Title Image

HESY kannustaa mökkiläisiä eläinystävälliseen venetsialaisten viettoon

HESY kannustaa mökkiläisiä eläinystävälliseen venetsialaisten viettoon

Kynttilälyhtyä katsova koira iltahämärissäHelsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.
Tiedote 25.8.2022

HESY kannustaa mökkiläisiä eläinystävälliseen venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistetaan Suomessa ilotulitteiden sijaan muin valonlähtein. Monet lemmikki-, harrastus-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Venetsialaisten vietto on yleistynyt Suomessa. Venetsialaisia vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna, ja pelastusviranomaiset voivat sallia silloin kemikaaliturvallisuuslain 92 §:n nojalla ilotulitteiden yksityiskäytön. Kuluttajailotulitteiden käytön salliminen on pelastuslaitoskohtaista, eikä se ole sallittua koko maassa.

Monille eläimille venetsialaisten viettoon liittyvä ilotulittaminen merkitsee pelontäyteisiä hetkiä. Etenkin koirat voivat olla paukkuarkoja. Suomessa on noin 700 000 koiraa, ja liki 14 000 koiraa kattavassa suomalaistutkimuksessa on havaittu, että ääniarkuutta esiintyi joka kolmannella koiralla. Ilotulitteet stressaavat erityisen paljon myös saaliseläimiin lukeutuvia ja herkkäkuuloisia hevosia.

– Eläin voi kokea ilotulitteiden paukkeen, ujellusten ja valonvälähdysten uhkaavan itseään ja joutua paniikkiin. Jos pelonsekainen eläin pääsee karkuun, se voi aiheuttaa monia vaaratilanteita niin itselleen kuin muille. Koirat onkin syytä pitää sisätiloissa ja hevoset siirtää talliin ajoissa niillä alueilla, joilla ilotulitteiden käyttö on sallittua. Kesäasukkaiden kissatkin kuuluvat ehdottomasti sisätiloihin. Ulkona kissat voivat hakeutua pauketta piiloon ja uhkaavat jäädä mökkimaastoon, jos niitä ei löydetä kaupunkiin paluun koittaessa, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Mökkipaikkakunnilla ja maaseudulla ilotulitteet voivat stressata myös tuotantoeläimiä ja aiheuttaa haittaa luonnoneläimille, jotka rakettien pauke yleensä ajaa liikkeelle.

– Suurikokoiset luonnoneläimet, kuten kauriit ja hirvet, voivat ajautua paetessaan ajoväylille ja aiheuttaa läheltä piti -tilanteita ja kolareita. Linnut voivat lentää paniikissa ikkunoita, puita, rakennuksia, mainostauluja ja muita esteitä päin ja loukata itsensä. Ilotulitteet saattavat häiritä myös myöhäisten pesijöiden rauhaa. Esimerkiksi tukkasotkalla voi olla vielä elokuussa lentokyvyttömät poikaset, Immonen lisää.

Ilotulitteet aiheuttavat eläimille kärsimystä myös juhlinnan jälkeen, jos maastoon jää rakettien hylsyjä ja muita jäännöksiä. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä, ulkona lenkitettäviä ja ulkoilevia lemmikkejä kuin laiduntavia eläimiä.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite rajaisi ilotulitteiden käytön ammattilaisille

Ilotulitteet aiheuttavat haittaa eläinten lisäksi myös ihmisille ja ympäristölle. HESY toivookin venetsialaisjuhlijoiden luopuvan ilotulitteiden käytöstä ja juhlistavan kesäkauden päättäjäisiä muilla valonlähteillä kuten ulkotulilla. Yhdistys toivoo ilotulitteiden käyttöön pysyviä rajoituksia ja pani alulle yhdessä 14 muun terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestön kanssa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen ilotulitteiden käytön sallimiseksi vain ammattilaisille. Kansalaisaloite käsiteltiin talousvaliokunnassa kesällä 2022.