Löytöeläinpäivä 2023: Jokaisella on velvollisuus auttaa hädänalaista eläintä
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Tiedote 2.3.2023
Jokaisella on velvollisuus auttaa hädänalaista eläintä – tiedätkö miten toimia, jos tapaat yksinään tepsuttelevan koiran tai loukkaantuneen luonnonvaraisen linnun?
Valtakunnallista löytöeläinpäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 4. maaliskuuta. Löytöeläinpäivän kynnyksellä Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa, että eläinsuojelulaki velvoittaa kaikkia auttamaan hädänalaisia eläimiä. Auttamisvelvollisuus koskee kaikkia eläimiä, joten apua tulee hankkia niin karkuteillä olevalle lemmikille kuin kiipeliin joutuneelle villieläimellekin.
Löytöeläinpäivää vietetään Suomessa vuosittain maaliskuun ensimmäisenä lauantaina. Tänä löytöeläinpäivänä Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry haluaa muistuttaa, että jokaisen tulee auttaa avun tarpeessa olevaa eläintä. Karkuteille päässyt lemmikki altistuu monille vaaroille: se voi loukata itsensä, jäädä auton alle tai joutua jopa väkivallan kohteeksi. Mieron tielle joutuneiden lemmikkieläinten lisäksi apua voivat kaivata myös luonnoneläimet. Loukkaantunut tai muuten avuttomaan tilaan joutunut luonnoneläin ansaitsee sekin apua, semminkin kun suurin osa luonnoneläinten loukkaantumisista johtuu tavalla tai toisella ihmisen toiminnasta: autoilusta, heijastavista ikkunoista, sähkölinjoista, luontoon jätetyistä roskista, joskus suoranaisesta väkivallastakin.
Muistathan, että hädänalaisen eläimen auttaminen on paitsi moraalisesti oikein, myös eläinsuojelulain määrittämä velvollisuus.
Toimintaohjeita:
Irrallaan oleva lemmikkieläin
* Tee eläimestä ilmoitus paikkakuntasi löytöeläinpaikkaan ja kysy, onko sinne tehty katoamisilmoitusta eläimestä, joka vastaisi tuntomerkkejä. Löytöeläintalo antaa tarvittaessa myös lisäohjeita eläimen kiinniottamiseen, kuljetukseen ja omistajan etsintään.
* Koska löytöeläinten tilapäinen hoito on kuntien vastuulla, löytöeläintalon tietojen tulisi selvitä kunnan verkkosivustolta tai soittamalla kunnan vaihteeseen. Voit myös vierailla Karkurit-sivustolla, jossa ylläpidetään listaa Suomen löytöeläintaloista: https://www.karkurit.fi/loytoelaintarhat/
* Jos saat kiinni irrallaan olevan lemmikin, odottele paikalla hetki siltä varalta, että omistaja on lähistöllä etsimässä eläintään. Jos eläimellä on kaulapanta, tarkasta löytyykö siitä omistajan yhteystietoja. Voit myös kysäistä ohikulkijoilta, onko eläin alueella tuttu näky.
* Jos sinun on mahdollista viedä eläin hetkeksi esimerkiksi omaan kotiisi odottelemaan omistajan löytymistä, voit tehdä niin. Jos omistaja ei piakkoin löydy tai sinun ei ole mahdollista säilyttää eläintä, se tulee toimittaa kunnalliselle löytöeläintalolle.
* Ota yhteyttä kuntasi löytöeläintaloon myös, jos löydät loukkaantuneen tai kuolleen lemmikkieläimen. Loukkaantunut eläin tulee toimittaa nopeasti eläinlääkärille saamaan hoitoa.
* Eläimen löytymisestä kannattaa myös ilmoittaa oman alueen some-kanavilla ja jättää vaikkapa paperisia ilmoituksia löytöpaikan lähettyville.
Loukkaantunut luonnoneläin
Luonnonvaraisten eläinten auttamiselle ei ole olemassa löytöeläintalojen tapaista, virallista järjestelmää. Esimerkiksi kunnallisilla eläinlääkäreillä ei ole velvollisuutta hoitaa luonnonvaraisia eläimiä. Viranomaisten ratkaisu loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten kohdalla on usein eläimen lopettaminen – silloinkin, kun eläintä voitaisiin auttaa asiantuntevalla hoidolla.
Luonnoneläinten auttaminen onkin Suomessa pääasiassa eläinsuojeluyhdistysten ja muiden vapaaehtoistoimijoiden kontolla. Joissain tapauksissa myös viranomaiset, kuten poliisi tai pelastuslaitos, voivat olla avuksi.
* Varmista ensin, että eläin todella tarvitsee apua. Esimerkiksi yksinäiset jäniksen tai linnun poikaset eivät todennäköisesti ole orpoja – emo käy ruokkimassa niitä muutaman kerran vuorokaudessa, mutta muuten poikaset luottavat suojaväritykseensä ja hajuttomuuteensa.
* Jos huomaat loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen, kannattaa ottaa yhteys paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen. Heiltä saat tietoja alueellasi toimivista luonnoneläinten auttajista.
* Voit ottaa yhteyttä myös alueellasi toimiviin, SEY Suomen eläinsuojelun eläinsuojeluneuvojiin ja kysyä heiltä neuvoa: https://sey.fi/elainsuojeluneuvojat/
* Tärkeintä on varmistaa, että eläin saa tarvitsemansa hoidon mahdollisimman pian. Villieläinten hoitaminen vaatii erityisosaamista, joten älä yritä hoitaa eläintä itse, vaan ota yhteys asiantuntijaan.
Hätänumeroon 112 tulee soittaa, kun käynnissä on eläinsuojelurikos (esimerkiksi eläinrääkkäys) tai eläimen siirtämiseksi tarvitaan erityiskalustoa (eläin on esimerkiksi pudonnut jäihin). Hätänumero on oikea taho myös silloin, kun eläin aiheuttaa vaaraa ihmisille tai liikenteelle, tai eläin on vakavasti loukkaantunut ja pitäisi lopettaa.
Älä jätä eläintä pulaan – auta eläintä itse tai hanki sille apua!