Title Image

HESY löytöeläinpäivänä: tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite nostaisi kissan arvoa

Ruskearaidallinen, sinisilmäinen kissanpentu vihreällä matolla.

HESY löytöeläinpäivänä: tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite nostaisi kissan arvoa

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Tiedote 29.2.2024

HESY löytöeläinpäivänä: Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite nostaisi kissan arvoa

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry toivoo valtakunnallisena löytöeläinpäivänä 2.3. konkreettisia parannuksia kissan asemaan. Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite on ulotettava koskemaan kissoja mahdollisimman pian, jotta kissojen hylkääminen saadaan vihdoin aisoihin.

Suomessa hylätään joka vuosi tuhansittain lemmikkieläimiä. Huonoin tilanne on kissoilla, joita päätyy kuntien löytöeläintaloihin joka vuosi jopa 10 000 ja joista vain parikymmentä prosenttia haetaan alkuperäisiin koteihinsa. Koiria ja kaneja päätyy tiettävästi mieron tielle vähemmän ja yli 90 prosenttia löytöeläintaloihin viedyistä koirista noudetaan koteihinsa.

Koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tuli pakolliseksi viime vuonna Ruokaviraston koirarekisterin myötä. Tarkoitus oli valmistella samanlainen asetus myös kissarekisterin perustamiseksi vuonna 2026, mutta maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti loppuvuodesta 2023, että rekisterin perustaminen lykätään hamaan tulevaisuuteen. Tämä oli erittäin surullinen uutinen, sillä juuri kissat hyötyisivät rekisteröinnistä eniten.

Kissoja kaupitellaan edelleen verkkopalstoilla ja kauppojen ilmoitustauluilla pilkkahintaan, tai annetaan jopa ilmaiseksi. Kun hankintakynnys on matala, kissan asialliseen hoitoon ei välttämättä olla valmiita panostamaan. Sairasta kissaa ei automaattisesti viedä eläinlääkärille eikä karannutta kissaa yritetä etsiä, koska on helpompaa ja halvempaa hankkia uusi kissa.

Kissan statusta voidaan nostaa vain tekemällä kissan hankinnasta vaikeampaa ja kalliimpaa. Siksi tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite on ulotettava koskemaan myös kissoja mahdollisimman pian. Tämä asettaisi kissalle myyntihinnan, mikä edistäisi vastuullista kissanpitoa, kun kissaa ei otettaisi hetken mielijohteesta. Kun eläimen hylkäämisestä jäisi rekisteröinnin takia kiinni ja siitä seuraisi rangaistus, myös kissojen heitteillejätöt ja sitä kautta kodittomien kissojen määrät vähenisivät.

– Kissa on ollut vuosikymmenestä toiseen laiminlyödyin lemmikki. Kissan arvon nostamiseksi tarvitaan konkreettisia toimia. Tunnistusmerkintä ja omistajatietojen rekisteröinti nostaisivat kissan hankintahintaa, ja niiden avulla lemmikkinsä heitteille jättäneet omistajat saataisiin rikosvastuuseen teostaan. Tämä edistäisi vastuullista eläimenpitoa, HESY ry:n puheenjohtaja Nina Immonen sanoo.

Mikrosirun avulla kadonnut kissa voidaan yhdistää omistajaansa, mikä myös helpottaa löytöeläintalojen työtä ja nopeuttaa kissojen palautumista takaisin koteihinsa. HESY ry kehottaa kaikkia kissanomistajia varmistamaan, että heidän kissansa on sirutettu, mikrosiru on rekisteröity johonkin sirutietokantaan ja sirutiedot ovat tietokannassa aina ajan tasalla.

Löytöeläinpäivät

Valtakunnallista löytöeläinpäivää vietetään joka vuosi maaliskuun ensimmäisenä lauantaina. HESY juhlistaa lauantaista alkaen löytöeläinviikkoa, joka huipentuu tänä vuonna 9.–10.3. HESY-keskuksessa järjestettäviin Löytöeläinpäiviin. Tapahtuma tuo yhteen toistakymmentä löytöeläin- ja rescueyhdistystä, joiden eläimet etsivät rakastavaa loppuelämän kotia.

Tapahtumapaikka: HESY-keskus, Muonamiehentie 7, 00390 Helsinki

Aika: lauantai 9.3. klo 10–16, sunnuntai 10.3. klo 10–15

HESY-keskuksen eläintilat aukeavat molempina päivinä klo 12.

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/6797492350361222