Title Image

Lomailevan lemmikin vaaranpaikat

Koira valkoisen auton vieressä kesäisissä maisemissa.

Lomailevan lemmikin vaaranpaikat

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 7.6.2024

Lomailevan lemmikin vaaranpaikat

Kesä tuo mukanaan lämmön ja lomat, mutta myös monta vaaranpaikkaa lemmikeille. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa lemmikinomistajia turvallisesta kesälomailusta.

Sisällä

Lääkkeet on aina säilytettävä kaapissa lemmikkien ulottumattomissa. Kaappiin kuuluvat samaten kodin puhdistusaineet, hyttysmyrkyt, langat, siimat, ongenkoukut ja muut tapaturmille altistavat tarvikkeet ja aineet. Kissatalouksissa tulee olla erityisen varovainen hyönteiskarkotteiden ja koirien ulkoloisten häätöön tarkoitettujen valmisteiden kanssa: ne voivat sisältää permetriiniä tai deltametriiniä, jotka ovat kissalle myrkyllisiä.

Kissatalouksien on verkotettava tai lasitettava parvekkeet ja verkotettava ikkunat. Utelias kissa livahtaa vikkelästi karkuun hyvinkin pienestä raosta, joten omistajan ei tule luottaa siihen, että ikkuna on raollaan vain vähän tai että hän pitää tilannetta silmällä. Ikkunasta tai parvekkeelta putoaminen voi olla kissalle kohtalokasta. Putoamisesta selvinnyt kissa altistuu karkuteillä ollessaan monille vaaroille: uhkatekijöitä ovat esimerkiksi liikenne, pedot ja pahantahtoiset ihmiset.

Pihalla

Pihapiirissä maahan laitetut hyönteis- ja jyrsijämyrkyt, kemialliset lannoitteet ja myrkylliset kasvit voivat koitua lemmikin kohtaloksi. Vaaratilanteiden välttämiseksi pihalle ja parvekkeelle on valittava vain sellaisia kasveja, jotka ovat eläimelle myrkyttömiä. Kasvin- ja tuholaistorjunta-aineita annosteltaessa on noudatettava ohjeita, eikä lemmikkejä saa päästää pihalle varoaikana.

Säilytä myös ulkokäyttöön tarkoitetut hyönteiskarkotteet, kuten hyttyssavut ja citronella-kynttilät, lemmikkien ulottumattomissa.

Grillatessa ja tulisijoja käytettäessä on varottava, että koira tai kissa ei pääse kosketuksiin kuumien pintojen kanssa. Alkoholipitoiset juomat on pidettävä lemmikkien ulottumattomissa. Grilli-iltaa istuessa kannattaa muistaa, että ihmisen ravinto ei välttämättä sovellu eläimelle. Koiran suolisto voi vahingoittua pihvissä olevan luun säleistä tai tukkiutua maissintähkästä. Jotkut tavalliset ruoka-aineet, kuten esimerkiksi sipuli ja suklaa, ovat myrkyllisiä lemmikeille.

Karkaamisen estämiseksi koiratalouksien kannattaa aidata kodin ja mökin piha. Ulkona aikaa viettävillä lemmikeillä tulee aina olla tarjolla raikasta vettä sekä varjopaikka, johon eläin pääsee viilentymään.

Luonnossa

Luonnossa utelias lemmikki voi kohdata kyykäärmeitä. Mikäli käärme puree lemmikkiä ja se oireilee, on lemmikki toimitettava välittömästi eläinlääkärin vastaanotolle. Päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot kuuluvatkin lemmikinomistajan perusvarustukseen niin kotioloissa kuin mökilläkin.

Moni utelias koira saattaa purra myös sammakkoa, jonka ihon rauhaset ovat sille myrkyllisiä. Myrkytys ei ole koiralle vaarallinen, mutta ärsyttää limakalvoja ja edellyttää käyntiä eläinlääkärillä. Rupikonnat aiheuttavat myrkytysoireita myös kissoille. Klinikkakäynti on edessä myös, jos koira tai kissa syö etanan ja alkaa oirehtia, sillä lemmikki on voinut saada keuhkomatotartunnan.

Puutiaiset eli punkit voivat levittää vaarallisia tauteja, joten lemmikkien turkit tulee tarkistaa päivittäin. Muista tarkastaa myös tassujen pohjat: punkkien lisäksi luonnosta voi tarttua mukaan esimerkiksi lasinsiruja. Ihoon pureutunut puutiainen on poistettava mahdollisimman pian ja puremakohtaa on seurattava iho-oireiden varalta. Ennaltaehkäisevästi koiralle voi ostaa punkkipannan. Lisäksi koirille ja kissoille on saatavilla apteekeissa ja eläinlääkäriasemilla myytäviä punkinestoliuoksia, jotka sivellään niskanahkaan ja joiden käyttö on uusittava 4–6 viikon välein. Eläinlääkäriltä voi myös saada reseptin koiran punkkitablettiin, joka suojaa 12 viikon ajan.

Koiraa ei saa koskaan päästää uimaan sinilevän saastuttamiin vesistöihin. Koira voi saada myrkytyksen juodessaan sinileväpitoista vettä tai nuollessaan turkkiaan uimisen jälkeen.

Kanit kannattaa rokottaa RHD-virusta vastaan, sillä virusta esiintyy edelleen villikaniinipopulaatiossa. Pääkaupunkiseudulla on syytä olla varovainen etenkin alueilla, joilla villejä kaneja esiintyy. Luonnon ruokaa ei näiltä alueilta kannata kerätä ja ulkoilun kanssakin tulee olla varovainen.

Matkalla

Kun lemmikit otetaan automatkalle mukaan, tulee huolehtia, että koko perhe matkustaa turvallisesti. Koirien on syytä matkailla verkolla erotetussa takatilassa tukevassa, auton rakenteisiin kiinnitetyssä kuljetuslaatikossa tai koiran kuljettamiseen tarkoitetussa häkissä, tai takapenkillä turvavyövaljaissa. Pienemmät lemmikit matkustavat turvallisimmin kuljetuslaatikoissa, jotka on kiinnitetty tukevasti autoon esimerkiksi turvavyöllä. Autossa irrallaan matkustava eläin voi aiheuttaa riskitilanteita: vapaana oleva eläin voi häiritä kuljettajaa tai hakeutua polkimien tuntumaan hengenvaarallisin seurauksin.

Matkan aikana on muistettava antaa lemmikille tarpeeksi juoma-, vessa- ja jaloittelutaukoja. Pysähdyspaikoilla lemmikki on aina pidettävä kytkettynä, jotta se ei pääse karkaamaan.

Aurinkoisina kesäpäivinä eläimiä ei saa jättää pitkäksi aikaa autoon, vaikka parkkipaikka olisikin varjossa. Helteisinä päivinä lämpötila kohoaa suljetussa autossa jo muutamassa minuutissa vaarallisen korkeaksi. Nopeasti kehittyvä lämpöhalvaus voi johtaa lemmikin kuolemaan. Lemmikin jättäminen kuumaan autoon voi myös täyttää eläinsuojelurikoksen tunnusmerkit.

Pidetään lemmikeistä hyvää huolta. Toivotamme kaikille turvallista kesää!