Title Image

HESYn 4K-leikkautuskampanja katkaisi 754 kissan kurjuuden kierteen

HESYn 4K-leikkautuskampanja katkaisi 754 kissan kurjuuden kierteen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 2.6.2021

HESYn 4K-leikkautuskampanja katkaisi 754 kissan kurjuuden kierteen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n toukokuussa päättyneen Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre (4K) -kampanjan avulla on leikattu 754 kissaa, ja sen yhteenlaskettu lahjoitussumma nousi lähes 29 000 euroon. Reilun vuoden kestäneellä 4K-kampanjalla onnistuttiin estämään tuhansien ei-toivottujen kissanpentujen syntymä ja vaikuttamaan asenteisiin muistuttamalla ihmisiä kissojen leikkauttamisen tärkeydestä.

HESYn maaliskuussa 2020 käynnistämän 4K-kampanjan pääajatuksena on ollut pureutua Suomen populaatiokissaongelman syihin konkreettisin keinoin. 4K-kampanjassa on mukana 12 eri puolilla Suomea toimivaa eläinsuojeluyhdistystä, joille HESY on kerännyt kampanjallaan varoja kissojen leikkauttamiseksi. Kampanjan aikana kissoja on leikattu 754. Näistä sterilisaatioita on 389 ja kastraatioita 365.

4K-leikkautuskampanjalla on ollut suuri merkitys ei-toivottujen kissanpentujen syntymän ja lukuisten kissapopulaatioiden muodostumisen estämisessä.

– Leikkaamaton naaraskissa voi saada elämänsä aikana jopa 180 pentua. Jos pennut pääsevät lisääntymään, kissamäärä moninkertaistuu sukupolvesta toiseen. Ulkona vailla huolenpitoa elävät kissalaumat saavat näin alkunsa. Olemme kampanjamme avulla pyrkineet tulemaan tähän väliin ja onnistuneet katkaisemaan kurjuuden kierteen jokaisen leikatun kissayksilön kohdalla, sanoo 4K-kampanjaidean äiti, HESYn ex-puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

4K-kampanja jää HESYn historiaan ainutlaatuisena ponnistuksena kissojen aseman parantamiseksi. Valtakunnallisen kampanjan avulla on paitsi selätetty Suomen kissakriisiä leikkautus ja kissa kerrallaan, myös muistutettu ihmisiä kissojen leikkaamisen tärkeydestä ja kehotettu auttamaan kissoja matalalla kynnyksellä.

– Olemme pitkin vuotta korjanneet kissan leikkauttamiseen ja tarpeisiin liittyviä vääriä käsityksiä. Samalla olemme kehottaneet kaikkia suomalaisia ilmoittamaan herkästi kissapopulaatioepäilyistä paikkakunnan valvontaeläinlääkärille ja yksittäisistä heitteille jätetyistä kissoista paikallisille eläinsuojeluyhdistyksille ja löytöeläintaloille. Näin luonnon armoilla elävät kissat saadaan korjattua turvaan ja toivon mukaan sijoitettua leikattuina uusiin koteihin, sanoo HESYn nykyinen puheenjohtaja Nina Immonen.

HESYn 4K-kampanjakumppanit ovat olleet avainasemassa kissojen auttamisessa. Yhdistys kiittää kaikkia mukana olleita kumppanijärjestöjä, joita ovat Alajärven Tassutiimi ry, Dewi ry (Turku), Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistys EKEY ry (Kotka), Hämeenlinnan Kissojen Ystävät ry (Kissakoti Kattila), Kankaanpään eläinsuojeluyhdistys ry, Kehräämö ry (Kauhava), Kissankulma ry (Hämeenkyrö), Kissojen Katastrofiyhdistys ry (Tampere), Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistys KSEY ry, Mikkelin eläinsuojeluyhdistys MESY ry, MirriRescue ry (Uusikaupunki) ja Pohjois-Pohjanmaan hylättyjen pieneläinten tuki- ja sijaiskotiyhdistys PoPoPet ry (Oulu). HESYn toiveena on, että 4K-kampanjalle löytyy laajamittaisesti jatkajia eri puolilta Suomea.

4K-kampanjalle saatiin kerättyä varoja yhteensä 28 839 euroa. Keräystilille kertyi 17 256 euroa. Kampanjalle on saatu varoja myös Hannele Luukkaisen perustaman Kissamuseon kirpputorimyynnillä 8144 euroa sekä HESYn järjestämillä taidemyynneillä, jotka ovat tuottaneet 3439 euroa. HESY on itse rahoittanut 145 4K-kampanjan sterilointia muun toimintansa lisäksi. Nämä ovat maksaneet 16 901 euroa. Lisäksi HESY on kustantanut maakunnissa ison määrän sellaisiakin leikkauksia, joihin 4K-kampanjan lahjoitusvarat eivät ole riittäneet. Kaikki 4K-kampanjalle tehdyt lahjoitukset on ohjattu kampanjakumppaneille kissojen leikkauttamisiin. Yhdistys esittää lämpimät kiitokset kaikille kampanjaa tukeneille!

Erityiskiitokset kuuluvat kampanjan suojelijoille ja tunnetuille kissojen ystäville europarlamentaarikko Sirpa Pietikäiselle ja kansanedustaja Erkki Tuomiojalle. Syvän kumarruksen ansaitsevat myös 4K-kampanjan käytännön toteutuksesta vastanneet HESYn työntekijät ja harjoittelijat: projektisihteerinä yhdistyksellä toiminut Inari Suomela, 4K-kampanjan taulu- ja arvoesinemyyntiä hoitanut työharjoittelija, vastavalmistunut merkonomi Katariina Juujärvi ja HESYn yhdistyskoordinaattori Mari Aro.

Lisätietoja:

Kampanjan verkkosivu. 
Aiemmat 4K-tiedotteet.