Title Image

Lemmikkini ikääntyy – mitä nyt?

Lemmikkini ikääntyy – mitä nyt?

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n tiedote 27.1.2020

Lemmikkini ikääntyy – mitä nyt?

Eläinlääketieteen ja eläinten ravitsemustieteen edistymisen ansiosta lemmikkimme elävät entistä pidempään entistä terveempinä. Ikävä tosiasia kuitenkin on, että eläinystäviemme elinkaari on yleensä paljon lyhyempi kuin meidän ihmisten. Oleellinen osa vastuullista eläintenpitoa on eläimen vanhuuteen ja poismenoon valmistautuminen.

Suurimmalla osalla eläimistä vanhuutena pidetään viimeistä 25 prosenttia eläimen oletetusta eliniästä. Esimerkiksi pienet koirat tulevat seniori-ikään noin 8 vuoden ikäisinä ja suuret rodut jo 5-6 vuoden iässä; marsut noin 3 vuoden iässä ja kissat noin 10-vuotiaina.

Vanhuuden vaivat kehittyvät vähitellen. Koska lemmikin kanssa vietetään aikaa joka päivä, muutoksia voi olla vaikea havaita. Tyypillisiä vanhuuden merkkejä eläimissä ovat silmien samentuminen, turkin ohentuminen, painonmuutokset ja liikkumisen vähentyminen. Huomiota tulee kiinnittää myös elimistön perustoimintoihin: syökö lemmikki normaalisti ja tuleeko syöty ruoka ulos toisesta päästä entiseen malliin? Monesti juuri näissä toiminnoissa ilmenee ongelmia, kun eläimen terveydessä on jotain vialla.

Vanhuuden vaivat

Vanhuus tuo lemmikeille mukanaan ihmisillekin tuttuja vaivoja: nivelkipuja, hammasvaivoja, vatsavaivoja, unenpuutetta tai uneliaisuutta. Eläimet ovat kuitenkin hyviä peittämään kipujaan, ja usein ne ilmenevät vain poikkeavana käytöksenä. Älä oleta, että koirasi on itsepäinen, jos se epäröi hypätä autoon tai vastustelee portaissa kulkemista: syy voi olla kivuliaissa tai jäykissä nivelissä. Jos lemmikki ei enää kirmaa luoksesi, kun kutsut sitä, se saattaa kärsiä kuulo-ongelmista. Ruoka voi jäädä lemmikiltä syömättä hammasvaivojen tai ruuansulatusongelmien takia – ei siksi, että lemmikkisi nirsoilee.

Myös vakavat sairaudet, kuten syövät, munuaisten ja maksan toiminnan ongelmat ja sydänvaivat, ovat vanhoilla lemmikeillä yleisiä. Omistaja on oman lemmikkinsä paras tuntija ja kaikenlainen poikkeava käytös pitäisi ottaa vakavasti. Jos lemmikkisi esimerkiksi ei kiinnostu enää lempilelustaan, nukkuu aiempaa enemmän tai ylenkatsoo aiempaa herkkuaan, se on aina syytä vielä eläinlääkärille.

Iäkäs lemmikki voi myös kärsiä dementiasta, aivan kuten iäkkäät ihmisetkin. Suhtaudu siis ymmärryksellä vanhaan lemmikkiin, joka pissaa väärään paikkaan, saa selittämättömiä levottomuuskohtauksia tai pitää entistä enemmän ääntä itsestään, vaikka eläinlääkäri ei siitä varsinaista fyysistä vaivaa löytänytkään.

Iäkkäästä lemmikistä huolehtiminen

Vastuullisen lemmikinhoidon perusasiat pitävät yllä kaikenikäisten lemmikkien terveyttä ja tyytyväisyyttä, mutta ne ovat erityisen tärkeitä iäkkäiden eläinystäviemme hyvinvoinnille:

  • Liikunta. Liikunta ylläpitää sekä lihaskuntoa että mielen virkeyttä. Huolehdi, että lemmikkisi saa riittävästi iän ja mahdolliset terveyshaasteet huomioivaa liikuntaa.
  • Painonhallinta. Ylipaino vaikeuttaa vanhuuden vaivoja entisestään, joten on tärkeää pitää lemmikkivanhus sutjakassa kunnossa.
  • Ruokavalio. Iäkkäät lemmikit tarvitsevat usein erilaista ravintoa kuin nuoret muun muassa vähentyneen aktiivisuuden vuoksi. Myös mahdolliset hammasvaivat voivat vaikuttaa ruokavalioon.
  • Eläinlääkärikäynnit. Vanhemmat lemmikit kannattaa käyttää eläinlääkärillä senioritarkastuksessa kerran vuodessa, oli niillä vaivoja tai ei.
  • Mielenterveys. Pidä yllä lemmikkiä rauhoittavia, tuttuja rutiineja, tarjoa lemmikille mukavaa, mielekästä tekemistä ja pidä sille seuraa.
  • Ympäristö. Ota iäkäs lemmikki huomioon kotioloissa. Hanki huonosti liikkuvalle lemmikille portaita ja ramppeja, jotta se pääsee turvallisesti tasolta toiselle. Huolehdi, että lemmikillä on lämmin, mukava lepopaikka, missä lepuuttaa kolottavia niveliä. Jos sinulla on syytä epäillä, että lemmikkisi näkö ei ole entisellään, älä siirrä ruokakuppeja tai kissanvessoja niiden tutuilta paikoilta, ja vältä huonekalujen siirtelyä. Älä kosketa kuulo-ongelmista kärsivää lemmikkiä ennen kuin se on nähnyt sinut ja tömistele jalkoja lemmikkiä lähestyessäsi, jotta värähtelyt kertovat sille jonkun lähestyvän.

Luopumisen aika

Lemmikin vanhuus tarkoittaa väistämättä sitä, että kuolemakin on lähestymässä. Vaikka omistaja toivoo, että lemmikki kuolisi luonnollisesti ja rauhaisasti nukkuessaan ennen kuin se ehtii kärsiä kivuista ja sairauksista, niin tapahtuu valitettavan harvoin. Vastuullisella lemmikinomistajalla on velvollisuus huolehtia, ettei eläin kärsi turhaan.

Niin pahalta kuin rakkaasta eläinystävästä luopuminen tuntuukin, lopettamispäätöstä tulee lähestyä rationaalisesti ja eläimen parasta ajatellen. Olisiko lääkkeistä tai muusta hoidosta apua vai pidentäisivätkö ne vain kenties hyvinkin tuskallista elämää? Pystyykö lemmikki vielä nauttimaan elämästään? Jos sisimmässäsi tiedät, että lemmikkisi on aika lähteä, uskalla tehdä päätös. Useimmat eläinlääkärit tekevät kotikäyntejä, jotta lemmikki saadaan saatettua viimeiselle matkalleen kodin rauhassa.

Usein haluamme pitää lemmikkimme hengissä itsekkäistä syistä: emme kestä ajatusta luopumisesta ja pitkitämme siksi eläimen kärsimystä. Luopuminen sattuu omistajaan viikon päästä aivan yhtä paljon kuin tänäänkin, mutta merkitsee lemmikille seitsemää tuskantäyteistä lisäpäivää vailla toivoa paremmasta. Levollinen kuolema ilman kärsimyksiä on viimeinen lahja, jonka voimme uskolliselle eläinystävällemme antaa.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Mari Aro
tiedottaja
040 532 5849
mari.aro@hesy.fi