Title Image

Kaunis tarina lohdutti, mutta yksi sanakin auttoi

Kaunis tarina lohdutti, mutta yksi sanakin auttoi

Lila veneen kyydissä.

Kaunis tarina lohdutti, mutta yksi sanakin auttoi

Perheemme pehmein jäsen Lila kuoli kesäkuussa 8-vuotiaana. Portugalinvesikoiramme munuaiset olivat pettämässä, eikä parannusta ollut. Järkytys yllättävästä sairaudesta oli suuri ja suru eutanasian jälkeen valtava.

Ystävien ja läheisten myötätunto ja kauniit sanat lohduttivat, mutta niin teki myös kaukaisempienkin tuttavien myötätunto sosiaalisessa mediassa. Itse asiassa se auttoi surussa paljon enemmän kuin olisin uskonut. Tyhjään kotiin oli helpompi tulla, kun istui selaamaan ihmisten osanottoja ja muistoja koirulistamme. Pienikin kommentti lohdutti, sillä se kertoi, että perhettämme ajateltiin lämmöllä. Emme olleet yksin. Syvimmän jäljen jätti kuitenkin ystävän ystävä, koska hän jakoi tarinan, josta oli itse saanut lohtua menetettyään rakkaan lemmikin.

Tarina oli englanniksi ja otettu netistä, jossa se on kiertänyt vuosia muun muassa erilaisissa koiraryhmissä. Sillä ei ole siis enää alkuperäistä tekijää, vaan se lienee muokkautunut vuosia osanottona lemmikin menetykseen. Ajatuksena sateenkarisiltakin on vuosikymmeniä vanha, joten tarinaa voi jakaa edelleen rikkomatta kenenkään tekijänoikeuksia.

Suomensin vapaasti saamani tarinan, jotta lapsetkin voisivat lukea lempeän, toivoa tuovan kertomuksen. Jaoin sen myös omassa sosiaalisessa mediassani, koska toivon, että mahdollisimman moni lemmikkinsä menettänyt voisi saada siitä edes hetken lohtua. Suomentamani tarina on luettavissa tämän kirjoituksen alta.

Tarina on lapsenomainen kuin sadussa, mutta ehkä juuri siinä onkin sen taika. Nousta todellisuuden yläpuolelle, lohduttautua hetki kauniiden ajatusten kultamaassa. Sellaisia hetkiä tarvitaan, että kestää sen, ettei kukaan rapsuta aamulla hereille eikä kukaan käperry illalla kainaloon kuorsaamaan.

Sateenkaarisillan lisäksi minä tarvitsin tekemistä, joka sai miettimään kaikkea hyvää, jota Lila on perheeseemme tuonut: pyyteetöntä rakkautta, yhdessäolon riemua ja hetkessä olemisen onnea. Siksi liityin HESYn jäseneksi ja tarjouduin tekemään vapaaehtoistyötä osaamiseni puitteissa.

Lila matkasi sateenkaarisillalle, mutta koirani muistoksi minun uusi siltani ylitettäväksi on auttaa tekemään hyvää muiden eläinten puolesta.

Liina Putkonen, uusi HESYn jäsen


Hei ystäväni,

 

Nyt kun olen ollut täällä, sateenkaarisillan toisella puolella muutaman viikon, minulle sanottiin, että voisin kirjoittaa kirjeen kotiin. Anteeksi, ystäväni, mutta olen ollut täällä sillan toisella puolella niin kiireinen, etten ole ajatellut kotia kovin paljon. He sanovat, että se on ihan ok ja että te ymmärrätte kyllä. Toivottavasti näin on. (Uskon, että ymmärrätte.)

Muistatteko ne päivät, kun en voinut hyvin ja te kaikki itkitte? Minä en muista sitä enää kovin hyvin, mutta muistan, miten katsoin teitä ja kuulin teidät ja tunsin kaikki kosketuksenne ja halauksenne. Muistan kuulleeni, kun sanoitte: me rakastamme sinua ja kun sanoitte, että saan mennä.

En silloin ymmärtänyt, mitä tarkoititte, mutta minä menin sinne, minne osoititte, sumuun, jota kohti kävelin. Sen sumun takaa tuli esiin suuri silta, sateenkaarisilta, suurempi kuin olin koskaan nähnyt. Ja sen toisella puolella olivat kaikki kadonneet, entiset ystäväni…

Ne leikkivät siellä pehmoleluilla ja palloilla!

Olitte oikeassa, kun sanoitte, että mene. Jalkani veivät minua ystäviäni kohti, mutta sydämeni tahtoi palata takaisin. Kosketuksenne tuntuivat kevyemmiltä ja kevyemmiltä ja halusin palata luoksenne ja hieroa kuonoani käsiinne, jotta saisin lisää hellittelyjä, mutta samaan aikaan olin niin utelias näkemään, mikä oli tuo iloinen paikka sillan toisella puolella.

Jalkani veivät minua kuin huomaamatta kohti siltaa, kuin tuuli olisi liikuttanut niitä eteenpäin. Ja niin astuin sille hurjan suurelle sillalle ihan yksin. Vaikka vilkuilin sivuilleni, ette olleet mukanani kuten aina, kun menin kävelylle tai lähdimme ulos kotoa. Tällä kertaa kaikki oli toisin. Minulla ei myöskään ollut pantaa kaulassani, eikä hihnaa, joka yhdisti meidät. Olin vapaa.

Vaikka kävelin yksin, ilman teitä ystäväni, en tuntenut oloani yksinäiseksi. Tuntui kun iso, pehmeä rakkauden viitta olisi kiedottu ylleni, ja se antoi voimaa jatkaa matkaa. Mitä pitemmälle askel sillalla vei, sitä helpompi minun oli hengittää, joten jatkoin matkaa.

Lopulta pääsin suuren sillan yli, ihan itse ja yksin, ajattele. Kun pääsin perille, kaikki vanhat ystäväni tervehtivät minua ja auttoivat minut sillalta luokseen. Se oli mahtavaa! Ystäväni antoivat minulle parin siipiä ja sanoivat, että nyt olen suojelusenkeli.Olen oppinut ihmeellisiä asioita näinä muutamana viikkona täällä sateenkaarisillan takana. Asioita, joista en aikaisemmin tiennyt mitään.

Me olemme kaikki samanlaisia täällä, meillä on kaikilla siivet ja meillä kaikilla on ikuisia ystäviä, joita suojelemme. Se ikuinen ystävä, se olet sinä ja sinä, ja sinä ystäväni. Te olette minun ikuisia ystäviäni ja minä olen teidän ikuinen koiranne.

Meillä oli hieno elämä yhdessä ja kaipaan teitä paljon, mutta on hyvä, että tiedätte, että olen todella onnellinen täällä uudessa kodissani sillan toisella puolella.

Kun kaipaatte minua, ajatelkaa sateenkaarta ja tiedätte, että minä olen sen toisella puolella, odotan, että joskus vielä kävelemme yhdessä ja leikimme leikkejämme…
Olen aina myös sydämessänne, rakastan sinua, sinua ja sinuakin ystäväni.

Nyt minun pitää mennä leikkimään!

Tekijä tuntematon


Jäsenet voivat muistaa edesmenneitä lemmikkejään HESY-lehdessä

HESYn jäsenlehdissä aletaan julkaista jäsenten rivi-ilmoituksia. Ilmoituksen aiheita voivat olla esimerkiksi edesmenneen lemmikin hyvästely lyhyellä muistokirjoituksella, syntymäpäivätervehdys vuosia täyttävälle eläimelle tai muu itselle ja/tai eläinkumppanille merkittävä tapahtuma. Rivi-ilmoituksen hinta on 5 euroa / rivi (56 mm). Yhdelle riville mahtuu 37–39 merkkiä välilyönteineen. Rivi-ilmoituksissa voidaan julkaista vain tekstiä, ei kuva- tai kuvitusaineistoa.

Jos haluat muistaa lemmikkiäsi, lähetä ilmoitusaineisto eli rivi-ilmoituksen teksti word-tiedostona sähköpostiosoitteeseen hesy@hesy.fi. Kevään 2022 jäsenlehteen tuleva aineisto tulee toimittaa 31.12.2021 mennessä.

 

 


Tee helppo eläinsuojeluteko – liity HESYn jäseneksi. Voit tutustua tästä liittymisohjeisiin.