Title Image

Leikkaamattoman kaninaaraan kohtaloksi koituu kohtusyöpä

Leikkaamattoman kaninaaraan kohtaloksi koituu kohtusyöpä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n tiedote 28.5.2020

Leikkaamattoman kaninaaraan kohtaloksi koituu kohtusyöpä

Kanit eivät syyttä ole lisääntymispuuhien suosituin metafora: kani voi saada 3-4 poikuetta vuoden aikana, ja kussakin poikueessa voi olla kymmenenkin poikasta. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa, että paitsi lisääntymisen estämiseksi, lemmikkikanit tulee leikata myös niiden hyvinvoinnin vuoksi.

Suloiset kanit ovat yksi suosituimmista lemmikeistä. Kani on laumaeläin ja tarvitsee ehdottomasti kanikaverin. Parhaiten toimeen tuleva yhdistelmä on yleensä kaniuros ja kaninaaras, mutta tämä yhdistelmä tuo tietysti mukanaan hyvinkin nopeasti kasvavan kaniperheen mahdollisuuden. Ei-toivotut kaninpoikaset voivatkin olla syy siihen, että pitkäkorvat ovat kodittomien eläinten kärkikolmikossa. Hylätyistä kesykaneista on pääkaupunkiseudulla saanut myös alkunsa villiintynyt citykanipopulaatio, jonka koko on tänä vuonna jälleen kasvanut.

Maailma ei kaipaa yhtään ei-toivottua kania, ja siksi on tärkeää muistuttaa kanien kastroinnin ja steriloinnin tärkeydestä. Holtittoman lisääntymisen estäminen ei kuitenkaan ole ainoa peruste kanien leikkauttamisen. Leikkauttamisella on myös merkittäviä positiivisia vaikutuksia kanin terveyteen.

Leppoisat leikatut kaniherrat

Kastraatiossa uroskanilta poistetaan molemmat kivekset. Leikatun uroskanin elämä ei enää pyöri parittelumahdollisuuksien saalistamisen ympärillä, ja kastrointi auttaa myös muihin hormoneista johtuviin käytösongelmiin, kuten virtsalla merkkailuun ja aggressiivisuuteen niin ihmisiä kuin toisia kanejakin kohtaan. Leikattu kaniuros säästyy myös takuuvarmasti kivessyövältä.

Pitkäikäinen steriloitu kanineiti

Steriloinnissa naaraskanilta poistetaan kohtu ja munasarjat. Sterilointi ehkäisee paitsi oikeita raskauksia, myös valeraskauksia ja vähentää virtsatieongelmien ja nisäsairauksien todennäköisyyttä. Erityisesti kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota naaraskanien huomattavaan kohtukasvainriskiin, josta moni ei vieläkään ole tietoinen.

Helsingin yliopiston lemmikkikanitutkimuksessa vuonna 2016 todettiin, että suurimmalla osalla yli neljävuotiaista naaraskaneista oli kohtukasvain. Kohtukasvain onkin kanien yleisin kasvainsairaus. Kasvain kehittyy kohtuun yleensä hitaasti, ja sen tavallisin oire on verivirtsaisuus tai verensekainen erite. Kohtukasvain voi lähettää etäpesäkkeitä, jotka voivat puolestaan aiheuttaa esimerkiksi ruokahaluttomuutta, väsymystä ja hengitysvaikeuksia. Hoitamaton kasvain johtaa kanin kuolemaan, ja jos etäpesäkkeitä löytyy jo sairauden diagnosoinnin yhteydessä, leikkaus ei enää auta ja kanin parantuminen on epätodennäköistä.

Jopa 80 % kaninaaraista, joita ei ole steriloitu ennen kahden vuoden ikää, sairastuu kohtusyöpään. Siksi suositellaankin, että kaninaaraat tulisi ehdottomasti steriloida alle kaksivuotiaana.

Eläinlääkärin pakeille

Jos kyseessä on lemmikkikani, jolla ei ole tarkoitus teettää poikasia, ei ole mitään syytä odotella paria vuotta. Kani voidaan leikkauttaa heti sen saavutettua sukukypsyyden, eli 5-8 kuukauden iässä. Pienet rodut saavuttavat sukukypsyyden isoja rotuja nopeammin. Kastrointia ja sterilointia varten kannattaa valita lääkäri, joka tuntee kanit ja hallitsee niiden hoitotoimenpiteet. Taitavan kanitohtorin käsissä leikkaukset ovat rutiinitoimenpiteitä, joista toipuminen sujuu nopeasti.

Leikkautetut, hyvin hoidetut ja rakastetut kanit voivat elää yli kymmenvuotiaiksi. Kani on paitsi söpö ja pehmoinen, myös toimelias, oppivainen ja ihmiseen kiintyvä lemmikki. Muistathan, että kani ei kuulu häkkiin!

Jos olet harkinnut kanien hankkimista, HESYn kautta voit antaa kodin kodittomille kaneille, joita hoidossamme on säännöllisesti. Voit tutustua kotia etsiviin eläimiimme täällä: https://www.hesy.fi/muut-elaimet/  ja täyttää hakemuslomakkeemme myös siinä tapauksessa, ettei sopivaa vemmelsäärtä juuri sillä hetkellä sivuillamme ole tarjolla. Pidämme hakemuksesi tallessa! Kaikki HESYn kanit ovat leikattuja.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Tanja Puhakka
tanja.puhakka74@gmail.com

Kaisa Pohjoiskoski
p. 09 5420 0100
kaisa.pohjoiskoski@hesy.fi