Title Image

Monet joulunviettotavat ovat vaaraksi lemmikille

Monet joulunviettotavat ovat vaaraksi lemmikille

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 11.12.2023

Monet joulunviettotavat ovat vaaraksi lemmikille – HESYn vinkit lemmikkiperheiden turvalliseen joulunviettoon

Joulu on iloinen yhdessäolon juhla, johon ottavat osaa myös perheen lemmikit. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että joulunviettoon liittyy myös tapoja, jotka voivat olla riski eläimelle. Lemmikinomistajan kannattaa ennakoida riskit vahinkojen välttämiseksi.

Juhlapöydän antimia käsiteltäessä ja kodin joulusisustuksessa on aina mietittävä lemmikin turvallisuutta. Erityisen tärkeää varovaisuus on niissä perheissä, joissa lemmikin kanssa vietetään ensimmäistä yhteistä joulua.

– Olemme listanneet vaaranpaikkoja, jotka tiedostamalla eläimenomistajat voivat vähentää joulunviettoon liittyvää onnettomuusriskiä. Oman mielenrauhansa takia kaikkien lemmikkiperheiden olisi lisäksi hyvä selvittää etukäteen lähimmän joulupyhinäkin päivystävän eläinlääkäriaseman yhteystiedot, HESYn puheenjohtaja Nina Immonen ohjeistaa.

Koristeet

• Kiiltävät ja roikkuvat hopealankakoristeet houkuttelevat etenkin kissoja leikkiin. Jos kissa pureskelee ja nielee hopealankaa, kissan suoli voi tukkeutua, jolloin edessä on kiireellinen leikkaus. Lankamaisia joulukoristeita onkin syytä välttää lemmikkiperheissä tai sijoittaa ne lemmikkien ulottumattomiin.
• Lahjanarut ja -rusetit on paras korjata heti lahjapakettien avaamisen jälkeen kannelliseen säilöön seuraavaa vuotta varten tai roskakoriin, jonka kansi on tiiviisti kiinni. Muuten uteliaat lemmikit voivat vahingossa niellä narua tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumisvaaran tai suolitukoksen.
• Lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet kannattaa sijoittaa kuusen yläoksille. Koira tai kissa voi purra tai pudottaa koristeet rikki, jolloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin tassua, suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.
• Lumisadepallot tulee sijoittaa lemmikkien ulottumattomiin. Vaikka niiden sisältämä neste on pääosin vettä, mukana voi olla esimerkiksi glyserolia tai pieni määrä etyleeniglykolia jäätymisenestoon. Ne ovat hyvin myrkyllisiä lemmikeille.

Valot

• Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. Johdot tulee suojata tai valot sammuttaa aina paikalta poistuttaessa. Joulukodin voi somistaa myös paristokäyttöisillä LED-valoilla.
• Kynttilät on sammutettava aina huoneesta poistuttaessa. Kynttilät kannattaa sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse, vaikka eläimen kanssa oltaisiinkin samassa huoneessa. Muuten utelias lemmikki voi käräyttää liekissä viiksensä ja turkkinsa ja aiheuttaa jopa tulipalovaaran.

Joulupuu ja -kukat

• Joulukuusi on syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Kissatalouksissa joulupuu kannattaa kiinnittää joko seinään tai kattoon, jos suinkin mahdollista, sillä kissa saattaa pitää kuusta mitä mainiompana kiipeilypuuna.

• Kissat ja koirat saattavat intoutua syömään kuusenneulasia ja -oksia, jotka voivat ärsyttää ja vahingoittaa suuta. Tällaiset lemmikit kannattaa pitää omistajien poissa ollessa eri huoneessa kuin joulupuu.
• Monet suositut joulukukat, kuten muun muassa hyasintti, amaryllis, lilja ja tulppaani, ovat myrkyllisiä lemmikeille. Lemmikeille myrkytön joulukukka on esimerkiksi joulukaktus.

Herkut

• Monet ihmisten jouluherkut – esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat, mantelit sekä ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet – ovat haitallisia lemmikeille. Siksi roska-astioiden kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia. Varmista myös, ettei lemmikki pääse tekemään tuttavuutta kinkkuverkon kanssa: se voi lemmikin vatsaan joutuessaan aiheuttaa hyvinkin vakavia ongelmia.
• Jos juhlan yhteydessä on tarjolla alkoholipitoisia juomia, varmista, ettei juomia jää vartioimatta paikkoihin, joissa eläin voi päästä maistamaan niitä.

Muistathan, että koristeet, narut ja jouluherkut voivat olla vaarallisia vielä roskiksessakin – kun poistut kotoa, vie samalla roskat, jotta utelias lemmikki ei pääse tutkimaan niitä poissa ollessasi.

Anna lemmikille aikaa ja rauhaa

Jouluhulinan keskellä eläimellekin pitää muistaa antaa joulurauha ja oma tila, johon se voi halutessaan vetäytyä. Etenkin arat kanit ja kissat saattavat haluta hakeutua turvaan ja rauhoittumaan huonekalujen alle, kuljetuskoppaan tai erilliseen huoneeseen.

– Anna lemmikillesi lahjaksi aikaa, Immonen sanoo. – Tarjoa lemmikillesi ylimääräisten herkkujen sijaan iloinen leikkihetki, jonka tempon ja keston lemmikki saa määritellä!

HESY toivottaa kaikille eläinystävällistä ja turvallista joulua!

Lisätietoja:

Koirille ja kissoille vaarallisia ruokia.
Lemmikeille vaarallisia koristekasveja.