Title Image

HESY parantaa kissojen asemaa leikkautus kerrallaan

HESY parantaa kissojen asemaa leikkautus kerrallaan

Kuvan Heikki-kissa oli löydettäessä niin huonokuntoinen, että se jouduttiin lopettamaan. Heikki oli elänyt koko elämänsä suuressa populaatiossa. Eläinlääkäri arvioi kissan olevan 10–15-vuotias. Kuva: EKEY ry

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 3.11.2020

HESY parantaa kissojen asemaa leikkautus kerrallaan

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn maaliskuussa 2020 käynnistämällä Katkaistaan kissojen kurjuuden kierre -kampanjalla (4K) on kerätty jo 11 200 euroa, mikä on mahdollistanut noin 118 kissan leikkauttamisen. Lisäksi HESY tukee kampanjaa kustantamalla 145 sterilisaatiota, joista puolet on jo toteutettu. Kampanja pureutuu kissapopulaatioiden muodostumisen perimmäisiin syihin muistuttamalla kissojen leikkaamisen tärkeydestä.

HESYn 4K-kampanjan tavoitteena on kastroida, steriloida ja sijoittaa uuteen kotiin mahdollisimman monta populaatiokissaa. Yhdistys on kutsunut kampanjaan mukaan eri puolilla Suomea toimivia eläinsuojeluyhdistyksiä ja kerää näille varoja kissojen leikkauttamiseksi. Kampanja on valtakunnallinen ja jatkuu vuoden 2021 kevääseen asti.

Keräämällä varoja paikallisten eläinsuojeluyhdistysten tarpeisiin HESY pyrkii pienentämään Suomen hylättyjen kissojen määrää ruohonjuuritason toimin. Omasta pussistaan yhdistys tukee kampanjaa rahoittamalla 145-vuotisen toimintansa kunniaksi 145 naaraskissan steriloinnin normaalin toimintansa lisäksi.

– Monilla kampanjakumppaneillamme on hallussaan tai loukutettavana isoja kissapopulaatioita, mutta vähän resursseja. Populaatiokissoja tulee ovista ja ikkunoista, ja huonokuntoisten eläinten hoitaminen on kallista. Jokainen leikkaamaton kissa voi olla alku populaatiolle. Suomessa hylätään joka vuosi vähintään 20 000 kissaa. Siksi yksittäisillä teoilla on suuri merkitys. Me selätämme Suomen kissakriisiä leikkautus ja kissa kerrallaan, sanoo 4K-kampanjaidean äiti, HESYn ex-puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

Kissapopulaatioita esiintyy ympäri Suomea, ja niiden koko vaihtelee muutamasta kymmenestä kissasta yli sataan yksilöön. Kissojen loukuttaminen voi kestää kuukausia, ja huonokuntoisten, laumassa leviävistä sairauksista sekä sisäsiittoisuuden aiheuttamista kehityshäiriöistä kärsivien eläinten hoitaminen on vaativaa. Lisäksi sopivien kotien löytäminen ihmiseen tottumattomille kissoille on hidasta. Kymmen- ja satapäisiä kissalaumoja auttavat eläinsuojeluyhdistykset tekevätkin töitä äärirajoilla.

Esimerkiksi HESYn 4K-kampanjassa mukana oleva, Turun seudulla toimiva Dewi ry kamppailee parhaillaan auttaakseen yli sadan yksilön kissalaumaa.

– Alueella on loukutettu toistasataa kissaa, joista iso osa on ollut tiineitä emoja ja joista monilla on ollut vakavia sisäsiittoisuuden aiheuttamia ongelmia, kuten suoliston ja luuston kehityshäiriöitä. Kissat ovat olleet populaatiokissoiksikin poikkeuksellisen sairaita, mikä kertoo usein siitä, että populaatio on saanut kasvaa kaikessa rauhassa jo pitkään. Tilanne on täysin vapaaehtoisvoimin ja sijaiskotien varassa toimivalle Dewille haastava, ja HESY on tarjonnut kampanjakumppanilleen kriisiapua ottamalla vastaan tiineitä emoja tästä jättipopulaatiosta, 4K-kampanjan projektisihteeri Inari Suomela kertoo.

– Jos alueelle kuitenkin jää muutamakin leikkaamaton kissa, tilanne karkaa taas käsistä. Kissojen heitteillejättö on Suomessa niin vakava ja suuren mittaluokan eläinsuojelullinen ongelma, että sitä voidaan ratkoa pysyvästi vain kissoille määrätyllä pakollisella tunnistusmerkitsemisellä ja omistajatietojen rekisteröinnillä. Ennen kuin lainsäädännöllisiä muutoksia saadaan aikaan, meidän on sinnikkäästi jatkettava kampanjointia kissojen paremman tulevaisuuden puolesta, HESYn nykyinen puheenjohtaja Nina Immonen summaa.

HESYn 4K-kampanjassa ovat mukana:

4K-kampanja
HESYn 4K-kampanja vie apua sinne, missä sitä eniten tarvitaan: maatalon pihapiirien liepeillä asusteleville navettakissojen jälkeläisille, ulkorakennuksista suojapaikan löytäneille kissaäideille, sisätiloissa eläville kissalaumoille ja haja-asutusalueiden metsäpopulaatioille. Tule mukaan ja lahjoita roponen kissojen kirkkaammalle tulevaisuudelle! 4K-kampanjan avulla kerätyt varat käytetään populaatiokissojen leikkauttamisiin eri puolilla Suomea. #4K
Kampanjan verkkosivu: hesy.fi/4K
Aiemmat tiedotteet: hesy.fi/4k-tiedotteet/

Lahjoituskanavat: 

MobilePay lyhytnumero 53287

Tekstiviestilahjoitukset: viesti [summa] HESY numeroon 16588, esimerkiksi viestillä 10 HESY lahjoitat kissojen hyväksi 10 euroa

Keräystili:
IBAN: FI09 2001 1800 113063
Viitenumero: 100 557

HESYn verkkokauppa

Lahjoita kissan sterilointi:
www.hesy.fi/shop/kissan-sterilointi/

Lahjoita kissan kastrointi:
www.hesy.fi/shop/kissan-kastraatio/

Osta 4K-kampanjapaita:
www.hesy.fi/shop/kampanja-t-paita/

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:llä on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa, jonka numero on: RA/2017/1022. Lupa on voimassa 1.1.2018–31.12.2020 koko Suomen alueella lukuun ottamatta Ahvenanmaata.