Maksaako HESYltä otettu eläin?

Kyllä, kaikista eläimistä peritään luovutusmaksu. Esimerkiksi aikuisen kissan luovutusmaksu on 120€. Kissat ovat luovutettaessa rokotettuja, leikattuja, madotettuja ja tunnistusmerkittyjä mikrosirulla. Luovutusmaksu kattaa vain osan yhdistykselle koituvista eläimen eläinlääkäri- ja hoitokuluista. Luovutusmaksut löydät täältä.

Ovatko kissanpennutkin leikattuja?

Pennut luovutetaan 12-viikkoisina. Pentujen 150 euron luovutusmaksuun sisältyy leikkaus kissan tullessa sukukypsään ikään.

Miten teiltä saa eläimen?

Suosittelemme, että tulet käymään Eläinsuojelukeskuksessa eläintilojen aukioloaikana ma-pe tai su klo 15–18. Lauantaisin eläintilat ovat kiinni. Eläinsuojelukeskuksen toisessa kerroksessa voit nähdä tällä hetkellä kotia etsivät eläimemme. Paikalla on aina myös ammattitaitoisia eläintenhoitajiamme, jotka antavat lisätietoja eläimistä. Kaikki eläintenottajat haastatellaan, jotta löydämme eläimillemme parhaat mahdolliset kodit.

Miten voin valmistautua eläimen ottoon?

Suosittelemme, että tutustut jo etukäteen luovutusehtoihimme. Mikäli perheessä on jo ennestään kissa tai koira, on niiden rokotusten oltava kunnossa ennen lajitoverin hankkimista. Rokotustodistus kannattaa ottaa mukaan, kun tulet katsomaan uutta eläintä. Lisää tietoa lemmikeistä saat HESYn eläintenhoitajilta. Netistä löytyy myös paljon hyviä rotujärjestöjen, yhdistysten ja yksityistenkin ylläpitämiä nettisivuja, joissa esitellään, miten eläimen hankintaa kannattaa valmistautua. Eläinlääkäreiden pitämän sivun löydät täältä.

Miten teiltä voi saada pennun?

Pentuja on yleensä tarjolla kesäisin ja syksyisin. Pentuja kysytään meiltä enemmän kuin niitä on tarjolla. Kun pentuja on tulossa luovutusikäiseksi, aloitamme pentuhaastattelut kotia tarjoaville. Saat pentutilanteen selville vierailemalla Eläinsuojelukeskuksessa. Mikäli perheessäsi on jo ennestään kissa, muistathan tarkistaa, että sen rokotukset ovat kunnossa ennen pennun ottoa.

Tuleeko HESYlle paljon koiria?

Kissoihin verrattuna koiria tulee varsin vähän. Vuositasolla HESYn kautta kulkee keskimäärin noin 30 koiraa. Suurin osa HESYlle tulevista koirista on ns. sosiaalitapauksia: eläimen omistaja ei ole pystynyt huolehtimaan lemmikistään kunnolla ja se on siksi huostaanotettu. HESYlle tulee myös silloin tällöin löytökoiria Viikin löytöeläintalolta.

Missä koiria voi käydä katsomassa?

HESYllä on koiratalo, joka sijaitsee Espoossa. Koirien rauhallisten olojen takaamiseksi talo ei ole avoinna yleisölle. Mikäli olet kiinnostunut tarjoamaan kodin koiralle, sinun kannattaa tarkastaa Kotia etsivät koirat -osio. Jos olet kiinnostunut jostain HESYn koirasta, ota yhteyttä koirataloon p. 040 715 0575.

Uskon, että naapurini kohtelee lemmikkiään huonosti. Mitä minun kannattaa tehdä?

Ota yhteys kuntasi eläinsuojeluviranomaisiin: kunnan- tai kaupungineläinlääkäriin. He voivat puuttua eläimen huonoon kohteluun eläinsuojelulain ja -asetuksen suomin keinoin. Myös Suomen eläinsuojeluyhdistyksen (www.sey.fi) vapaaehtoisilta eläinsuojeluneuvojilta saa apua.

Ulkona on koira, joka on ollut sidottuna lyhtypylvääseen jo monen tunnin ajan. Sillä on selvästi kylmä. Mitä voin tehdä?

Kiireellisissä tapauksissa poliisilla on oikeus, ja velvollisuus, toimia eläinsuojelulain valvojana. Sinun kannattaa siis välittömästi soittaa poliisille. Poliisi voi muutenkin puuttua akuutteihin eläinsuojelutapauksiin: jos joku esimerkiksi kohtelee lemmikkiään julmasti yleisellä paikalla, kannattaa soittaa poliisi apuun. Tilanne kannattaa tallentaa kännykkäkameralla, jolloin poliisilla on näytttöä eläimen pahoinpitelystä.

Joudun luopumaan lemmikistäni. Voiko sen tuoda HESYlle?

HESY ei voi yleensä ottaa vastaan yksityisten ihmisten eläimiä, koska kaikki resurssimme menevät löytö- ja huostaanotettujen eläinten hoitoon. Voimme kuitenkin auttaa ja neuvoa uuden kodin etsinnässä. Aluksi uutta kotia kannattaa tiedustella tuttavapiiristä. Jos kotia ei näin löydy, eläimestä on suositeltavaa tehdä värikuvallinen ilmoitus, jossa kerrotaan sen terveydentilasta ja luonteesta yms. mahdollisimman paljon. Tätä ilmoitusta kannattaa jakaa mm. eläinlääkäriasemille, eläinkauppoihin ja tavallisiin ruokakauppoihin. Yhden ilmoituksen voi lähettää myös HESYlle laitettavaksi ilmoitustaulullemme. Sen voi lähettää osoitteeseen: hesy@hesy.fi

Netti-ilmoituksista voimme suositella Apula-sivustoa, joka on erittäin vilkas eläinihmisten ilmoitustaulu. Apulassa julkaistaan myös Annetaan koti -ilmoituksia: www.lemmikkipalstat.net/apula

Facebookissa vastaava aktiivinen eläimen hankintaa harkitsevien ryhmä on ”Kotia kiireellisesti etsivät eläimet”: https://www.facebook.com/apuaelaimille/

Yksi vaihtoehto on ottaa yhteyttä Kodinvaihtajat ry:hyn. Se on yhdistys, joka auttaa uutta kotia etsivien lemmikkieläinten uudelleensijoituksessa. http://www.kodinvaihtajat.com/?page_id=25

Lehteenkin voi ilmoituksen laittaa; eläinaiheiset lehdet ovat näistä suositeltavimpia ja tehokkaimpia.

HESY voi ottaa yksityisten ihmisten eläimiä hoitoonsa vain tilanteissa, joissa eläimestä luopumiselle on painavat syyt edellyttäen, että eläintiloissamme on tilaa uuden eläimen vastaanottoon. Painaviin syihin lukeutuvat tilanteet, joissa eläimen omistajan elämä on ajautunut kriisiin eikä hän kykene enää huolehtimaan lemmikkistään esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmien, asunnottomuuden, vankilatuomion tai pitkäaikaisen sairaala- tai laitoshoidon takia. Otamme harkinnan mukaan vastaan myös eläimiä, joiden omistajat ovat kuolleet.

Olen kuullut, että teille voi lahjoittaa peittoja ja pyyhkeitä eläinten alusiksi. Millaisia alusia teille voi tuoda?

Otamme vastaan vanhoja pyyhkeitä ja lakanoita eläinten alusiksi. Tekstiililahjoituksia otetaan vastaan Eläinsuojelukeskuksen toimistossa (Yhdyskunnantie 11, 00680 HKI). HUOM! Tyynyjä ja patjoja emme voi ottaa vastaan, sillä ne ovat eläinten alusina epäkäytännöllisiä. Paikalla on henkilökuntaa vastaanottamassa lahjoituksia ma-pe klo 10–18 ja su klo 15–18. Lauantaisin suljettu.

Minkälaista tavaraa teille voi lahjoittaa?

Tiedot tarpeistamme ja toisaalta tavaroista, joita emme voi ottaa vastaan, löydät tämän linkin takaa.

Miten kissa saa ulkoilla?

Lain mukaan (ks. lisätietoja alla) kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä. Vastuuntuntoinen kissanomistaja valvoo silti aina kissaansa, sillä vapaana ulkoilevaa kissaa uhkaavat monet vaarat ja useilla kissoilla on voimakas saalistusvietti. Suomessa kotikissalla on lainsuoja koko maassa. Lemmikkikissa on omistajansa omaisuutta, eikä sitä saa tappaa tai vahingoittaa. Villiintyneen kissan saa pyytää alueen tai rakennuksen omistaja. Heitteillä oleva tai kotoaan karannut kissa ei kuitenkaan ole villiintynyt. Kissan heitteillejättö on aina rikos!

Eläinsuojeluvalvonta Suomessa

Paikallistason eläinsuojeluvalvonta kuuluu Suomessa kunnan- tai kaupungineläinlääkäreille. He voivat puuttua eläimen huonoon kohteluun eläinsuojelulain ja -asetuksen suomin keinoin. Kiireellisissä tapauksissa myös poliisilla on oikeus toimia eläinsuojelulain valvojana. Monissa kunnissa myös terveystarkastajat hoitavat eläinsuojeluvalvontaa. Paikallistason yläpuolella ovat läänineläinlääkärit.

Korkein eläinsuojeluviranomainen Suomessa on maa- ja metsätalousministeriö.

Eläinsuojeluviranomaisten apuna eläinsuojeluvalvontaa tekevät vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat. Heillä ei ole lain suomia valtuuksia käytössään, mutta he voivat keskustelemalla ohjata eläinten omistajia parempaan eläinten kohteluun. Joissakin tapauksissa vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat voivat saada lääninhallitukselta laajemmat toimivaltuudet. Vapaaehtoisia eläinsuojeluneuvojia koulutetaan SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton järjestämillä kursseilla.

Jos epäilet, että joku kohtelee eläintään huonosti, ilmoita asiasta mahdollisimman pian eläinsuojeluviranomaisille. Vasta ilmoituksen perusteella viranomaiset voivat puuttua eläinten huonoon kohteluun. Tarvittaessa ilmoittaja voi esiintyä myös nimettömänä.

Eläimet eivät itse pysty pyytämään apua – sinä voit toimia niiden puolesta!

Kissalait

Kissan liikkuminen ulkona herättää paljon kysymyksiä. Suomessa on voimassa kolme lakia, joissa säädetään kissojen oikeuksista ja liikkumisvapaudesta: metsästyslaki, eläinsuojelulaki ja järjestyslaki. Näiden lakien mukaan kissaa ei tarvitse pitää kytkettynä kuin tietyillä erikseen mainituilla alueilla. Omistajalla on kuitenkin aina kissasta huolenpitovelvollisuus, johon kuuluu myös kissan liikkumisen valvonta sen ollessa kytkemättömänä.

Vaikka kissaa saakin pitää ulkona vapaana, suosittelee HESY kissan omistajia ulkoiluttamaan lemmikkejään kaupunkialueilla vain valvotusti esimerkiksi valjaissa, sillä taajamassa vapaana ulkoilevaa kissaa uhkaavat monet vaarat ja useilla kissoilla on voimakas saalistusvietti. Sen sijaan aidatulla pihalla ja rauhallisilla omakotialueilla kissaa voi olla turvallista pitää ulkona vapaana.

Alla tiivistelmä kissoja koskevasta lainsäädännöstä.

Metsästyslaki: kissan heitteillejättö kielletty, kotikissalla lain suoja

Vuonna 1993 voimaan tulleessa metsästyslaissa säädetään, että kotikissalla on lain suoja koko maassa. Vain villiintyneen kissan saa tappaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Villiintynyt kissa tunnistetaan sen käyttäytymisen ja elinpiirin perusteella. Villiintynyt kissa mm. hankkii kaiken ravintonsa luonnosta. Sen tappamiseen sovelletaan rauhoittamattomien eläinten pyynnistä annettuja säädöksiä. Metsästyslaki kieltää seuraeläimeksi otetun kissan heitteillejätön.

Huom! Yksin ulkona liikkuva kissa ei ole sama kuin villiintynyt kissa.

Lue lisää metsästyslaista

Järjestyslaki: lemmikkieläinten liikkumista rajoittavat säännöt

Vuonna 2003 Suomessa tuli voimaan järjestyslaki, joka sallii kissan pitämisen vapaana muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Järjestyslaki näyttää aiheuttavan kissan kannalta kaikkein eniten väärinkäsityksiä. Kissaa koskeva kohta on pykälässä 14, jonka otsikko on koirakuri.

Pykälän viimeisessä kappaleessa sanotaan kuitenkin selvästi, että vain momentin 2 kohta koskee kissaa. Kissalla on siis vapaa liikkumisoikeus koko maassa, eikä kissaa lain mukaan tarvitse pitää kytkettynä taajamassakaan lukuun ottamatta järjestyslaissa mainittuja poikkeuksia: ”pidettävä huolta siitä, ettei pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.”

Lue lisää järjestyslaista.

Eläinsuojelulaki: löytöeläinten talteenotto, hyvä kohtelu, lopetustavat

Vuonna 1996 tuli voimaan eläinsuojelulaki, jonka tärkein uudistus oli kunnille asetettu velvollisuus ottaa talteen löytöeläimet ja pitää niitä hoidossa 15 vuorokauden ajan. Jokaisen kunnan on siis osoitettava paikka, johon löytöeläimen voi toimittaa hoitoon. Määräajan kuluttua löytöeläin voidaan myydä, luovuttaa edelleen tai lopettaa.

Eläinsuojelulaki määrää eläinten yleisestä kohtelusta. Se myös kieltää eläimen mykistämisen ja määrää ulkonäköä muuttavista toimenpiteistä: mm. hännän ja korvien typistäminen on kielletty.

Eläinsuojelulakikin kieltää kissan heitteillejätön: hoidossa olevaa eläintä ei saa jättää hoidotta tai hylätä. Vapaana ulkoileva kotikissa ei ole heitteillejätetty.

Kissan sallitut lopetustavat ovat eläinlääkärin tekemä lopetus ja
aivoihin ampuminen. Vain alle kolmen päivän ikäiset poikaset voidaan lopettaa päähän lyömällä siten, että poikanen kuolee välittömästi.

Lue lisää eläinsuojelulaista.

Eläinsuojeluasetus: asetus kissojen, koirien ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta

Eläinsuojeluasetus vuodelta 1998 (sisältää muutokset 674/2010) tarkentaa eläinten pitopaikoille asetettavia vaatimuksia. Se määrää eläinten pitopaikan materiaaleista, koosta, rakenteesta ja turvallisuudesta sekä muista pitopaikan olosuhteista. Asetus tarkentaa myös eläinten muusta hyvinvoinnista huolehtimista, kuten mm. ruokintaa, liikunnantarpeen tyydyttämistä, hoitotoimenpiteitä ja laumojen muodostamista.

Kissan pitoa asetus tarkentaa vielä mm. seuraavasti: ”Kissan pitoon tarkoitettujen tilojen on oltava sellaisia, että kissalla on kuulo- ja näköyhteys pitopaikassa tai sen ympäristössä tapahtuvaan toimintaan sekä mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kissan pitopaikassa on oltava sopivia rakenteita tai paikkoja kiipeilyä ja kynsimistä varten. Lisäksi pitopaikassa on oltava hiekkalaatikko tai hiekkalaatikoita taikka muita sopivia tiloja ulostamista ja virtsaamista varten.”

Asetus kieltää myös kissan pitämisen kytkettynä muutoin kuin tilapäisesti ja lyhytaikaisesti. Tällöin kissan tulee olla jatkuvassa valvonnassa.

Lue lisää eläinsuojeluasetuksesta.

 

Ajantasainen Suomen lainsäädäntö on nähtävillä mm. osoitteessa www.finlex.fi