Title Image

Hautamuistomerkit

Sotakoira Pörrin hautapaikka on ikuinen, joten hänen muistomerkkinsäkin on jykevä ja kookas. Viereisellä haudalla perinteinen ja suosittu kivilaatta.

Eläinten hautausmaan hautakivistä

Yksi eläinten hautausmaan monista viehättävistä puolista ovat yksilöllisesti toteutetut hautakivet. Hautamuistomerkin voi toteuttaa haluamallaan tavalla muistaen kuitenkin, että se ei saa loukata hyvää makua, sen pitää mahtua haudalle ja sen on oltava riittävän kevyt yhden ihmisen liikuteltavaksi. Valinnanvaraa on paljon, mutta jos haluat tietää ajan saatossa hyväksi havaituista muodoista ja materiaaleista, tässä vinkkejä: 

Materiaali

Kivi on paras, joskin painava ja hintava vaihtoehto, ja kaiverrettu teksti kestää kauan.

Metalli on yleensä hyvä, kestävä materiaali. Lähinnä kannattaa huomioida hapettuminen, joko muodolla, jota hapettuminen ei haittaa, tai sitten korroosionkestävillä metalleilla. Yleisimmin metallia näkee kiveen tai puuhun kiinnitetyissä laatoissa.

Puu kestää tyypillisesti yhden vuokrakauden verran eli noin 10 vuotta. Säänkestävä puu, kuten kestopuu, voi säilyä hyvänä pidempäänkin.

Keramiikka on toisinaan toiminut hyvin, mutta on haurasta ja tekniikasta riippuen saattaa haalistua. 

Oikeanlainen muovi voi olla yllättävän toimiva ratkaisu (joskaan ei ympäristöystävällisin). Se kestää elementtejä hyvin, mutta jotkin laadut hapristuvat ajan mittaan.

Paperi ja valokuvat haalistuvat. Niitä voi käyttää lisänä, mutta päämuistomerkkinä ne toimivat huonosti. Pelkkä paperi ei tietenkään kestä kauaa ja lasilla suojattunakin varsin huonosti. Laminoitu paperi kestää ulkoilmoja, mutta se pitää kiinnittää huolellisesti. Jotkut pleksillä suojatut kuvat ovat säilyneet aika hyvin.

Muodot

Tärkein käytännön tekijä hautamuistomerkin muodon suhteen on sen näkyvyys. Saatat ajatella muistavasi hautapaikan sijainnin helposti, mutta maasto hautausmaalla voi olla eri vuodenaikoina hyvinkin eri näköistä ja haudat ovat aika tiheässä. Kesällä hauta voi myös hukkua kasvillisuuteen, jos et pääse hoitamaan sitä usein. Tästä syystä hautakiven on hyvä olla pystyasennossa tai kallellaan, jotta se on riittävän korkea. Maan pinnalla vaakatasossa oleva kivi saattaa lisäksi peittyä ajan mittaan. Muista myös painorajoitus: mitä korkeampi muistomerkki, sitä kapeampi sen on oltava, jotta se on edelleen liikuteltavissa. 

Paikkamerkkinä toimimisen puolesta paras hautamuistomerkki olisi suhteellisen korkea ja kapea obeliskimainen kivi, johon on kaiverrettu eläimen nimi tai johon on kiinnitetty kaiverrettu (pronssi)laatta. Jälkimmäisessä tapauksessa yhdenmukaisia laattoja voi lisätä myöhemmin, jos hautaan haudataan lisää eläimiä. Edullisempi versio tästä on puutolppa, johon on kiinnitetty metallilaatta.

Perinteinen suorakulmion muotoinen kivi on hyvin toimiva ratkaisu, ja sen maksimikooksi suosittelemme noin A4 ja maksimipaksuudeksi 15:tä senttiä. Korkean ja kapean muistomerkin tulisi olla tilavuudeltaan samaa luokkaa. Tärkeintä on, että se ei ole kohtuuttoman painava. 

Yllä siis ajatuksia hautamuistomerkeistä puhtaasti käytännöllisistä näkökohdista. Esteettisyyden ja omien mieltymysten kannalta saatat päätyä toisenlaiseen lopputulokseen. On hyvä idea tutustua hautapaikkaan ja sen ympäristöön ennen lopullista päätöstä hautamuistomerkistä. 

Linkkejä: