Title Image

Kissan parodontiitti

Kissan parodontiitti

Parodontiitti on hampaiden kiinnityskudosten tulehdustila. Se alkaa yleensä ientulehduksesta ja voi hoitamattomana levitä leukaluuhun saakka. Parodontiitti on kivulias vaiva, ja se on yleisin syy kissojen hampaiden irtoamiselle tai poistamistarpeelle. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 85% yli 4-vuotiaista kissoista kärsii jonkinasteisesta tulehdustilasta suussaan.

Miten se ilmenee?

Parodontiitti voi ilmetä pahanhajuisena hengityksenä, ienten punoituksena, kuolaamisena, puremisvaikeuksina (mikä voi näkyä sotkuisina syömätapoina) tai vaisuna ruokahaluna. Kissa saattaa myös hangata tassulla suutaan. Kissat ovat kuitenkin taitavia peittämään kipunsa ja usein hammasvaivat havaitaankin eläinlääkärin tarkastuksessa.

Miten sitä hoidetaan?

Hoito riippuu tulehdustilan vakavuudesta. Jos kissa kärsii vasta ientulehduksesta eikä tauti ole vielä päässyt jäytämään kudoksia, eläinlääkärin tekemä perusteellinen hampaiden ja ientaskujen puhdistus saattaa riittää. Jos tauti on jo heikentänyt hampaan kiinnityskudoksia, muutoksia ei saada enää peruutettua, vaan tarvitaan juurihoito tai hampaanpoisto. Hoitotoimenpiteet tehdään nukutuksessa.

Voiko sen estää?

Suun tulehdusten syntymekanismi on kissoilla aivan sama kuin ihmisilläkin: ientaskuihin muodostuu hammaskiveä ja plakkia, jotka tulehduttavat ikenen. Sieltä tulehdus voi levitä edelleen muihin leuan kudoksiin. Tulehduksia voi estää tutulla tavalla: hampaita harjaamalla. Kissoille valmistetaan erityisesti niille suunniteltuja hammasharjoja sekä hyvänmakuisia hammastahnoja. Kissan hampaat tulisi harjata ainakin kolme kertaa viikossa. Aikaa yhteen harjauskertaan kuluu pari minuuttia. Aikuisenkin kissan saa opetettua hampaidenhoitohetken sietämiseen, kunhan varaa projektiin aikaa, kärsivällisyyttä ja kissalle maistuvan hammastahnamerkin. Opetusvinkkejä – ja kokonaisia koulutusohjelmiakin – löytyy netistä.

Myös ruokavalio on tärkeä osa kissan suun terveyden ylläpitoa. Kissalle kannattaa tarjota useamman kerran viikossa kokolihaa ja rustoja (ei luita!) järsittäväksi. Saatavilla on myös erityisesti hampaiden hoitoon kehitettyjä teollisia ruokia.

Kuinka vakava tauti on?

Parodontiitti aiheuttaa kissalle kipuja ja voi johtaa hampaiden menetykseen. Kissoille ei tehdä tekohampaita, joten kissan omasta purukalustosta kannattaa pitää huolta! Tulehtuneen suun bakteerit voivat myös päätyä verenkierron mukana tulehduttamaan sisäelimiä, joten paikalliselta vaikuttavalla tulehduksella voi olla hyvinkin laajat vaikutukset. Ihmisillä parodontiitti korreloi lyhyemmän eliniän kanssa, ja tutkimusten valossa vaikuttaisi siltä, että näin on myös koirilla, kissoilla ja muilla eläimillä.

TL;DR

Parodontiitti on kivulias, ientulehduksesta alkava hampaiden kiinnityskudosten tulehdus, joka voi johtaa kissan hampaiden irtoamiseen. Parodontiitti on kissoilla yleinen vaiva, mutta helposti ehkäistävissä hampaiden harjauksella ja oikealla ruokavaliolla. Parodontiitin hoitotoimenpiteet vaativat nukutuksen ja ne hoitaa eläinlääkäri.