HESYn vinkit lemmikillisten perheiden sujuvaan etätyöarkeen
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY
Tiedote 28.10.2020
HESYn vinkit lemmikillisten perheiden sujuvaan etätyöarkeen
Etätyöarki on mullistanut monen lemmikillisen perheen tutut rutiinit. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kokosi vinkit lemmikkiperheiden sujuvaan korona-arkeen ja eläimen kokeman eroahdistuksen työstämiseen.
Suomen hallitus antoi lokakuun puolivälissä etätyösuosituksen koko maahan, ja monilla työpaikoilla etätöitä on tehty jo maaliskuusta lähtien vallitsevan koronatilanteen takia. Lemmikillisissä perheissä kotikonttoreilla työskenteleminen on mullistanut niin ihmisten kuin eläintenkin arjen ja päivärytmin.
Ihmisen alituinen läsnäolo kotona voi hämmentää yksinoloon tottunutta lemmikkiä. Monet kissat ja koirat esimerkiksi lepäävät päivisin, kun niiden omistajat ovat työpaikoilla tai opinahjoissa. Kun kotiväki on jatkuvasti paikalla, eläimen päivälevot saattavat häiriintyä tai jäädä kokonaan välistä. Pääsääntöisesti lemmikit kuitenkin nauttivat ihmisten läsnäolosta ja huomiosta. Korona-ajan jälkeinen työpaikoille paluu voikin laukaista etenkin koirilla toisen ongelman: eroahdistuksen.
– Meidän huolenamme on, että koirien eroahdistus lisääntyy koronatilanteen normalisoituessa ja aiheuttaa tilanteita, joissa ihmiset eivät pärjää yksinäisyyttään haukkuvan tai kodissa tuhojaan tekevän eläimen kanssa ja haluavat laittaa sen kiertoon. Tämän kohtalon saattavat ensimmäisenä kokea lemmikkibuumin myötä harkitsemattomasti otetut eläimet. Eläimen kokemaa eroahdistusta voi kuitenkin ennaltaehkäistä pienin ja yksinkertaisin keinoin, HESYn puheenjohtaja Nina Immonen sanoo.
HESYn selviytymisvinkit lemmikkiperheiden etätyöarkeen:
* Tarjoa lemmikille mahdollisuus yksinoloon ja omaa tilaa. Koiralla on oltava oma peti, joka kannattaa sijoittaa hiukan syrjään pois kodin arkiliikenteen jaloista. Kissalle olisi hyvä varata piilopaikkoja kuten kissanmökki tai peitto, jonka uumeniin se voi vetäytyä rauhoittumaan. Ohjeista lapsia olemaan häiritsemättä lepäävää, nukkuvaa tai aterioivaa eläintä.
* Pidä kiinni lemmikin päivärytmistä ja ruoki, ulkoiluta ja leikitä/kouluta eläintä samoihin aikoihin kuin ennen siirtymistäsi etätöihin. Huolehdi myös lemmikin päivittäisestä lepohetkestä rauhoittamalla sen ympäristö nokosten ajaksi. Pitäytyminen totutuissa rutiineissa ja arjen ennakoitavuus ylläpitävät eläimen turvallisuuden tunnetta ja helpottavat eläimen sopeutumista myös koronan jälkeiseen aikaan, kun ihmiset alkavat palata takaisin toimistoille.
* Koiran voi opettaa rauhoittamaan itsensä ja asettumaan aloilleen. Tämä taito helpottaa kotikonttorilla työskentelyä ja on tarpeellinen monissa tilanteissa. Töihin keskittyminen on helpompaa, kun koira ei vaadi jatkuvasti huomiota, ei seuraa perässä joka paikkaan ja kykenee olemaan omissa oloissaan ympäristön tapahtumista liiemmin häiriintymättä.
* Kissat viihtyvät korkeissa paikoissa, joista ne voivat tähyillä ympärilleen. Jos kissalla on taipumusta liikkua työpisteellä, sille voi luoda houkuttelevamman oleilutilan sijoittamalla peitoilla varustettuja kiipeilypuita ja -tasoja työpöydän lähettyville. Näin kissa voi tarkkailla korkeuksistaan kotiväen työskentelyä heitä häiritsemättä. Myös työpöydän toiseen päähän asetettu lämpöpeitto voi päihittää näppäimistön puoleensavetävyydessä.
* Kissat tykkäävät katsella ikkunoista ulos. Tähänkin on hyvä tarjota mahdollisuus joko sijoittamalla kiipeilypuu sopivaan paikkaan tai laittamalla ikkunan eteen esimerkiksi tuoli, johon kissa voi kivuta.
* Lemmikille kannattaa tarjota virikkeitä, jotka eivät sido omistajia. Esimerkiksi aktivointilelut ja -pelit kiinnittävät tehokkaasti eläimen huomion ja mahdollistavat useamman tunnin häiriöttömän työskentelyn. Lemmikin mielenkiinnon ylläpitämiseksi leluja kannattaa vaihtaa aika ajoin ja pitää tarjolla kerrallaan vain muutamia leluja.
* Kaikissa työtehtävissä ei tarvitse noudattaa kellontarkkoja työaikoja. Jos sinulla on liukuva työaika, tarjoa lemmikille työpäivän aikana muutama leikkihetki ja pidennä työpäivää illasta tai aamusta. Näin saat itsekin tarpeellisen hengähdystauon töistä. Älä kuitenkaan anna lemmikillesi kovin paljon tavanomaista enemmän huomiota, jotta eläimen sopeutuminen yksinoloon ei vaikeudu.
HESYn vinkit eroahdistuksen ennaltaehkäisyyn:
* Omistajansa kotonaoloon kuukausien ajan tottunut lemmikki voi alkaa kärsiä eroahdistuksesta, kun pitkä etätyökausi päättyy ja ihmiset palaavat toimistoille. Siksi erossaolotilanteita on hyvä pitää yllä etätöitä tehdessäkin.
* Jos mahdollista, jätä lemmikki etätyöpäivän aikana välillä yksin omaan huoneeseen ja tee itse töitä eri huoneessa.
* Siedätä eläintä poissaoloosi tekemällä silloin tällöin tunnin tai kaksi töitä kodin ulkopuolella, kuten esimerkiksi ulkorakennuksessa, pihalla, autossa tai yleisissä tiloissa turvavälit huomioiden. Jätä lemmikkisi yksin asuntoon hoitaessasi tarpeellisia asioita kodin ulkopuolella. Pidennä vähitellen aikaa, jonka lemmikki viettää yksin kotona.
* Lemmikin eroahdistuksesta on saatavilla paljon tietoa, johon kannattaa tutustua. Jos eroahdistus ei hellitä kotikonstein, kannattaa hakea apua eläinkouluttajilta.
* Myös monet eläinsuojeluyhdistykset tarjoavat neuvoja lemmikin käytösongelmien ratkomiseen. Ne ovat kuitenkin harvoin yksistään riittävä syy siihen, että lemmikki otetaan eläinsuojeluyhdistyksen haltuun. Esimerkiksi HESY auttaa kriisiin ajautuneita lemmikin omistajia, mutta eläimen haltuunoton kriteerinä ovat painavat sosiaaliset syyt, kuten esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmat tai pitkäaikainen sairaala- tai laitoshoito. HESYllä on aina luovutussopimuksen mukaisesti oikeus hakea luovuttamansa eläin pois, jos sitä hoidetaan huonosti.