Title Image

Kissan ulkoilutus valjaissa on tiimityötä

Kissan ulkoilutus valjaissa on tiimityötä

Kissan ulkoilutus valjaissa on tiimityötä

Kissan ulkoiluttaminen valjaissa vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta siitä on hyötyä ja hupia sekä kissalle itselleen että sen ulkoiluttajalle. Ulkoilua tiiminä on turvallisinta harjoitella etukäteen ja valmistella yhteinen hetki huolella.

Eläinkouluttaja ja eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola muistuttaa, ettei kissa ole sopeutunut elämään Suomen luonnossa, ja suosittelee ulkoiluttamaan kissaa valvotusti.

– Kissa ei pärjää talven kylmyydessä ja voi aiheuttaa paljon haittaa luonnonvaraisille eläimille. Vapaana liikkuminen aiheuttaa riskejä myös kissalle itselleen – vapaana ulkoileva kissa on harvoin pitkäikäinen tai terve. Kissoja onkin turvallisinta ulkoiluttaa valjaissa tai tarhassa, hän sanoo.

Ulkoilu ei ole kissalle kuitenkaan välttämätöntä. Sisäkissa on yleensä täysin tyytyväinen, kun sen elämän perusasiat ja virikkeet ovat kunnossa. Kylmällä säällä kissa löytyy mieluummin saunan lauteilta kuin eteisestä vaatimassa ulos.

– Erittäin arat ja pelokkaat kissat saattavat stressaantua ulkoilusta. Lisäksi on sellaisia paikkoja, joissa ei ole välttämättä turvallista ulkoiluttaa kissaa. Kissa voi säikähtäessään rimpuilla irti valjaista, ja paniikissa se ei osaa kotiin. Jos ympäristö on hankala tai kissa hyvin pelokas, en suosittele ulkoilutusta.

Turvallinen ulkoilu on kissalle tarjottava virike muiden joukossa. Monille kissoille se sopii. Pohjolan mukaan ulkoilua on hyvä harjoitella tiiminä.

– Kissan ulkoilutus valjaissa kannattaa aina aloittaa turvallisessa paikassa. Ulkoiluttajalla tulee olla varma olo siitä, että kissa osaa tarvittavat asiat ja sen saa hätätilanteessa syliin tai koppaan. Ulkoilujen ei tarvitse olla pitkiä. Mieluummin kannattaa keskittyä siihen, että ulkoilut pysyvät turvallisina ja kissalle mukavina.

Ulkoilu kannattaa tehdä kissan ehdoilla, vaikka se onkin vaikeaa – kissa haluaa usein olla paikallaan ja ihminen taas haluaa kävellä. Kuitenkin on tärkeää, että kissa saa päättää tahdin, koska se lisää kissan turvallisuudentunnetta.

Opettelua valjaisiin

Valjaiden pukeminen kissalle on usein melko hankalaa, koska kissa ei halua, että sen liikkumista rajoitetaan.

– Kissa on petoeläin, mutta se on myös saaliseläin, joka lähtökohtaisesti ei halua takertua raajoistaan mihinkään eikä halua, että siitä pidetään kiinni. Valjaissa olemista ja liikkumista kannattaa harjoitella kissan kanssa jo kotona. Muutaman minuutin päivittäisellä treenillä saadaan niin kissalle kuin omistajallekin stressitön ulkoilukokemus.

– Valjaiden pukeminen on oma operaationsa, joka voi herättää vastustusta. Kissa on kuitenkin mahdollista opettaa olemaan valjaissa ja jopa nauttimaan olostaan niissä, Pohjola vakuuttaa.

Valjaiden tulee olla sopivat ja miellyttävät kissan päällä. Oikea koko löytyy sovittamalla.

– Eläinkaupan myyjältä kannattaa pyytää apua valjaiden valintaan. Joillekin kissoille sopivat hyvin pienten koirien valjaat. Valjaiden täytyy pysyä kunnolla kissan päällä, ja niiden on oltava turvalliset ja mukavat. Kissa voi pujahtaa ulos tiukoistakin valjaista, mutta yleisempää on, että valjaat ovat liian löysät. Hyvin istuvista ja jämäköistä valjaista kissa ei pääse rimpuilemaan irti.

Kissa totutetaan valjaisiin pienin askelin.

– Ensin kissan pään voi pujottaa kaulapannan tai valjaiden läpi käyttämällä apunaan herkkuja. Kun kissa ei vastusta pään pujottamista, voi pukemisessa edetä seuraavaan askeleeseen ja pukea valjaat kissan päälle kokonaan.

– Alkuun valjaat kannattaa pukea lyhyiksi hetkiksi kerrallaan viemättä kissaa ulos. Kun kissan liikkuminen on valjaat päällä normaalia ja se ei vastusta niiden pukemista, ollaan valmiita ulkoiluun.

Moni kissa pelästyy jo pelkästään sitä, että sen yllä on valjaat. Valjaiden aiheuttama paineen tunne ja uusi ympäristö saavat kissat säntäilemään vaarallisesti. Kissaa on todella vaikea hallita, jos se menee paniikkiin. Sisällä tehtävä harjoittelu on tämän takia erittäin tärkeää, jotta kissa ei turhaan alkaisi stressata ulkoilua.

Kissa alkaa yhdistää valjaat mukaviin asioihin, kun sille tarjotaan valjastettuna syötävää tai leikkihetkiä.

– Kissan voi opettaa yhdistämään valjaat herkkuihin. Mikäli kissalla on jokin suosikkiherkku, voi koulutuksen aloittaa vaikka niin, että kissan tullessa omatoimisesti valjaiden lähelle, sille annetaan mieliherkkuja. Kun kissa kiinnostuu valjaista enemmän, ne voi pukea sen päälle ja tarjota sen jälkeen kissalle jälleen herkkuja.

– Kissa on usein hyvin innokas oppimaan uusia asioita herkkujen avulla ja tykkää juosta heitettyjen herkkujen perässä, naurahtaa Pohjola.

Syli ja kantokoppa ovat kissalle turvasatamia ulkomaailmaan tutustuessa.

Varaudu hätätilanteisiin

Kissan pitäisi tuntea olonsa rennoksi valjaissa, jotta ulkoilu olisi turvallista.

– Valjaat täytyy sovittaa ja säätää kissalle sopiviksi. Ennen varsinaisen ulkoilun aloittamista kissan tulee osata liikkua sisätiloissa rennosti valjaat päällään ja naru kiinnitettynä valjaisiin. Pelkkä valjaisiin tottuminen ei kuitenkaan riitä, koska kissa voi mennä paniikkiin, kun taluttaja kiristää narua. Kissa kannattaa opettaa tähän sisätiloissa niin, että narun kiristyessä kissalle tarjotaan herkkuja. Tämä valmistelee kissaa turvalliseen ulkoiluun, sanoo Pohjola.

Kissan karkaamisen voi estää parhaiten huolellisella valmistelulla. Sisällä tapahtuvien harjoitusten avulla ennaltaehkäistään kissan joutumista paniikkiin ulkoilutilanteessa. Ulkona tapahtuviin yllättäviin tilanteisiin kannattaa varautua muutenkin ja totuttaa kissaa olemaan siksi myös kantokassissa tai -kopassa ja sylissä.

– Pelästyessään kissa kokee tutun kantokassin tai -kopan turvalliseksi satamaksi ja osaa mennä sinne omatoimisesti. Jos kissa ei itse hakeudu kassiin tai koppaan, sen voi rauhallisesti laittaa sen sisään. Mikäli koppa ei ole matkassa mukana, kissan voi ottaa syliin. Tämäkin edellyttää etukäteisharjoittelua.

– Syli ja kantokassi tai -koppa ovat hyviä turva-ankkureita hätätilanteissa. Suosittelen kaikkia kissan ulkoiluttajia pitämään mukanaan kantokassia tai -koppaa, koska sinne kissan saa helposti turvaan eikä kissan tarvitse kohdata kaikkea pelottavaa maan tasolla, vaan sekin pääsee välillä hengähtämään.

Kissaa kannattaa ulkoiluttaa aina lähellä kotiovea. Ulkoilu kodin lähettyvillä on myös turvallista. Poikkeuksena tähän ovat kaupunkien keskustat, joissa asuvien kannattaa viedä kissa kantokopassa johonkin rauhalliseen paikkaan ja opettaa kissa viihtymään kopassa sekä menemään sinne omaehtoisesti.

Teksti: Kati Wikström

Juttu on julkaistu alun perin yhdistyksen HESY- jäsenlehdessä 1/2019.