Title Image

Löytöeläinpäivän viesti lemmikinomistajille: pidä turvassa ja tunnistusmerkitse!

Löytöeläinpäivän viesti lemmikinomistajille: pidä turvassa ja tunnistusmerkitse!

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 3.3.2022

HESY löytöeläinpäivänä lemmikinomistajille: pidä turvassa ja tunnistusmerkitse!

Valtakunnallista löytöeläinpäivää vietetään Suomessa lauantaina 5. maaliskuuta. Löytöeläinpäivän kynnyksellä Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry haluaa muistuttaa, että omistaja voi omilla teoillaan vähentää merkittävästi lemmikin karkaamisriskiä. Jos lemmikki pääsee kaikista varotoimista huolimatta livahtamaan karkuun ja päätyy löytöeläintaloon, rekisteröity mikrosiru auttaa sen turvallisesti takaisin kotiin.

Lemmikin karkaaminen on yksi omistajan pahimpia painajaisia. Karkuteillä oleva lemmikki altistuu monille vaaroille: se voi loukata itsensä, jäädä auton alle tai joutua jopa väkivallan kohteeksi. Onneksi omistaja voi tehdä paljon varmistaakseen, että lemmikki pysyy turvassa.

Turvallisuustoimia

Omistajan kannattaa ennen kaikkea varmistaa, että kodin uloskäyntitiet ovat lemmikkiturvallisia. Etenkin kissojen kanssa tulee olla tarkkana, sillä sutjakka kissa pääsee usein ujuttautumaan ulos mistä tahansa kolosta, josta sen pää mahtuu läpi.

Turvallisin uloskäyntiratkaisu lemmikkitalouksissa on tuulikaappi – ulko-oven voi sulkea ennen kuin avaa sisätiloihin vievän oven ja päinvastoin, joten vapaudenkaipuinen lemmikki ei pääse omistajan kotiin palatessakaan tuulikaappia pitemmälle.

Jos tuulikaappia ei ole, ulko-oven sisäpuolelle voi asentaa turvaportin, joka estää koiraa ryntäämästä ulos heti kun ovi avataan. Kissaa portti ei oikeastaan estä livahtamasta avautuvasta ovesta, mutta toki aukoton turvaportti saattaa antaa omistajalle sekunnin–pari reagointiaikaa, kun kissa valmistelee hyppyä portin yli.

Fyysisten esteiden lisäksi kannattaa antaa lemmikille syy pysyä sisällä juuri ihmisten kulkemisaikoihin. Lemmikin aamiaisen voi esimerkiksi tarjoilla juuri ennen töihin lähtöä, jolloin ruoka toivottavasti kiinnostaa enemmän kuin oven kyttääminen. Toinen ateria tarjotaan heti kun palataan töistä kotiin, joten lemmikillä on jälleen mukava syy pysytellä sisällä.

Ikkunat

*Kissa- ja lintutalouksissa tuuletusikkunat kannattaa verkottaa. Saatavilla on esimerkiksi metallisia, karmeihin istutettavia hyönteispuitteita, jotka pitävät paitsi hyönteiset ulkona, myös lemmikit sisällä. Ikkunoihin voi myös hankkia ikkunalukon, joka estää ikkunaa avautumasta muutamaa senttiä enempää.

Parvekkeet

*Lasitettu parveke on lemmikeille turvallinen paikka katsella maailman menoa, mutta kesäkuumalla sitäkin pitää tuulettaa. Ikkunoihin kannattaa hankkia ikkunalukot, jotta ne avautuvat vain vähän eikä lemmikki pääse livahtamaan ikkunoiden välistä ulos.
*Kissatalouksissa parveke voidaan myös verkottaa. Verkotus tulee tehdä huolellisesti, jotta reunoihin ei jää kissan pään mentäviä aukkoja. Verkon tulee olla sään ja puremisen kestävää, ja niin vahvaa, että se kestää kiipeilevän lemmikin painon – kissat kun voivat olla melkoisia akrobaatteja.

Pihat

*Kissan ulkotarhan tulee olla katettu. Verkkojen kunto tulee tarkastaa säännöllisesti. Varmista myös, ettei kissa pääse karkuteille verkon alta.
*Tarpeeksi korkea, tiivis aita pitää koiran kotipihalla. Alaosa kannattaa varmistaa verkottamalla, mieluiten maan sisään saakka. Aidan kunto tulee tarkastaa säännöllisesti. Kannattaa myös huolehtia, ettei aidan lähistöllä ole tavaroita (esim. puutarhakalusteita), joiden päälle hyppäämällä lemmikki pääsee keplottelemaan aidan yli.

Ulkona

*Koira kannattaa kouluttaa tulemaan kutsusta luokse ja luokse tuloa tulee harjoitella säännöllisesti. Koulutukseen ei kuitenkaan pidä luottaa sokeasti: esimerkiksi metsästysintoinen koira ei välttämättä jahdin makuun päästyään kuule ja näe enää mitään muuta kuin jahtaamansa oravan. Koiraa on siksi turvallisinta juoksuttaa vapaana vain aidatuilla alueilla.
*Lemmikille tulee valita sopivan kokoiset pannat ja valjaat, jotka eivät hierrä tai paina. Koiralla turvallisin varustus on käyttää ulkoilutusten yhteydessä sekä y-valjaita että pantaa ja kahta remmiä. Kissoille ja kaneille panta ei sovi lainkaan, vaan nämä remmilenkkeilevät lemmikit tarvitsevat aina valjaat. Moni kissa on onnistunut säikähtäessään kiemurtelemaan irti perinteisistä remmivaljaista, joten soljilla tai klipsilukoilla kiinnitettävät liivivaljaat voivat olla turvallisin ratkaisu.
*Lemmikin varusteisiin kannattaa kiinnittää omistajan puhelinnumeron sisältävä nimilaatta.
*Pantojen, remmien ja valjaiden kunto tulee tarkastaa säännöllisesti: ne kun ovat kuluvaa käyttötavaraa. Muista tarkastaa myös varusteiden metalli- ja muoviosien kunto kulumien ja hapertumisen varalta.
*Lemmikkejä ei tule koskaan päästää ulkoilemaan vapaasti ilman valvontaa.

Uteliaisuus on monen eläimen luontainen ominaisuus, joten ulkomaailma kiinnostaa, vaikka kotona kaikki olisikin kohdallaan. Kannattaa silti pitää huolta, että lemmikillä on sisätiloissa virikkeitä, viihdettä ja tekemistä. Mitä tylsempää lemmikillä on kotona, siitä suurempi on houkutus etsiä uusia virikkeitä kodin seinien ulkopuolelta.

Rekisteröity mikrosiru tuo karkulaisen kotiin

Vastuullinen lemmikinomistaja mikrosiruttaa lemmikkinsä. On tärkeää muistaa, että mikrosiru ei sisällä mitään muita tietoja kuin yksilöllisen numerosarjan. Mikrosiru tulee siksi rekisteröidä johonkin valtakunnallisista rekistereistä, jotta sirun numerosarja saadaan sen kautta yhdistettyä omistajan nimeen ja yhteystietoihin. Jos siis lemmikki kaikista varotoimenpiteistä huolimatta pääsee livahtamaan karkuun ja päätyy löytöeläintalolle, rekisteröidyn mikrosirun rekisteritiedot johdattavat löytöeläintalon henkilökunnan oitis lemmikin omistajan jäljille. Muistathan myös aina ilmoittaa sirurekisteriin muutokset yhteystiedoissasi!

—————————————————————-

Tunnistusmerkintä mikrosirulla

Mikrosirun lemmikille voi laittaa eläinlääkäri tai koulutettu tunnistusmerkitsijä. Monet eläinsuojelujärjestöt järjestävät sirutuskampanjoita rekisteröimättömille lemmikeille. Miljoona Mikrosirua -projektin tapahtumissa hoidetaan sirutuksen lisäksi myös sirun rekisteröinti.

Mikrosirurekistereitä

Turvasiru-verkkopalvelu
Siruhaku.fi-verkkopalvelu
Suomen Kennelliiton rekisteriin voi tallentaa myös monirotuisen koiran tiedot
Suomen Kissaliiton rekisteriin voi tallentaa myös maatiaiskissan tiedot
Lisäksi on olemassa kaksi lemmikkien ”omakantaa”, Petmeddata-sovellus ja Kanta.pet-palvelu, jossa on siruhakutoiminto ja jossa on tiedot palveluun syötetyistä ja palveluun eläinlääkäriohjelmistoista siirtyneistä sirutetuista eläimistä.

Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten tai Kirkkonummen alueelta löytyneiden lemmikkieläinten vastaanottopaikka:
Viikin löytöeläintalo
040 1980 778 (ma–pe klo 8–19, la, su ja pyhäpäivät 9–16)
viikki@hesy.fi
https://www.viikinloytoelaintalo.fi/