eläimille ovat hylätyt kalastustarvikkeet kuten siimat ja ongenkoukut. Siima voi takertua esimerkiksi linnun kaulaan, nokkaan ja jalkoihin ja amputoida jalan tai hangata ihon vereslihalle. Lintu voi jopa kuolla jäädessään siiman vangiksi. Myös vesikasvillisuuteen takertuneet ja rannoille hylätyt uistimet ja ongenkoukut tarttuvat helposti kaulaan, nokkaan tai muualle ruumiiseen linnun ruokaillessa. Nokkaan takertunut koukku voi estää lintua syömästä ja aiheuttaa hitaan nälkäkuoleman.

Siimaroskat ja muut pyyntitarvikkeet on korjattava pois maastosta heti kalastuksen päätteeksi. Tarpeeton siima kannattaa hävittää leikkaamalla se pieniksi paloiksi ja laittamalla vasta sitten jäteastiaan.