Title Image

Kuinka huolehtia lemmikistä sairastuneena, karanteenissa tai eristyksissä

Kuinka huolehtia lemmikistä sairastuneena, karanteenissa tai eristyksissä

Kuinka huolehtia lemmikistä, jos on sairastunut, karanteenissa tai eristyksissä koronaviruksen takia?

Kun pelot koronaviruksesta (Covid-19) leviävät maailmanlaajuisesti, terveysviranomaiset antavat paljon ohjeita ihmisille, mutta miten on lemmikkiemme laita?

Vaikka ei ole mitään todisteita siitä, että lemmikit voisivat olla koronaviruksen kantajia, levittäjiä tai sairastua siihen, se voi vaikuttaa kuitenkin lemmikkiisi, jos sinä tai joku perheenjäsenesi sairastuu koronaan ja/tai joutuu karanteeniin tai sairaalaan. Eläinten omistajien ei ole kuitenkaan syytä panikoida tai hylätä lemmikkejään. On monia keinoja hoitaa lemmikkiä silloinkin.

Vinkkejä, joilla pidät lemmikkisi, itsesi ja perheesi turvassa

Jos sinua ei ole testattu koronapositiiviseksi tai käsketty karanteeniin, jatka lemmikkiesi hoitamista normaaliin tapaan. Muista kuitenkin hyvä hygienia sisältäen käsien pesun saippualla ennen ja jälkeen kun kosketat eläimiä, niiden ruokaa, leluja ja muita tarvikkeita. Tämä ohje on hyvä muistaa aina, eikä vain koronaviruksen takia.

  1. Vältä pusuja, nuolaisuja ja ruoan jakamista lemmikkisi kanssa.
  2. Varmista, että sinulla on tarpeeksi myös eläinten ruokaa ja tarvittavia lääkkeitä sen varalle, että joudut karanteeniin.
  3. Kysy tarvittaessa eläinlääkäriltä neuvoja, jos jokin asia askarruttaa.
  4. Jos olet karanteenissa, saat ulkoilla lemmikkien kanssa, kunhan et ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin.
  5. Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle tai työpaikalle, ei karanteenin aikana saa mennä.

Kuinka vastata lemmikin tarpeisiin, jos olet itse terve, mutta joutunut karanteeniin

On monia keinoja varmistaa, että lemmikkisi tulee hyvin hoidetuksi, jopa silloin kun olet jumissa kotonasi, joten älä panikoi.

Jos mahdollista, järjestä joku toinen huolehtimaan kaupassa käymisestä ja tarvittaessa lemmikistäsi. Voit harkita käyttäväsi jotain, tuttua, kaveria, sukulaista, naapuria tms. luotettavaa tahoa. Jos sopivaa tahoa ei ole, voit pyytää apua esimerkiksi Facebookin Lemmikkien kriisiapu -ryhmästä.

Muista aina hyvä hygienia. Pese aina kädet, kun olet ollut kosketuksissa eläinten kanssa.

Jos sinulla on jotain huolia lemmikkisi terveydentilasta, älä mene eläinlääkärille itse, vaan soita neuvoja puhelimella. Jos olet itse sairastunut tai karanteenissa koronaviruksen takia, jonkun toisen täytyy tarpeen vaatiessa viedä eläin eläinlääkäriin puolestasi.

Vinkkejä koiran pitämiseksi iloisena ja tyytyväisenä, jos pitkiin lenkkeihin tulee tauko

Älyllinen aktivointi on tapa varmistaa, että koirasi viihtyy. Korvaa mahdollisesti vähentynyt ulkoilu joillain muilla aktiviteeteilla, kunnes voit viedä sitä taas normaaliin tapaan kunnon lenkeille. Voit vaikka jättää ruokakupin pois ja ruokkia koiraasi käyttäen koirille tarkoitettua älypeliä tai muulla tavoin ruokaa piilottamalla. Leiki, leiki ja leiki! Heittele palloa yms. Voit myös opettaa koirallesi uusia temppuja tai käskyjä. Anna sen haistella erilaisia hajuja, silloin koirasi pysyy aktiivisena ja iloisena pitkään ilman mahdollista häiriökäyttäytymistä. Muista kuitenkin vessatauot: koirasi pitää edelleen päästä ulos tekemään tarpeensa.

Jos sinulla on oireita tai koronatestisi oli positiivinen

Maailman pieneläinlääkäriyhdistys (WSAVA) suosittelee välttämään kontaktia lemmikkien ja muiden eläinten kanssa niin kauan kun olet sairaana, aivan kuten sinun tulee välttää kanssakäymistä ihmisten kanssa. Vaikka ei ole mitään todisteita siitä, että lemmikit tai muut eläimet sairastuisivat koronavirukseen, on silti toistaiseksi suositeltu, että koronavirukseen sairastuneet rajoittavat kontaktia myös eläimiin, kunnes viruksesta tiedetään tarpeeksi.

Kipeänä sinun tulisi myös levätä, joten jos mahdollista, muiden perheenjäsenten tulisi hoitaa eläimiä silloin kun sinä olet sairas. Jos sinun täytyy kuitenkin hoitaa itse lemmikkisi kipeänäkin, pese kätesi aina ennen ja jälkeen kun olet ollut kontaktissa niiden kanssa.

Muista, että nämä ovat vain varotoimia, koska toistaiseksi ei ole mitään todisteita, että eläimet voisivat levittää koronavirusta (Covid-19) tai sairastua siihen.

Huomioi, että nämä tiedot on kirjoitettu tämänhetkisen tiedon mukaan ja ne voivat muuttua ja päivittyä myöhemmin, kun koronaviruksesta tiedetään vielä enemmän.

(Lähde: RSPCA.UK. How to care for your pets if you’re ill or have to self-isolate due to Coronavirus. Dr. Samantha Gaines)