Title Image

HESYn 10 vinkkiä koiranomistajille turvallisiin hellepäiviin

HESYn 10 vinkkiä koiranomistajille turvallisiin hellepäiviin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n tiedote 12.6.2020

HESYn 10 vinkkiä koiranomistajille turvallisiin hellepäiviin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry muistuttaa, että helteinen kesä voi tuottaa tukalia hetkiä nelijalkaisille ystävillemme, etenkin niille, joilla on runsas karvapeite. Myös karvattomat, vaalea- ja lyhytkarvaiset kaverit ovat vaarassa, sillä aurinko voi tehdä pahaa jälkeä paljaalle tai huonosti suojatulle iholle. HESY listasi kymmenen vinkkiä helteistä selviämiseen.

Koirat eivät pysty hikoilemaan samalla tavalla kuin ihmiset, mikä hankaloittaa niiden lämmönsäätelyä lämpimillä ilmoilla. Koira laskee ruumiinlämpötilaansa läähättämällä sekä tassujen kautta hikoilemalla. Lemmikin omaan arvostelukykyyn ei kannata luottaa sokeasti, sillä monet eläimet hakeutuvat auringonpaahteeseen vaikkei se viisasta olisikaan. Omistajalla on vastuu huolehtia, että eläimellä on hyvät oltavat myös helteellä.

Salakavala lämpöhalvaus

Eläin voi saada lämpöhalvauksen, jos sen ruumiinlämpötila kohoaa ympäröivien olosuhteiden vuoksi liian korkeaksi. Lämpöhalvauksen osalta riskiryhmään kuuluvat kaikista nuorimmat ja vanhimmat eläinyksilöt. Koiraroduista etenkin lyhytkuonoiset rodut voivat saada helposti lämpöhalvauksen, sillä läähättäminen saattaa olla niille rakenteellisten seikkojen vuoksi muutenkin työläämpää. Myös sairaat ja ylipainoset lemmikit ovat erityisessä vaarassa ja niitä tulee pitää silmällä helteillä.

Lämpöhalvauksen oireita ovat raskas läähätys, oksentelu, uupumus ja nopea sydämen syke. Tilanne on vakava, jos koira on jo liikkumaton ja apaattinen. Lämpöhalvauksen saanut koira on siirrettävä välittömästi viileään ja varjoisaan sisätilaan. Koiran päälle tulee laittaa kylmiä ja märkiä pyyhkeitä. Pyyhkeet asetetaan kaulan alueelle, nivusiin, kainaloihin ja vatsan alle. Tassut, vatsanalus ja korvalehdet valellaan viileällä vedellä. Koiraa voi myös hieroa kevyesti. Ensiavun jälkeen koira tulee viedä eläinlääkärille tarkastettavaksi.

Pelkästä läähättämisestä ei kuitenkaan kannata vielä huolestua. Läähättäminen on koiran normaali keino säädellä kehon lämpötilaa.

Yleisin syypää lämpöhalvaukseen on kuuma auto

Yleisin tilanne, joka altistaa lemmikin lämpöhalvaukselle, on eläimen jättäminen kuumaan autoon. Lämpöhalvauksen voi aiheuttaa myös rehkiminen kuumassa säässä tai eläimen jättäminen suoraan auringonpaisteeseen ilman vettä ja mahdollisuutta siirtyä varjoon. Kesäinen saunareissu lemmikin kanssa voi olla hauska idea, mutta voi aiheuttaa sille lämpöhalvauksen.

Kesällä lemmikkiä ei saa jättää hetkeksikään valvomatta pysäköityyn autoon. Lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi myös pilvisellä säällä, ja varjoon pysäköity auto voi päätyä paahteeseen nopeasti varjon siirtyessä. Myös kesäisellä sade- tai ukkossäällä koira on syytä ottaa autosta mukaan asioille, sillä sää saattaa muuttua nopeasti helteiseksi kuuron mentyä ohitse.

Eläimen jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos. Jos näet koiran tai muun eläimen yksin autossa lämpimällä säällä, ryhdy toimenpiteisiin omistajan löytämiseksi. Pyydä esimerkiksi kaupan infotiskiä kuuluttamaan auton omistajaa. Jos auton omistajaa ei nopeasti löydy, ota yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon rikkomalla ikkunan.

Kesä tuo koirille myös iho-ongelmia

Koira saattaa polttaa nenänsä helposti kovassa porotuksessa. Myös karvattomat ja hennolla vaalealla karvapeitteellä varustetut koirat ovat alttiita palamiselle. Toistuvakaan palaminen ei välttämättä johda koirilla ihosyöpään, mutta on kivulias ja kiusallinen vaiva. Paras tapa suojata koira on rasvata se lasten aurinkorasvalla, jossa on korkea suojakerroin. Paksu turkki on kesällä kuuma, mutta suojaa palamiselta.

Vesipedoille voi tarjota kesäisin virkistäviä uimamahdollisuuksia, mutta koira tulisi huuhdella hyvin uinnin jälkeen, jotta mahdolliset levät ja muut liat saadaan pois turkista. Koira kannattaa kuivata perusteellisesti pyyhkeellä, sillä märän turkin alle muhimaan jäävä iho on altis hot spot -tulehdukselle. Älä koskaan päästä koiraa uimaan sinilevän saastuttamiin vesistöihin.

Koiran tassut palavat herkästi kuumalla asfaltilla. Jos asvaltti on liian kuuma omille paljaille jaloillesi, se on sitä varmasti myös koiran tassuille. Palamista voi ehkäistä rasvaamalla tassuja niille tarkoitetuilla voiteilla tai vahoilla, jotka muodostavat suojaavan pinnan anturan päälle.

HESYN 10 PARASTA VINKKIÄ HELTEISTÄ SELVIÄMISEEN

1. Pidä puhdasta ja raikasta vettä aina lemmikin saatavilla. Juomaveden voi pitää viileänä kulhoon laitetuilla jääpaloilla.
2. Älä jätä lemmikkiä autoon tai kytkettynä suoraan auringonpaahteeseen.
3. Turkin leikkaus saattaa helpottaa joitakin koirarotuja, mutta on hyvä muistaa, että turkki myös suojaa auringolta sekä hyönteisiltä. Älä siis leikkaa koiraa aivan karvattomaksi.
4. Jätä pitkät ja rankat lenkit vilpoisemmille päiville. Nauttikaa mieluummin yhteisestä köllöttelyhetkestä puiden varjossa.
5. Lenkkeile varhain aamulla tai myöhään illalla. Pidä vesipullo mukana lenkillä.
6. Älä luota lemmikin omaan arvostelukykyyn. Vie eläin pois auringonpaahteesta, vaikka se sinne itse hakeutuisikin.
7. Viilennä koiran oloa märillä pyyhkeillä tai pyyhkeeseen käärityllä kylmäpakkauksella. Älä laita kylmäpakkausta sellaisenaan suoraan koiran iholle. Eläinkaupoista löytyy myös erilaisia kylmiä alustoja ja viilennysliivejä ja -huiveja. Voit myös järjestää koiralle pienen kahluualtaan omalle pihalle.
8. Suojaa koiran vähäkarvaisia ja kaljuja kohtia lapsille tarkoitetulla aurinkorasvalla, jossa on korkea suojakerroin. Varmista, että koira ei nuole rasvattuja kohtia ennen kuin rasva on imeytynyt.
9. Tarjoa vesipedoille uimamahdollisuuksia, mutta muista hyvä pyyhekuivaus hot spot -ihotulehduksen välttämiseksi.
10. Kuuma asvaltti voi polttaa pahasti anturoita. Suojaa käpälät rasva- tai vahakerroksella.

Lisätietoja:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Hannele Luukkainen
puheenjohtaja
p. 040 547 7770
hannele.luukkainen@clarinet.fi

Mari Aro
tiedottaja
p. 040 532 5849
mari.aro@hesy.fi