Title Image

Huutava pula sijaiskodeista – kissojen hätä on nyt suuri

Huutava pula sijaiskodeista – kissojen hätä on nyt suuri

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 1.9.2020

Huutava pula sijaiskodeista – kissojen hätä on nyt suuri

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY on huolissaan populaatiokissojen pahenevasta tilanteesta ja muistuttaa Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanjallaan (4K) ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä. Erityisen suuri tarve on sijaiskodeille, jotka ovat avainasemassa populaatiokissoja autettaessa.

HESY käynnisti keväällä Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanjan (4K), jonka tavoitteena on kastroida, steriloida ja sijoittaa uuteen kotiin mahdollisimman monta populaatiokissaa vuoden 2020 aikana. Kampanjassa on mukana lukuisia maakunnissa toimivia eläinsuojeluyhdistyksiä, joiden kissamäärät ovat loppukesän aikana räjähtäneet. Tämä ei lupaa hyvää syksylle, joka on monissa eläinsuojeluyhdistyksissä vuoden ruuhkahuippua.

– Kissapopulaatioita ja hädänalaisia kissoja on monin paikoin enemmän kuin edeltävinä vuosina. Iso osa kiinni saaduista kissoista on ollut tiineenä, joten autettavien eläinten määrä kasvaa moninkertaiseksi pentujen synnyttyä. Useilla kampanjakumppaneillamme onkin nyt huutava pula sijaiskodeista. Ne ovat ratkaisevassa roolissa etenkin populaatiotyhjennyksissä, joissa kiinniotetuille kymmenpäisille kissalaumoille tarvitaan kiireellisesti hoitopaikkoja, sanoo HESYn 4K-kampanjaa koordinoiva projektisihteeri Inari Suomela.

Sijaiskodit tarjoavat tilapäisen kodin kodittomille eläimille. Suurimmalla osalla HESYn 4K-leikkautuskampanjassa mukana olevista yhdistyksistä ei ole omaa eläintaloa. Sijaiskodit ovat näille järjestöille avainasemassa kodittomien kissojen auttamisessa ja 4K-kampanjan toteuttamisessa. Jotta populaatiokissat voidaan ottaa kiinni ja leikkauttaa, niille on ensin löydettävä sijoituspaikka, jossa niistä huolehditaan leikkausta odotellessa ja uutta kotia etsittäessä.

HESY muistuttaa, että leikkauttaminen on tehokkaimpia keinoja ennaltaehkäistä kissapopulaatioiden muodostumista ja vähentää kodittomien kissojen määrää.

– Jokainen leikkaamaton kissa voi olla alku populaatiolle. Suomessa hylätään vuosittain arviolta 20 000 kissaa. Näistä osa kuolee nälkään, kylmään ja sairauksiin, mutta osa selviytyy ja synnyttää ulos yhä lisää kodittomia eläimiä. Tämän seurauksena maakunnissa otetaan kiinni joka vuosi kymmen- tai jopa satapäisiä kissalaumoja. Kissojen leikkauttaminen olisi yksinkertainen ratkaisukeino tähän vakavaan ja valtavaan eläinsuojelulliseen ongelmaan, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

– Vetoamme nyt jokaiseen suomalaiseen: olkaa valppaina ja ilmoittakaa kissapopulaatioepäilystä oman paikkakuntanne valvontaeläinlääkärille. Näin luonnon armoilla elävät leikkaamattomat kissat saadaan korjattua turvaan ja sijoitettua uusiin koteihin, Luukkainen lisää.

HESY on 4K-kampanjan merkeissä sitoutunut rahoittamaan 145-vuotisen toimintansa kunniaksi 145 sterilointia muun toimintansa lisäksi. Elokuun loppuun mennessä leikkauksia on tehty yhteensä 109. Lisäksi yhdistys on auttanut maakuntien ruuhkautuneita eläinsuojeluyhdistyksiä ottamalla niistä vastaan populaatiotaustaisia kissoja. Tule mukaan ja lahjoita roponen kissojen kirkkaammalle tulevaisuudelle tai anna kissalle sijaiskoti. Kotihoitopaikoille on erityinen tarve maakunnissa. 4K-kampanjan avulla kerätyt varat käytetään populaatiokissojen leikkauttamisiin eri puolilla Suomea. Pidetään yhdessä kissoista huolta ja kissojen puolta! #4K

Lahjoituskanavat: 

MobilePay lyhytnumero 53287

Tekstiviestilahjoitukset: viesti [summa] HESY numeroon 16588, esimerkiksi viestillä 10 HESY lahjoitat kissojen hyväksi 10 euroa

Keräystili:
IBAN: FI09 2001 1800 113063
Viitenumero: 100 557

HESYn verkkokauppa
Lahjoita kissan sterilointi
Lahjoita kissan kastrointi. 
Osta 4K-kampanjapaita
Tietoa sijaiskotitoiminnasta.

Lisätietoja:

Kampanjan verkkosivu: hesy.fi/4K
Aiemmat tiedotteet: hesy.fi/4k-tiedotteet/

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Inari Suomela
projektisihteeri
046 687 9386
inari.suomela@hesy.fi

Erja Veivo
tiedottaja
040 577 4733
erja.veivo@hesy.fi

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:llä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa, jonka numero on: RA/2017/1022. Lupa on voimassa 1.1.2018–31.12.2020 koko Suomen alueella lukuun ottamatta Ahvenanmaata.