Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Tiedote 15.4.2019
HESYn Väärinymmärretty vemmelsääri -kampanja oikoo virheellisiä kanikäsityksiä:
Lemmikkikani on vaativa hoidokki
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kampanjoi keväällä kanien puolesta. Kanit ovat väärinymmärrettyjä lemmikkejä. Kaneja pidetään helppohoitoisina, lapsiperheille soveltuvina ja huokeina eläiminä. Väärät mielikuvat johtavat lemmikin hankkijoita harhaan ja voivat aiheuttaa pitovaikeuksia ja pahimmillaan eläinten hylkäämisiä. Vääristä luuloista kärsii siis eniten itse kani.
Virheellisiä kanikäsityksiä ruokkivat kanin pörröisen rauhallinen olemus ja syvään iskostuneet stereotypiat, jotka vaativat oikaisua. Lemmikkiä hankittaessa on aina syytä tutustua sen lajityypilliseen käyttäytymiseen ja kommunikointitapoihin. Kani ei esimerkiksi ole välttämättä sylilemmikki. Se on luonnossa saaliseläin, joka ei yleensä pidä halailusta ja nostelusta.
Kani viestii kehonkielellään: korvien, nenän ja hännän asennoilla. Jos kania lähestyy osaamatta tulkita, antaako kani tähän luvan, voi tunnustelija saada talttahampaiden jäljet käteensä. Ajoitus on ollut väärä. Kanin on parempi antaa itse lähestyä ihmistä. Tämä on syytä teroittaa etenkin lapsiperheissä jälkikasvun mieleen.
– Aikuisten on opastettava lapsia kanin oikeaan käsittelyyn. Pienet lapset tekevät paljon äkkinäisiä liikkeitä ja päästelevät kimeitä ääniä, jotka muistuttavat petoeläinten saalistustapaa. Jos kani on jatkuvasti pelokas ja ahdistunut, se voi pahoin ja voi alkaa hyökkäillä ja joutua tämän takia kiertoon. HESYlle tarjotaan joka vuosi useita eläimiä pitovaikeuksien ja lasten kyllästymisen takia, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.
Kanin pito maksaa siinä missä koiran ja kissankin. Kanin ruoka on edullisempaa, mutta kuivike- ja eläinlääkärikuluihin on varattava vuodessa useita satoja euroja. Kanien yleisimpiä terveysongelmia ovat hammas- ja ruoansulatuskanavan sairaudet, jotka edellyttävät aina käyntiä eläinlääkärillä.
Kani ei ole liioin häkissä viihtyvä apaattinen porkkananpopsija. Kanin pääasiallista ravintoa ovat heinä ja ruoho, ja liikuntaa kani tarvitsee yhtä paljon kuin kissakin. Virheellinen ruokinta ja pito aiheuttavat kanille terveyshaittoja.
– Häkissä ei voi toteuttaa itseään, ja toimettomana kani passivoituu. Jos kaltereiden pureminen tai muu mekastus ei auta parantamaan tilannetta, kani saattaa masentua ja alkaa tuijottaa vain eteensä. Kanille on tarjottava ainakin yksi huone jaloittelua varten sen liikunnantarpeen tyydyttämiseksi. Kodin irtaimiston suojaamiseen löytyy paljon vinkkejä ja kaninkin voi opettaa sisäsiistiksi, sanoo HESYn kanikampanjan asiantuntija, kanikirjailija ja -harrastaja Sari Mäyränpää.
Yleisimpiä kanin hyvinvointia heikentäviä virheitä on eristää se yksinäisyyteen. Kani on yhdyskuntaeläin, joka tarvitsee lajikaverin voidakseen hyvin. Koska sosiaalisen kanssakäymisen rajoittaminen heikentää merkittävästi yhdyskuntaeläimen hyvinvointia, HESY esittää, että tulevaan lemmikkieläinasetukseen on kirjattava velvollisuus tarjota sosiaalisille eläinlajeille omanlajista seuraa. Vastaava säädös on tällä hetkellä esimerkiksi ainakin Sveitsin eläinsuojeluasetuksessa, ja samaa suosittaa myös Walesin eläinsuojelulainsäädäntö.
Yleisimmät kaneihin liittyvät väärinkäsitykset ja niiden oikaisut:
Kani on helppohoitoinen ja halpa lemmikki.
Oikaisu: Kaikilla eläimillä on luonne-eroja. Kani viestii täysin eri tavoin kuin kissa tai koira, mikä edellyttää tutustumista kanin kommunikointitapoihin. Vaikka kanin hankintahinta voi olla huokea, hoitokuluihin voi mennä yllättävän paljon rahaa. Sairas kani on aina vietävä eläinlääkäriin. Kanit eivät ole myöskään siisteyden mestareita. Kanien heinä pölyää, kaneista irtoaa runsaasti karvaa karvanlähdön aikaan ja ne tuottavat useita satoja papanoita sekä paljon virtsaa päivässä. Papanalaatikot pitää siivota usein.
Kani viihtyy omassa häkissä.
Kani ei ole häkkieläin! Kani tarvitsee liikuntaa yhtä paljon kuin kissakin, ja sille on tarjottava mahdollisuuksia juosta ja hyppiä. Kania on siis pidettävä vapaana huonetilassa.
Kani sopii lasten lemmikiksi.
Oikaisu: Kanin ja lasten yhteiselo voi olla sujuvaa tai täysi fiasko. Se riippuu kanin luonteesta ja siitä, mikä on aikuisten oma tietämyksen taso kanien oikeasta hoidosta ja kuinka paljon he osaavat/jaksavat opastaa lapsia kanin asianmukaiseen hoitoon. Kaneja käsitellessä pitää olla rauhallinen, välttää kovia ääniä ja otteiden pitää olla tukevat. Tämä harvoin onnistuu hyvin pieniltä lapsilta. Siksi kanit eivät sovellu ihan pienten lasten käsiteltäviksi. Kanit voivat myös purra ja raapia. Kaneilla on terävät kynnet, jotka voivat vahingossa raapaista lasta ikävästi, jos kani hyppää pois tämän sylistä.
Kani viihtyy sylissä.
Oikaisu: On parempi antaa aloite kanille kuin pitää sitä väkisin sylissä. Lue kirjaa lattialla ja pidä herkkuja lähellä, niin kohta saat perheen pitkäkorvista uusia kavereita. Ole myös kärsivällinen, sillä tutustumiseen voi tällä tavoin kulua viikkoja tai kuukausia. Kanissa ei ole mitään vikaa, vaikka se ei viihdykään sylissä!
Kanin pääravinto on porkkana.
Oikaisu: Kani on absoluuttinen kasvissyöjä, joka tarvitsee kovaa purtavaa hampaiden kunnossa pitämiseksi. Parhaiten hampaita kuluttavat heinä ja ruoho, ja ne ovat kanin pääravintoa, jota on oltava jatkuvasti saatavilla. Muuta ruokaa kaneille annetaan rajoitetusti.
Kani on
Pitkäikäinen: Kääpiökanit voivat elää yli 10-vuotiaiksi. Suuremmat rodut ovat hieman lyhytikäisempiä.
Äänekäs: Kani ei yleensä päästä kovia ääniä, mutta se saa meteliä aikaiseksi. Etenkin silloin, kun sinä yrität nukahtaa. Nakertaminen, kaivaminen ja spurttailu – eihän niitä voi tehdä hiljaa!
Tehokas suvunjatkaja: Yksi naaras voi saada jopa 50 poikasta vuodessa. Siksi ja monista muista terveyssyistä sekä urokset että naaraat kannattaa leikkauttaa. Urokset voi kastroida heti kivesten laskeuduttua ja naaraat aikaisintaan noin kuuden kuukauden iässä. Yläikärajaa leikkaamiselle ei ole, jos kani on muutoin terve.
Hyvinvointifaktoja
Leikkauttaminen pelastaa henkiä: Yli 5-vuotiaan leikkaamattoman naaraskanin riski sairastua kohtusyöpään on 80 prosenttia. Myös nisäkasvaimet, valeraskaudet ja kohtutulehdukset ovat yleisiä leikkaamattomilla naaraskaneilla.
Liikajalostuksen ongelmat: Esimerkiksi leijonanharjaksilla, kääpiöluppakorvilla ja hermeliineillä on liian lyhyeksi jalostettu kallo, minkä vuoksi niillä esiintyy hengitysvaivojen lisäksi paljon silmä- ja hammasoireita.
Kanin paras kaveri on toinen kani: Tutkimusten mukaan lajitoverit ovat saaliseläimille tärkeämpiä kuin ruoka. Yksinään pidettävä kani voi stressaantua, vaikka sitä ei näkisi päälle päin. Tämä takia sosiaalisen eläimen tarve saada lajitoverin seuraa tulisi kirjata eläinsuojelulainsäädäntöön.
Lisätietoja:
– HESYn Väärinymmärretty vemmelsääri -kampanja oikoo kaneihin liitettyjä virheellisiä käsityksiä ja pyrkii ennaltaehkäisemään kanien joutumista kiertoon.
– Kampanja toteutetaan sosiaalisessa mediassa, jossa se näkyy aihetunnisteella #väärinymmärrettyvemmelsääri.
– Ole mukana ja jaa kanikuvia ja -kokemuksiasi edellä mainitulla aihetunnisteella.
– Osallistu kirja-arvontaan ja voita Sari Mäyränpään Kanikirja: opas kanien maailmaan. Kirja postitetaan ilmaiseksi voittajalle. Arvontaan voi osallistua HESYn Facebook-sivuilla ja Instagram-tilillä 18.–25.4. Tarkemmat osallistumisohjeet ilmoitetaan myöhemmin edellä mainituilla kanavilla.
– Kampanjan avulla kerätään varoja HESYn Uusi Eläinsuojelukeskus -projektiin, jonka tavoitteena on remontoida yhdistyksen Pitäjämäeltä ostama uusi toimitila eläintenpitoon sopivaksi.
– Osallistu talkoisiin ja tue meitä sopivalla summalla:
lahjoittamalla suoraan keräystilille FI60 2001 1800 1331 94 osoitteessa hesy.fi/lahjoita tai MobilePay:n kautta numeroon 53287
-Helsinkiin tarvitaan iso ja ammattitaitoinen hylättyjä eläimiä uudelleensijoittava eläinsuojelutaho ja eläinsuojelukeskus. Uusiin toimitiloihin rakennetaan kaneille ulkotilat yrttipuutarhoineen.
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:llä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa, jonka numero on: RA/2017/1022. Lupa on voimassa 1.1.2018–31.12.2020 koko Suomen alueella lukuun ottamatta Ahvenanmaata.
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi
Sari Mäyränpää
kanikirjailija, yrittäjä (Sarin Arkki: eläinaiheiset julkaisut ja lemmikkien lomahoito)
p. 050 532 7459
sarin.arkki@gmail.com