Title Image

HESYn hoiviin 467 eläintä vuonna 2023

HESYn hoiviin 467 eläintä vuonna 2023

Mustavalkoinen Jin-kissa HESY-keskuksessa

Tiedote 15.2.2024 
 

HESYn hoiviin 467 eläintä vuonna 2023

 
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry otti vuonna 2023 hoitoonsa 467 avun tarpeessa olevaa lemmikkieläintä. Yli puolet eli 59 prosenttia eläimistä oli kissoja ja 46 prosenttia tulijoista eläinsuojelullisista tai sosiaalisista syistä hoitoon otettuja. HESYlle tulleiden koirien määrä jatkoi kasvuaan.
 

Vuonna 2023 HESY otti hoiviinsa 275 kissaa, 85 koiraa, 35 kania ja 72 muiden lajien edustajaa, joista lintuja oli 49. Eläimistä 218 oli löytöeläimiä, 18 palautuseläimiä ja 214 eläintä eläinsuojelusyistä huostaanotettuja tai omistajan elämäntilanteen muutosten takia hoitoon otettuja. Kolme HESYn hoiviin tulleista eläimistä oli tiineenä, minkä johdosta HESY-keskuksessa syntyi 17 eläintä. 
 

HESY on vastannut pääkaupunkiseudun löytöeläintoiminnasta Viikin löytöeläintalolla vuoden 2020 lokakuusta alkaen. Viikin löytöeläintalo on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kirkkonummen löytöeläinten virallinen talteenottopaikka, jossa irrallaan tavattuja seuraeläimiä hoidetaan eläinsuojelulaissa määritellyn 15 vuorokauden ajan. Tänä aikana omistajalla on mahdollisuus lunastaa lemmikkinsä hoitokuluja vastaan. Mikäli löytöeläimiä ei noudeta määräajassa Viikin löytöeläintalolta, ne siirtyvät HESYn omistukseen ja niille aletaan etsiä uusia koteja yhdistyksen HESY-keskuksessa.


HESYn hoidossa olevien eläinten lajijakauma on muuttunut selvästi sen jälkeen, kun yhdistys alkoi hoitaa Viikin löytöeläintalon toimintaa. Vaikka kissoja on edelleen eniten, niiden suhteellinen osuus HESYn eläinten kokonaismäärästä oli aikaisempina vuosina selvästi suurempi, toisinaan jopa 85 prosenttia.

Hoidettujen koirien määrä on kasvanut tasaisesti. Valtaosa koirista on viranomaisten eläinsuojelullisista syistä huostaanottamia. Kanien määrä pieneni hieman edeltävästä vuodesta. Muiden lajien edustajista eniten oli jälleen lintuja. Valtaosa HESYlle tulleista linnuista siirtyy yhdistyksen yhteistyökumppanin Helpparrot ry:n hoitopaikkoihin etsimään uutta kotia.

Pienlemmikkien suuri osuus HESYlle päätyvistä eläimistä johtuu siitä, että niitä noudetaan harvoin kotiin Viikin löytöeläintalolta. Esimerkiksi löytökoirista noudettiin viime vuonna kotiin 92 prosenttia ja löytökissoista 60 prosenttia, mutta pienlemmikeistä vain noin 23 prosenttia. Vaikuttaa siltä, että useimmat lemmikkilinnut, -kanit ja muut pienlemmikit on ehdoin tahdoin hylätty ulkosalle, eikä niitä kaivata takaisin kotiin.

– Lemmikin hankkiminen tuo mukanaan vastuun, joka kestää koko eläimen luonnollisen eliniän ajan. Lemmikin ottamista on harkittava tarkkaan ja tulee olla valmis sitoutumaan lemmikkiin, sen tuomiin velvollisuuksiin, kuluihin ja mahdollisiin haasteisiinkin. Lemmikin hylkääminen on eläinsuojelurikos, aivan kuten lemmikin pahoinpitelykin, muistuttaa HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

– Vastuuntuntoinen omistaja myös tunnistusmerkitsee lemmikkinsä ja rekisteröi tiedot asianmukaiseen rekisteriin. Jos lemmikki pääsee karkuteille ja päätyy löytöeläintaloon, omistajaan saadaan rekisterin tietojen avulla yhteys nopeasti.

HESY on perinteisesti myös auttanut maakuntien löytöeläinten talteenottopaikkojen ruuhkaa ottamalla resurssiensa puitteissa vastaan eläimiä jäsenyhdistyksiltään sekä sellaisilta löytöeläintaloilta ja eläinsuojeluyhdistyksiltä, joiden tilat ovat täyttyneet. Viikin löytöeläintalon toiminnan myötä HESYn eläintilat ovat olleet pääsääntöisesti täynnä, joten maakunnista tulevien eläinten määrät ovat pienentyneet. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta eläimiä tuli vuonna 2023 HESY-keskukseen 35, eli noin 7,5 prosenttia kaikista eläimistä.

HESYn hoidossa on tällä hetkellä 105 eläintä.