Title Image

Yleisimmät kaneihin liitetyt väärinkäsitykset ja niiden oikaisut

Yleisimmät kaneihin liitetyt väärinkäsitykset ja niiden oikaisut

Kani on halpa lemmikki.
Oikaisu: Vaikka kani voi olla hankintahinnaltaan huokea, sen hoitoon kuluu yllättävän paljon rahaa. Seura- ja harrastuseläinten neuvottelukunnan arvion mukaan kanin asianmukainen hoito maksaa arviolta 700–1000 euroa vuodessa. Sairas kani on esimerkiksi vietävä aina eläinlääkäriin.

Kani on helppohoitoinen eläin.
Oikaisu: Kanit eivät ole sisäsiisteyden mestareita. Ne tuottavat useita satoja papanoita sekä paljon virtsaa päivässä. Kanit voivat oppia papanoimaan ja virtsaamaan wc-laatikkoon, mutta sekin on siivottava usein. Lisäksi kaneista irtoaa runsaasti karvaa karvanlähdön aikaan, kaneille tarjottava heinä pölyää ja sen haju tarttuu huoneistoon. Kaupan päälle kanit voivat pureskella huonekaluja ja sähköjohtoja.

Aikuisten on opastettava lapsia kanin asianmukaiseen käsittelyyn. Kaneja tulee käsitellä rauhallisesti, kovia ääniä välttäen ja tukevin ottein.

Kani sopii lasten lemmikiksi.
Oikaisu: Kanin ja lasten yhteiselo voi olla sujuvaa tai täysi fiasko. Se riippuu kanin luonteesta ja siitä, mikä on aikuisten oma tietämyksen taso kanien hoidosta ja kuinka paljon he jaksavat opastaa lapsia kanin asianmukaiseen käsittelyyn. Kaneja tulee käsitellä rauhallisesti, kovia ääniä välttäen ja tukevin ottein. Tämä harvoin onnistuu hyvin pieniltä lapsilta, joiden ei pidäkään antaa käsitellä yksin kaneja. Jos kani kokee olonsa uhatuksi, se voi purra tai raapia. Mikäli kani pelästyy ja hyppää lapsen sylistä pois, saattavat sen terävät kynnet satuttaa tätä vahingossa.

Kani on säyseä lemmikki.
Oikaisu: Kanin rauhallinen olemus antaa ymmärtää, että eläin on säyseä. Eläimillä on kuitenkin luonne-eroja. Kani viestii kehonkielellään: korvien, nenän ja hännän asennoilla. Jos kania lähestyy osaamatta tulkita, antaako kani tähän luvan, voi tunnustelija saada talttahampaiden jäljet käteensä. Ajoitus on ollut väärä. Kanin onkin aina parempi antaa itse lähestyä ihmistä.

Kani viihtyy sylissä.
Oikaisu: Kani on luonnossa saaliseläin, joka ei yleensä pidä halailusta ja nostelusta. Kanin kanssa onkin aina edettävä sen ehdoin. On parempi antaa aloite kanille kuin pitää sitä väkisin sylissä. Lue kirjaa lattialla ja pidä herkkuja lähellä, niin kohta saat perheen pitkäkorvista uusia kavereita. Ole myös kärsivällinen, sillä tutustumiseen voi tällä tavoin kulua viikkoja tai kuukausia. Kanissa ei ole mitään vikaa, vaikka se ei viihdykään sylissä!

Kanin pääravinto on porkkana.

Oikaisu: Kani on absoluuttinen kasvissyöjä, joka tarvitsee kovaa purtavaa hampaiden kunnossa pitämiseksi. Parhaiten hampaita kuluttavat heinä ja ruoho, joiden pitäisi muodostaa pääosan kanin ravinnosta ja joita sillä on oltava jatkuvasti saatavilla. Muuta ruokaa annetaan kanille rajoitetusti.

Tätä kani on
Pitkäikäinen:
Kääpiökanit voivat elää yli 10-vuotiaiksi. Suurempikokoiset rodut ovat hieman lyhytikäisempiä.
Äänekäs: Kani ei yleensä päästä kovia ääniä, mutta se saa meteliä aikaiseksi. Etenkin silloin, kun sinä yrität nukahtaa. Nakertaminen, kaivaminen ja spurttailu – eihän niitä voi tehdä hiljaa!
Tehokas suvunjatkaja: Yksi naaras voi saada jopa 50 poikasta vuodessa. Siksi ja monista muista terveyssyistä sekä urokset että naaraat kannattaa leikkauttaa. Urokset voi kastroida heti kivesten laskeuduttua ja naaraat aikaisintaan noin kuuden kuukauden iässä. Yläikärajaa leikkaamiselle ei ole, jos kani on muutoin terve.

Hyvinvointifaktoja kanista

Kani ei ole häkkieläin:
Kani ei pysty toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan häkissä. Kanin tulisi saada liikkumatilakseen vähintään yksi huone, mieluummin vähän enemmänkin. Suomen lainsäädännössä kanin pitopaikalle määritellyt minimimitat (esimerkiksi 0,5 neliötä per 1,8–3-kiloinen kani) ovat täysin riittämättömät. Kanin pitopaikan mittojen tulisikin noudatella RWAF:n eli brittiläisen kaniensuojeluyhdistyksen suosituksia, joiden mukaan keskikokoisen kaniparin pitopaikan koon tulee olla vähintään 3 x 2 metriä.

Leikkauttaminen pelastaa henkiä: Yli 5-vuotiaan leikkaamattoman naaraskanin riski sairastua kohtusyöpään on 80 prosenttia. Myös nisäkasvaimet, valeraskaudet ja kohtutulehdukset ovat yleisiä leikkaamattomilla naaraskaneilla.

Liikajalostuksen ongelmat: Esimerkiksi leijonanharjaksilla, kääpiöluppakorvilla ja hermeliineillä on liian lyhyeksi jalostettu kallo, minkä vuoksi niillä esiintyy hengitysvaivojen lisäksi paljon silmä- ja hammasoireita.

Kanin paras kaveri on toinen kani:
Tutkimusten mukaan lajitoverit ovat saaliseläimille tärkeämpiä kuin ruoka. Yksinään pidettävä kani voi stressaantua, vaikka sitä ei näkisi päälle päin. Tämä takia sosiaalisen eläimen tarve saada lajitoverin seuraa tulisi kirjata eläinsuojelulainsäädäntöön.

Lisätietoja kaneista saat tilaamalla ohesta Sari Mäyränpään teoksen Kanikirja: opas kanien maailmaan.