Title Image

HESY löytöeläinpäivänä: Välinpitämätön kissanpito kuormittaa vuodesta toiseen löytöeläintaloja

HESY löytöeläinpäivänä: Välinpitämätön kissanpito kuormittaa vuodesta toiseen löytöeläintaloja

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 3.3.2021

HESY löytöeläinpäivänä: Välinpitämätön kissanpito kuormittaa vuodesta toiseen löytöeläintaloja

Valtakunnallista löytöeläinpäivää vietetään Suomessa lauantaina 6. maaliskuuta. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY haluaa merkkipäivän kynnyksellä kiinnittää huomiota kissojen yliedustukseen löytöeläintaloilla ja perää toimia kissan arvon nostamiseksi.  

Kissat ovat kautta linjan yliedustettuina Suomen löytöeläintaloilla. Valtaosa löytöeläinten talteenottopaikkoihin päätyvistä ja sinne jäävistä eläimistä on kissoja. Kyselytutkimusten perusteella löytöeläintaloille päätyvien kissojen lukumäärän on arvioitu olevan noin 10 000 vuosittain. Omaan kotiinsa näistä haetaan vain pieni osa.

Helsingin alueelta paikkakunnan löytöeläintaloon päätyi viime vuonna 649 kissaa, joista vähän yli puolet haettiin omiin koteihinsa, kun taas sinne viedyistä koirista valtaosa eli 85 prosenttia pääsi alkuperäisiin koteihinsa. Vaikka pääkaupunkiseutu erottuu tilastoissa edukseen, kärsivät kissat metropolialueella samasta arvostuksen puutteesta kuin maaseudullakin.

– Kissan voi saada halvalla tai jopa ilmaiseksi ilman paperitöitä. Kun kissan hankintakynnys on näin matala, sen pitoon ei olla välttämättä valmiita panostamaan. Sairasta kissaa ei esimerkiksi automaattisesti viedä eläinlääkärille eikä karkulaista yritetä etsiä. On edullisempaa ja helpompaa hankkia uusi kissa kuin hoitaa sairas kuntoon tai lunastaa lemmikki löytöeläintalosta. Huolestuneena odotamme, mitä tapahtuu poikkeusolojen päätyttyä niille lukuisille ”koronakissoille”, jotka on otettu hetken mielijohteesta ymmärtämättä lemmikinpidon pitkäaikaisuutta, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

­Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite nostaisi kissan arvoa

HESY toivoo, että Suomeen perustetaan kaikki lemmikkieläimet kattava eläintietokanta ja kaikille sirutettavissa oleville seuraeläimille säädetään tunnistusmerkintävelvoite.  Tämä mahdollistaisi karkulaisen omistajan jäljittämisen ja parantaisi merkittävästi etenkin kissojen asemaa.

– Kissa on ollut vuosikymmenestä toiseen Suomen laiminlyödyin ja kipeimmin apua tarvitseva lemmikki. Kissan arvon nostamiseksi tarvitaan konkreettisia toimia. Tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti nostaisivat kissan hankintahintaa, ja niiden avulla lemmikkinsä heitteille jättäneet omistajat saataisiin rikosvastuuseen teostaan. Tämä edistäisi vastuullista eläimenpitoa, Immonen lisää.

HESY on vastannut pääkaupunkiseudun löytöeläintoiminnasta Viikin löytöeläintalolla vuoden 2020 lokakuusta alkaen. Viikin löytöeläintalo on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kirkkonummen löytöeläinten virallinen talteenottopaikka, jossa irrallaan tavattuja seuraeläimiä hoidetaan eläinsuojelulaissa määritellyn 15 vuorokauden ajan. Mikäli löytöeläimen omistajaa ei löydy määräajassa, eläimet siirtyvät HESYn omistukseen ja niille etsitään uudet kodin yhdistyksen sijoitusperiaatteiden mukaisesti.

Valtakunnallista löytöeläinpäivää vietetään joka maaliskuun ensimmäisenä lauantaina. Suomessa hylätään joka vuosi tuhansittain lemmikkieläimiä. HESY toivoo, että mahdollisimman moni lemmikin hankintaa harkitseva tarjoaa kodin ensi sijassa heitteille jätetyille eläimille. Ennen lemmikin hankintaa yhdistys kehottaa miettimään tarkkaan viittä asiaa, joihin voi tutustua tästä.