Title Image

Kissatalouksien verkotettava tai lasitettava parvekkeet ja suojattava ikkunat

Kissatalouksien verkotettava tai lasitettava parvekkeet ja suojattava ikkunat

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 10.5.2021

Kissatalouksien verkotettava tai lasitettava parvekkeet ja suojattava ikkunat

Ilmojen lämmetessä myös kissakodeissa avataan ikkunoita ja parvekkeiden ovia, mikä altistaa kissan putoamisvaaraan. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että kissatalouksien on huolehdittava parvekkeiden ja ikkunoiden turvallisuudesta ja toivoo, että asiasta saadaan kirjaus myös lainsäädäntöön.

Kissat ovat taitavia tasapainoilijoita, mutta niillekin sattuu vahinkoja. Avoparvekkeella tai avonaisen ikkunan äärellä oleva kissa voi horjahtaa tavoitellessaan hyönteisiä tai seuratessaan lintujen liikkeitä. Yhtäkkinen äänikin voi säikäyttää kissan ja aiheuttaa hengenvaarallisen tipahtamisen. Kissat saattavat pyrkiä myös omatoimisesti ulos omille teilleen suhteellisen korkealla olevista ikkunoista ja parvekkeilta.

Siksi kissallisissa talouksissa parvekkeet on ehdottomasti verkotettava tai lasitettava. Myös tuuletusikkunat on syytä verkottaa tai varustaa ikkunan aukeamista rajoittavilla välisulkimilla ja pitää ne hyvin pienellä raollaan, sillä kissa mahtuu päänsä levyisestä tuuletusaukosta ja voi tipahtaa.

– Jos kissa putoaa kerrostalon ikkunasta tai parvekkeelta, se voi vammautua vakavasti tai kuolla. Etenkin kaupunkioloissa matalaltakin pudonnut kissa saattaa loukkaantua pahoin, koska alla ei ole pehmeää maastoa. Vaikka pudonnut kissa ei loukkaantuisikaan, se joutuu joka tapauksessa ulos kodistaan ja voi kadota, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Kissalla ei ole yhdeksää henkeä

Toisin kuin yleisesti uskotaan, kissat eivät välttämättä pysty kääntymään pudotuksen aikana ja laskeutumaan jaloilleen. Mitä matalammasta pudotuksesta on kyse, sitä vaikeampaa on kääntyminen jaloilleen. Jos kissa sattuisi putoamaan korkeammalta ja ehtisikin kääntyä jaloilleen, se saattaa iskeytyä maahan niin kovalla voimalla, että kissan jalat eivät kestä törmäystä.

Kissan tyypillisimpiä putoamisvammoja ovat rintakehän ja pään alueen vauriot, etujalkojen, kylkiluiden ja lantion murtumat, nikamamurtumat, virtsarakon tai keuhkojen repeytyminen ja vatsan alueen vauriot. Putoamisvammat voivat invalidisoida kissan pahoin ja vaatia monia kalliita hoitokertoja tai olla niin kohtalokkaita, että kissa menehtyy.

Ruotsissa voimassa ”parvekeverkkopakko”

Ruotsissa yli viiden metrin korkeudessa asuvien kissanomistajien on eläinsuojeluasetuksen nojalla varustettava parvekkeensa verkolla tai muulla vastaavalla suojalla, jos kissa oleskelee parvekkeella yksin. Itävallassakin kissojen omistajilla on velvoite suojella lemmikkejään tipahtamasta parvekkeilta tai ikkunoista. HESYn mielestä vastaava velvoite olisi tervetullut lisä myös Suomen lainsäädäntöön.

– Suomessa parvekkeiden ja ikkunoiden suojaaminen on tällä hetkellä eläinten omistajien oman valinnan varassa, eivätkä heistä kaikki valitettavasti koe sitä tarpeelliseksi. Pahimmillaan kissan sallitaan ulkoilla vapaasti avoparvekkeella ja ikkunoita pidetään sepposellaan, jolloin lemmikin tipahtamisriski on erittäin suuri, Immonen lisää.

Lisätietoja:

Ruotsissa kissatalouksien parvekeverkkopakosta määrätään koirien ja kissojen pidolle määrättyjen säädösten kolmannen luvun 8 §:ssä (s. 13).

Itävallan asetuksessa velvoitetaan suojelemaan kissoja tipahtamasta parvekkeilta tai ikkunoista (2. luku kohta 11).