Title Image

Purtavaa piikkipalloille – horroksesta heräävillä siileillä on nälkä

Purtavaa piikkipalloille – horroksesta heräävillä siileillä on nälkä

Siili vihreällä nurmikolla.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Tiedote 8.4.2022

Purtavaa piikkipalloille – horroksesta heräävillä siileillä on nälkä

Talvipesistään kömpivät siilit ovat yksi ilahduttavia kevään merkkejä. Siilit ovat ihmisille tuttuja eläimiä, sillä nämä piikikkäät nisäkkäät menestyvät Suomen olosuhteissa vain ihmisen muokkaamissa ympäristöissä ja ihmisasutuksen liepeillä: pihoilla, puutarhoissa, puistoissa ja niittyjen reunamailla.

Talvihorroksen aikana siilin paino on voinut pudota jopa 60 %, joten herättyään sillä on sudennälkä. Etenkin jos maa on siilin herättyä vielä jäässä, luonnosta ei löydy sille juurikaan ravintoa, ja siili on pulassa. Ihmisen tarjoama, proteiinipitoinen tukiravinto on siksi tervetullutta. Siilien ruokinta kannattaa aloittaa keväällä heti kun pakkaset ovat ohi.

Tarjoa kissanruokaa keväällä ja syksyllä

Siilien tukimuonaksi paras vaihtoehto on kissan tai koiran viljaton märkäruoka. Tästä kaksikosta kissan märkäruoka kiilaa ykköstilalle, sillä se on proteiinipitoisempaa kuin koiran märkäruoka.

Myös viljattomia kissan tai koiran kuivanappuloita voi siilille tarjoilla, mutta ne tulee ensin liottaa huolellisesti vedessä. Siilit ovat aikamoisia ahmatteja, ja vauhdilla niellyt kuivat nappulat aiheuttavat tukehtumisvaaran. Kuivat nappulat voivat myös turvota siilin vatsassa ja johtaa jopa suolitukokseen. Liotetusta nappula-annoksesta siili saa samalla myös tarvitsemaansa vettä.

Tarkasta, ettei tarjottavan kissan tai koiran ruuan pääraaka-aine ole kala! Liiallinen kalalla herkuttelu voi aiheuttaa siileille sinkin puutetta ja sen seurauksena piikkien irtoamista.

Siilit ovat yöeläimiä, joten ne kannattaa ruokkia iltahämärissä, ja mieluiten aina samaan kellonaikaan. Siili oppii ruoka-ajan nopeasti ja on täsmällisesti paikalla.

Parasta ruokaa siilille on tietysti se luonnollinen ravinto, jota siili itse löytää luonnosta: mullassa möyrivät madot ja muut selkärangattomat herkkupalat. Siilejä tulisikin tukiruokkia ainoastaan keväällä, kun luonnossa on vielä ravintoa niukasti, sekä syksyllä, kun siilit tankkaavat ravintoa talvihorroksen varalle. Kesä-heinäkuussa siili pärjää yleensä mainiosti luonnon antimien varassa. Tukiruokinta voi kuitenkin olla keskikesälläkin tarpeen poikkeusolosuhteiden aikana, kuten takatalven iskiessä tai pitkien, kuivien hellejaksojen aikana.

Puhtaus on puoli ruokaa

Suosi siilien ruokintapisteellä laakeita, suuria astioita. Siilit ovat melkoisia sottapyttyjä, ja ne tykkäävät nojailla astioiden reunoihin ja tepastella ruuanmurusten päällä. Epäsiistillä ruokintapisteellä erilaiset tartunnat, kuten salmonella, leviävät helposti siilien välillä. Tartuntavaara ulottuu myös ruokkijaan ja tämän perheeseen. Pese siilien kupit huolellisesti joka päivä, tai käytä kertakäyttöisiä paperilautasia. Pese myös omat kätesi huolellisesti kuppien käsittelyn jälkeen tai käytä kertakäyttökäsineitä.

Jos siilejä on pihapiirissä useita, kannattaa tarjolle asettaa useampi ruokalautanen. Näin vältytään turhalta nahistelulta sekä lähikontaktien tuomalta tautien tarttumisriskiltä siilien välillä.

Harkitse myös sateensuojan rakentamista ruokintapisteen päälle. Silloin ruoka säilyy hyvänä sateisenakin iltana.

Älä syötä siiliä sairaaksi

Siileille EI tule tarjoilla
• maitotuotteita. Vaikka monet siilit pitävätkin kovasti maidosta, niiltä puuttuu laktoosia pilkkova entsyymi, joten maitotuotteet aiheuttavat niille ripulia ja vatsavaivoja. Laktoosittomatkin tuotteet kannattaa jättää tarjoilematta, sillä ne eivät ole erityisen hyvää ravintoa runsasenergistä ruokaa kaipaavalle piikkipallolle.
• pähkinöitä, auringonkukansiemeniä tai jauhomatoja. Nämä ruuat sisältävät paljon fosforia ja vain vähän kalsiumia, ja runsasfosforinen ravinto aiheuttaa siileille luusairauksia. Heikentyneet luut murtuvat helposti, ja kasvavilla siilinpoikasilla liiallinen fosfori johtaa luuston epämuodostumiin.
• vihanneksia tai kasviksia. Siili ei ole kasvissyöjä ja hyötyy parhaiten runsasproteiinisesta ruuasta.
• raakaa kalaa. Raaka kala sisältää runsaasti B1-vitamiinia eli tiamiinia tuhoavaa tiaminaasi-entsyymiä. Tiamiinin puutos vaikuttaa siilin hermostoon ja sydämeen.

Mausteiset tai suolaiset ihmisruuat eivät myöskään siilille sovi. Leipä tai pulla taas turpoavat siilin vatsassa ja täyttävät sitä tehokkaasti, mutta ravintoa niistä ei juuri irtoa.

Pidä huolta jatkuvasta vesitarjoilusta

Pidä raikasta vettä tarjolla koko kesäkauden ajan. Siilillä on hyvä paikkamuisti, joten se löytää janon tullen tiensä juottopaikalle helposti. Jos vesitarjoilu loppuu äkisti, voi kuivan kauden aikana kulua päiväkausia ennen kuin siili törmää sattumalta uuteen vedenlähteeseen. Tällöin nestehukkaan menehtyminen on todellinen vaara.

Raikkaasta vedestä hyötyvät kuivina kausina muutkin luonnoneläimet. Aseta vettä tarjolle rauhallisiin paikkoihin laakeisiin astioihin. Pidä vesikupit puhtaana. Muista myös pestä omat kätesi huolellisesti kuppien käsittelyn jälkeen.

Tee vähemmän!

Yksi parhaita tapoja auttaa naapurustosi piikikkäitä tuhisijoita on myös hyvin helppo ja vaivaton: hoida pihaasi vähemmän! Älä siivoa kaikkea villiä luontoa pois, vaan jätä pihapiiriin risukasoja, halkopinoja, lehtikomposteja ja villiintynyttä niittyä. Näin siileillä on paitsi runsas valikoima hyönteisiä, joilla herkutella, myös piilopaikkoja ja pesämateriaalia.

Jätä myös tuholais- ja rikkaruohomyrkyt käyttämättä: ne ovat hyvin haitallisia niin siileille kuin niiden ravinnollekin. Anna siilien hoitaa tuholaishyönteiset luonnollisesti!

Ihaile kaukaa

Siilien puuhia on mukava seurata, mutta tee se kunnioittavan välimatkan päästä. Ohjeista myös lapsia kunnioittamaan luonnoneläimen rauhaa. Siilin ei kannata antaa tottua ihmisen läheisyyteen, sillä ikävä kyllä kaikki eivät suhtaudu siiliin suopeasti.

Lisätietoja:
Kattava tietopaketti luonnonvaraisista siileistä: https://www.siilikiikarissa.fi/