Title Image

Leikkaamalla yksi kissa voidaan estää 180 ei-toivotun kissanpennun syntymä

Leikkaamalla yksi kissa voidaan estää 180 ei-toivotun kissanpennun syntymä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY

Tiedote 26.4.2021

Leikkaamalla yksi kissa voidaan estää 180 ei-toivotun kissanpennun syntymä

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanja (4K) muistuttaa ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä. Ei-toivottujen pentujen syntymän välttämiseksi kissat on syytä leikata viimeistään keväällä, kun monen mirrin hormonit alkavat hyrrätä.

Kissa tulee sukukypsäksi yleensä 3,5–12 kuukauden ikäisenä. Naaraskissalla voi olla kiima-aikoja läpi vuoden, mutta yleensä kiiman käynnistää valon määrän lisääntyminen keväällä. Kiimassa naaraskissa käyttäytyy levottomasti ja kutsuu uroksia luokseen naukumalla kovalla äänellä. Joskus ääntely on lähes taukoamatonta. Naaraskissa kiinnostuu enemmän myös ympäristöstään ja saattaa karata. Yleensä karkumatkan jälkeen kahden kuukauden kuluttua luvassa on vahinkopentuja, joille voi olla vaikea löytää vastuuntuntoisia koteja.

Kollikissat ovat lisääntymiskykyisiä läpi vuoden. Kun uroskissa tulee sukukypsäksi, se alkaa mouruta ja merkitä reviiriään virtsajäljin. Uroskissan virtsa haisee väkevältä, ja riskinä on, että omistaja laskee sisätiloissa pissailevan ja äänekkään kissan ulos. Ulkona leikkaamaton kissa pääsee lisääntymään hallitsemattomasti ja saattaa olla alku jopa kissapopulaatiolle.

HESYn keväällä 2020 käynnistämällä 4K-kampanjalla pyritään katkaisemaan nämä skenaariot ja haastamaan ihmiset pohtimaan syitä kodittomien kissojen valtavaan määrään maassamme.

– Suomessa hylätään joka vuosi arviolta 20 000 kissaa. Näistä suuri osa on syntynyt ei-toivottuina, koska omistajat eivät ole leikkauttaneet lemmikkejään. Myös sukuviettiensä viemiä ja rauhattomasti käyttäytyviä aikuisia kissoja hylätään, koska niitä ei joko raaskita tai viitsitä leikkauttaa. Ulkona sukuhormonien ohjaamat yksilöt pariutuvat ensimmäisinä, ja kissojen kurjuuden kierre saa alkunsa. Suomen kodittomien kissojen määrää voidaan vähentää tehokkaimmin leikkauttamalla kissat ja puuttumalla piittaamattomaan kissanpitoon valistuksellisin ja lainsäädännöllisin keinoin, sanoo 4K-kampanjaidean äiti, HESYn ex-puheenjohtaja Hannele Luukkainen.


Kissakriisi aisoihin leikkautus kerrallaan

Kevät merkitsee monille eläinsuojeluyhdistyksille vuoden ruuhkaisimman kauden alkamista, ja leikkauspöydälle on tulijoita. HESY toivoo kaikkien kynnelle kykenevien ottavan osaa kissojen pelastustalkoisiin. Yhdistys kerää 4K-kampanjalla varoja leikatakseen ja sijoittaakseen uusiin koteihin mahdollisimman monta hylättyä kissaa toukokuun 2021 loppuun mennessä.

– Leikkaamaton naaraskissa voi elämänsä aikana saada 180 pentua. Jos emon pennut jäävät henkiin ja pääsevät lisääntymään, seurauksena on niin sanottu kissapyramidi, jossa kissamäärä moninkertaistuu sukupolvesta toiseen. Kissapopulaatiot saavat näin alkunsa. Siksi yksittäisillä teoilla on suuri merkitys. Me selätämme kissakriisiä leikkautus ja kissa kerrallaan ja tarvitsemme nyt talkoisiin kaikkien panosta, HESYn nykyinen puheenjohtaja Nina Immonen summaa.

4K-kampanjan avulla leikattu 652 kissaa

HESYn 4K-kampanja käynnistyi 26.3.2020. Sen tavoitteena on leikata mahdollisimman monta kissaa ja valistaa ihmisiä kissan leikkaamisen tärkeydestä. Kampanjassa on mukana 12 eri puolilla Suomea toimivaa eläinsuojeluyhdistystä, joille HESY kerää varoja kissojen leikkauttamiseksi. Tähän mennessä kampanjan avulla on leikattu jo 652 kissaa. Näistä sterilisaatioita on 330 ja kastraatioita 322. Kampanja jatkuu toukokuun 2021 loppuun asti. Tule mukaan ja lahjoita roponen kissojen kirkkaammalle tulevaisuudelle! #4K

Kampanjan verkkosivu. 
Aiemmat 4K-tiedotteet. 

Lahjoituskanavat:

MobilePay lyhytnumero 53287
Tekstiviestilahjoitukset: viesti [summa] HESY numeroon 16588, esimerkiksi viestillä 10 HESY lahjoitat kissojen hyväksi 10 euroa

Keräystili:
IBAN: FI09 2001 1800 113063
Viitenumero: 100 557

HESYn verkkokauppa
Lahjoita kissan sterilointi.
Lahjoita kissan kastrointi.
Osta 4K-kampanjapaita

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:llä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa, jonka numero on: RA/2020/755. Lupa on voimassa 01.01.2021 alkaen koko Suomen alueella lukuun ottamatta Ahvenanmaata.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
Puheenjohtaja vuosina 1986–2014 ja 2016–2020
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Nina Immonen (tavoitettavissa arkisin klo 16:n jälkeen)
Puheenjohtaja
p. 040 506 3883
nina.immonen@hesy.fi