Title Image

Lahjoituksilla hankitaan terveyttä ja hyvinvointia

Lahjoituksilla hankitaan terveyttä ja hyvinvointia

Facebookin käyttäjien on ollut viime vuoden heinäkuusta lähtien mahdollista järjestää keräys HESYn eläinten hyväksi vaikkapa syntymäpäivänsä kunniaksi. Mahdollisuuteen on tartuttu innokkaasti. Synttärisankarit ja heidän anteliaat ystävänsä ovat tähän päivään mennessä keränneet HESYn kodittomille kulkureille jo toistakymmentä tuhatta euroa.

Facebook-keräysten tuotoilla on saatu hankittua aimo kasat eläintenruokaa ja kissanhiekkaa, mutta niillä on myös katettu usean eläimen erikoislääkärikuluja. Monet HESYn hoiviin päätyvät eläimet tulevat kotiinlähtökuntoon perushoidolla, johon kuuluvat rokotus, madotus, leikkaus, tunnistusmerkintä, hyvä ravinto ja hellä hoiva. Toisinaan vastaan tulee kuitenkin kimurantimpia tapauksia, joissa tarvitaan erityishoitoa ja ulkopuolisten asiantuntijoiden apua.

Hurtsaa haukottaa.

Hurtsa-kolli on arvonsa tunteva, tyyni herra, jonka silmät oireilivat: oli rähmimistä, punoitusta, turvotusta. Aluksi oireet vaikuttivat tavanomaisilta tulehdusoireilta, mutta tulehduslääkitys ei niihin purrut. Sitten oireet alkoivat vaikuttaa allergisilta, sillä Hurtsan silmiä alkoivat ärsyttää myös kissanhiekka ja päivänvalo. Sen elinolot piti muuttaa kokonaan silmien rauhoittumisen toivossa. Hurtsa kävi silmäsairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin pakeilla ja sai hoitosuunnitelman lääkityksineen ja elinolosuosituksineen. Tarkkaa diagnoosia Hurtsan vaivalle ei löytynyt, mutta silmät ovat pysyneet ylläpitohoidolla kunnossa, ja Hurtsa viettää nyt kissanpäiviä omassa kodissa.

Paloma-neiti.

Suloinen Paloma-neitonen luovutettiin HESYlle, koska omistajat katsoivat sen ”osoittavan mieltään” pissailemalla vääriin paikkoihin. HESYllä lähdettiin oitis selvittämään kissan terveydentilaa (useinhan pissaongelmien taustalla on sairaus) ja kävi ilmi, että Paloma kärsi virtsakivistä. Eikä edes tavanomaisista virtsakivistä, vaan oksalaattikivistä, joita ei saada hoidettua liuotushoidolla vaan jotka on pakko poistaa kirurgisesti. Jos Paloma ei olisi päässyt leikkaukseen, kivuliaat virtsakivet olisivat voineet ajan myötä aiheuttaa kuolemaan johtavan tukoksen. Nyt, leikkauksen jälkeen, Paloma voi mainiosti, on täysin oireeton ja on löytänyt uuden kodin.

Mietteliäs Matti.

Matti-katti kärsi yskästä. Oireiden mukainen viruslääkitys ei auttanut. Seuraavaksi koitettiin antibioottia bakteeriperäisen tulehduksen varalta, mutta silläkään ei ollut vaikutusta. Matti vietiin keuhkoröntgeniin, jotta saataisiin selville, mitä sen keuhkoissa ja hengitysteissä oikein tapahtuu. Matilla diagnosoitiin astma. Nyt Matilla on oikeat lääkkeet ja oma koti, ja se on lähes oireeton.

Hans lähikuvassa.

Viime talven aikana HESYn hoidossa on ollut harvinaisen paljon kaneja. Kanien sterilointeja ja kastrointeja ei voida tehdä HESYn eläinlääkäritiloissa, mutta leikkauksilla on lemmikkikaneille kiistattomia terveyshyötyjä – ja yllätyspoikueiden estäminen on tärkeää! HESYn kanit lähetetään leikattavaksi asiantuntevalle eläinlääkäriasemalle. Viime kuukausien aikana on leikkautettu 11 kania ja sekä leikkaukset että toipumiset ovat sujuneet hienosti. Näistä pupusista moni etsii vielä rakastavaa loppuelämän kotia, käy tutustumassa!

HESYn eläimet ja ihmiset haluavat kiittää lämpimästi kaikkia lahjoittajia! Yhdessä pystymme auttamaan kodittomia kulkureita uuden, paremman elämän alkuun.