Title Image

HESYn 10 vinkkiä karvakamujen turvallisiin hellepäiviin

HESYn 10 vinkkiä karvakamujen turvallisiin hellepäiviin

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry
Tiedote 27.6.2022

HESYn 10 vinkkiä karvakamujen turvallisiin hellepäiviin

Hellesää voi tuottaa tukalia hetkiä nelijalkaisille ystävillemme, etenkin niille, joilla on runsas karvapeite. Lemmikin vointia tarkkailemalla ja muutamilla varotoimilla lämpimiin päiviin liittyvät riskit ovat vältettävissä. HESY listasi kymmenen vinkkiä helteistä selviämiseen.

Hellettä ja hikeä pukkaa – mutta jälkimmäistä lähinnä ihmisille. Lemmikit eivät pysty hikoilemaan samalla tavalla kuin ihmiset, mikä hankaloittaa niiden lämmönsäätelyä lämpimillä ilmoilla. Koira laskee ruumiinlämpötilaansa läähättämällä sekä tassujen kautta hikoilemalla, mutta esimerkiksi kani ei käytännössä pysty sen paremmin hikoilemaan kuin läähättämäänkään. Omistajan tuleekin huolehtia, että eläimellä on hyvät oltavat myös helteellä.

HESYN 10 VINKKIÄ HELTEISTÄ SELVIÄMISEEN 

  1. Pidä puhdasta ja raikasta vettä aina lemmikin saatavilla. Lemmikkien vedenkulutus lisääntyy selvästi kuumalla säällä. Juomaveden voi pitää viileänä kulhoon laitetuilla jääpaloilla.
  2. Varmista, ettei pienlemmikkien asuintila ole suorassa auringonpaisteessa sisälläkään ja että ilmanvaihto toimii. Eläinkaupoissa on tarjolla erilaisia kylmiä alustoja lemmikin vilvoitteluun, ja esimerkiksi kanit lepäilevät mieluusti viileän keramiikkalaatan päällä. Koiran oloa voi viilentää märillä pyyhkeillä tai pyyhkeeseen käärityllä kylmäpakkauksella. Eläinkaupoista löytyy myös viilennysliivejä ja -huiveja.
  3. Älä jätä lemmikkiä autoon tai kytkettynä suoraan auringonpaahteeseen – edes lyhyeksi aikaa.
  4. Turkin leikkaus saattaa helpottaa joitakin koirarotuja, mutta on hyvä muistaa, että turkki myös suojaa auringolta sekä hyönteisiltä. Älä siis leikkaa koiraa aivan karvattomaksi. Kissan oloa helpottaa säännöllinen harjaaminen.
  5. Jätä pitkät ja rankat lenkit vilpoisemmille päiville. Nauttikaa mieluummin yhteisestä köllöttelyhetkestä puiden varjossa.
  6. Ulkoile lemmikin kanssa varhain aamulla tai myöhään illalla. Pidä vesipullo mukana lenkillä.
  7. Älä luota lemmikin omaan arvostelukykyyn. Vie eläin pois auringonpaahteesta, vaikka se sinne itse hakeutuisikin.
  8. Suojaa koiran vähäkarvaisia ja kaljuja kohtia lapsille tarkoitetulla aurinkorasvalla, jossa on korkea suojakerroin. Varmista, että koira ei nuole rasvattuja kohtia ennen kuin rasva on imeytynyt.
  9. Tarjoa vesipedoille uimamahdollisuuksia, mutta muista hyvä pyyhekuivaus hot spot -ihotulehduksen välttämiseksi.
  10. Kuuma asvaltti voi polttaa pahasti lemmikin anturoita. Suojaa käpälät rasva- tai vahakerroksella ja suosi nurmialueita.

Salakavala lämpöhalvaus

Lämpöhalvauksen ensioireista kärsivät koirat ja kissat läähättävät hyvin raskaasti, voivat kuolata ja niiden olo vaikuttaa vaikealta. Pienlemmikit, kuten kanit ja marsut, voivat vaikuttaa nuutuneilta ja hengittävät lyhyin, terävin henkäyksin. Siirrä oireileva lemmikki välittömästi viileään ja varjoisaan sisätilaan. Eläimen päälle tulee laittaa kosteita, viileitä pyyhkeitä. Koiran tassut, vatsanalusen ja korvalehdet voi valella viileällä (ei kylmällä) vedellä. Eläimelle voi tarjota pieniä määriä viileää vettä. Ensiavun jälkeen lemmikki on vietävä eläinlääkärille tarkastettavaksi – siinäkin tapauksessa, että eläin vaikuttaa toipuneen entiselleen. Lämpöhalvaus on pahimmillaan hengenvaarallinen tila.

Pysytään viileinä, ystävät!