Title Image

Lomailevan lemmikin vaaranpaikat

Lomailevan lemmikin vaaranpaikat

Vedessä kirmaava border collieHelsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Tiedote 2.6.2022

Lomailevan lemmikin vaaranpaikat
– HESY kokosi lemmikinomistajan muistilistan turvalliseen kesänviettoon

Kesä tuo mukanaan lämmön ja lomat, mutta myös monta vaaranpaikkaa lemmikeille. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa lemmikinomistajia turvallisesta kesälomailusta.

Sisällä

Kotona ja loma-asunnossa lääkkeet on aina säilytettävä kaapissa lemmikkien ulottumattomissa. Kaappiin kuuluvat samaten puhdistusaineet, hyttysmyrkyt, langat, siimat, ongenkoukut ja muut tapaturmille altistavat tarvikkeet ja aineet.

Kissatalouksien on verkotettava tai lasitettava parvekkeet. Myös tuuletuskäytössä olevat ikkunat on syytä verkottaa tai varustaa ritilällä. Ikkunan aukeamista voi myös rajoittaa välisulkimilla ja pitää ne hyvin pienesti raollaan: kannattaa muistaa, että kissa mahtuu ulos jo päänsä levyisestä tuuletusaukosta ja voi tipahtaa. Ikkunasta tai parvekkeelta putoaminen voi olla kissalle kohtalokasta.

Verkotukset, lasitukset tai ritilät pitävät myös lemmikkilinnut turvassa.

Pihalla

Pihapiirissä maahan laitetut hyönteismyrkyt, kemialliset lannoitteet ja myrkylliset koristekasvit voivat koitua lemmikin kohtaloksi. Vaaratilanteiden välttämiseksi pihalle – samoin kuin kotiin ja parvekkeelle – on valittava vain sellaisia kasveja, jotka ovat eläimelle myrkyttömiä. Tuholais- ja rikkakasvien torjunta-aineita annosteltaessa on noudatettava ohjeita, eikä lemmikkejä saa päästää pihalle tai viljelypalstoille varoaikana. Myös lemmikille turvallisia ekologisia keinoja voi kokeilla.

Grillatessa ja tulisijoja käytettäessä on varottava, että eläin ei pääse kosketuksiin kuumien pintojen kanssa. Alkoholipitoiset juomat on pidettävä lemmikkien ulottumattomissa. Grilli-iltaa istuessa kannattaa muistaa, että ihmisen ravinto ei välttämättä sovellu eläimelle. Koiran suolisto voi vahingoittua pihvissä olevan luun säleistä tai tukkiutua maissintähkästä. Jotkut tavalliset ruoka-aineet, kuten esimerkiksi sipuli ja suklaa, ovat myrkyllisiä koiralle ja kissalle.

Karkaamisen estämiseksi koiratalouksien kannattaa aidata paitsi kodin myös mökin piha. Ulkona aikaa viettävillä lemmikeillä täytyy aina olla tarjolla raikasta vettä sekä pääsy varjoon.

Luonnossa

Luonnossa utelias lemmikki voi kohdata kyykäärmeitä. Mikäli kyykäärme puree lemmikkiä, se on toimitettava välittömästi eläinlääkärin vastaanotolle. Päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot kuuluvatkin lemmikinomistajan perusvarustukseen niin kotioloissa kuin mökilläkin.

Moni utelias koira saattaa purra sammakkoa, joka erittää häirittynä rauhasistaan myrkkyä. Myrkytys ei ole yleensä koiralle vaarallinen, mutta se ärsyttää limakalvoja ja edellyttää käyntiä eläinlääkärillä. Rupikonnat aiheuttavat myrkytysoireita myös kissoille. Klinikkakäynti on edessä myös, jos koira tai kissa syö etanan tai kotilon ja alkaa oirehtia, sillä lemmikki on voinut saada keuhkomatotartunnan.

Puutiaiset eli punkit voivat levittää vaarallisia tauteja, joten ulkoilevien lemmikkien turkit tulee tarkistaa päivittäin. Ihoon pureutunut puutiainen on poistettava mahdollisimman pian ja puremakohtaa on seurattava iho-oireiden varalta. Ennaltaehkäisevästi koiralle voi ostaa punkkipannan. Lisäksi koirille ja kissoille on saatavilla apteekeissa ja eläinlääkäriasemilla myytäviä punkinestoliuoksia, jotka sivellään iholle ja joiden käyttö on uusittava muutaman viikon välein. Eläinlääkäriltä voi myös saada reseptin koiran punkkitablettiin, joka antaa suojaa 1–3 kuukauden ajaksi.

Koiraa ei saa koskaan päästää uimaan sinilevän saastuttamiin vesistöihin. Koira voi saada myrkytyksen juodessaan sinileväpitoista vettä tai nuollessaan turkkiaan uimisen jälkeen.

Lemmikkikanit kannattaa rokottaa sekä RHD- että myksomatoosiviruksia vastaan. Molempia viruksia esiintyy villikaneilla, joista ne voivat tarttua lemmikkikaneihin. RHD-virus leviää kanista toiseen eritteiden välityksellä sekä epäsuorasti eritteille altistuneiden ruokien ja materiaalien kautta. Myksomatoosi leviää hyönteisten, kuten hyttysten ja kirppujen, välityksellä sekä suorassa kosketuksessa eläimestä toiseen. Siksi lemmikkikanien ulkoiluttamista ja ruokkimista luonnosta poimitulla tuoreravinnolla on syytä välttää villikaniinien esiintymisalueilla.

Matkalla

Ennen kesälomamatkaa on aina syytä varmistaa, että koiran ja kissan kaikki tarvittavat rokotukset ja madotukset ovat kunnossa, jotta sairauksilta vältytään. Kun lemmikit otetaan automatkalle mukaan, tulee huolehtia, että koko perhe matkustaa turvallisesti. Koira on syytä pitää matkan aikana joko verkolla erotetussa takaosassa, turvavaljaissa tai auton rakenteisiin sidotussa kuljetushäkissä. Kissaa tulee pitää autossa turvavyöllä kiinnitetyssä kantokopassa. Autossa irrallaan matkustava eläin voi aiheuttaa riskitilanteita. Vapaana oleva eläin voi häiritä kuljettajaa tai hakeutua polkimien tuntumaan hengenvaarallisin seurauksin. Pysähdyspaikoilla lemmikki on aina pidettävä kytkettynä, jotta se ei pääse karkaamaan.

Kuumina kesäpäivinä eläimiä ei saa jättää valvomatta pysäköityyn autoon, vaikka parkkipaikka olisikin varjossa. Hellepäivinä lämpötila voi kohota autossa nopeasti vaarallisen korkeaksi ja aiheuttaa lemmikille hengenvaarallisen lämpöhalvauksen. Myös automatka on hellekausina suunniteltava lemmikin tarpeiden mukaan. Pitkät ajoetapit kannattaa ajoittaa iltaan ja aamuun, jolloin aurinko on matalimmillaan. Autoilun lomassa on hyvä pitää juoma- ja viilentymistaukoja varjoisilla pysähdyspaikoilla ja vesistöjen äärellä.

Pidetään lemmikeistä hyvää huolta. Toivotamme kaikille turvallista kesää!