Näin teet kissan aktivointilelut nollabudjetilla
Näin teet kissan aktivointilelut nollabudjetilla
Kissa on älykäs ja energinen saalistaja, joka kaipaa vaihtelua ja virikkeitä päiväänsä siinä missä koirakin. Aktivointi mielletään usein kissan leikittämiseksi huiskulla tai muulla lelulla, mutta kissalle voi tarjota aivotyöskentelyä monella muullakin tavalla ja vieläpä nollabudjetilla!
Oheen on koottu vinkkejä kissan ikävystymisen loitolla pitoon ja ohjeita aktivointilelujen tekoon kotikonstein. Ei kuin hihat heilumaan!
Tuo ulkomaailman tuoksut sisään
Koirat eivät ole ainoita, jotka rakastavat hajutyöskentelyä eli nose workiä. Kissaakin voi aktivoida nenätyöskentelyyn tuomalla sen kummasteltavaksi ulkoa vaikkapa oksan, kävyn tai oikeastaan mitä tahansa jännittävää ja uudelta tuoksuvaa.
Tarjoile märkäruoka jääpalamuotista
Kissaa on helppo aktivoida ruoalla. Kissan aivot saavat työtä, kun märkä- tai raakaruoka tarjoillaan sille jääpalamuotista. Tämä ehkäisee samalla mahdollista hotkimista.
Hylsypallomeri houkuttelee herkulla
Kissat rakastavat pahvilaatikoita! Hanki siis tyhjiä pahvilaatikoita, joihin voit halutessasi leikellä vaikkapa kissan mentäviä reikiä. Pahvista voi tehdä paljon muutakin. Yksi joka kodista löytyvä askartelutarvike on wc-paperi- tai talouspaperirullan sisällä oleva hylsy, josta saa tehtyä palloja. Työstämiseen tarvitset vain sakset. Leikkaa hylsy noin kahden sentin levyisiin paloihin ja asettele kolme hylsypalaa sisäkkäin palloksi. Pallosta saa rapisevan laittamalla sen sisään palan foliopaperia.
Hylsypallot ovat kivoja leluja yksittäin, mutta jos askartelutarmoa riittää, hylsypalloista voi tehdä kissalle kokonaisen pallomeren, jonne voi heittää raksuja tai herkkuja. Näin kissa joutuu tekemään ruokansa eteen töitä. Mieleistään työtä!
Aktivointipallo tai -härpäke syntyy limupullosta
Eläinkaupoissa myydään erilaisia aktivointipalloja, jotka houkuttelevat sen sisään laitettavilla nameilla kissaa pallon pyörittelyyn. Tällainen on helppo tehdä myös itse. Tarvitset vain pienen limupullon tai jonkin muun vastaavan kovasta muovista valmistetun säilytysrasian, johon voi tehdä reikiä.
Käsistään taitava voi rakentaa kissalleen myös kokonaisen aktivointihärpäkkeen. Tämän tekemiseen tarvitaan pahvia, puutikku, sakset sekä kuumaliimaa. Härpäkkeen namisäilön voi tehdä myös limupullosta. Teko-ohjeet löytyvät YouTubesta (kohdasta 1 min 19 s).
Ei ole tupsulelun voittanutta
Kaupat ovat pullollaan kissalle tarkoitettuja rapisevia, vinkuvia, kiliseviä ja koliseva leluja, mutta ainakin allekirjoittanut on todennut, että parhaiten toimivat yksinkertaiset tupsut!
Pallotupsujen teko sopii pientä haastetta kaipaaville, ja niiden teko-ohjeisiin voi tutustua täällä. Tavallisen tupsun teko-ohjeen tarjoilee Marttaliitto – täällä. Tupsuilla leikkivää kissaa on turvallisuussyistä valvottava, sillä rajuissa leikeissä tupsu voi purkautua ja lankaa voi päätyä kissan suuhun.
Kissalle ei siis tarvitse ostaa valmiita aktivointileluja. Itse tehtyjen lelujen materiaalikulut ovat hyvin pienet, eikä niiden tekoonkaan kulu muutamaa minuuttia enempää aikaa. DIY-lelut ovat usein myös ekologisempia kuin tehdasvalmisteiset, joten maapallokin kiittää tee se itse -ihmistä!
Teksti ja kuvat: Piija Väyrynen