Title Image

Eroon eroahdistuksesta

Eroon eroahdistuksesta

Eroon eroahdistuksesta

Etätyöarki on totuttanut monet lemmikit ihmisen alituiseen läsnäoloon. Jotta paluu normaaliin työarkeen sujuisi lemmikin kannalta mahdollisimman kivuttomasti, erossaolotilanteita on hyvä pitää yllä ja opetella jo kotikonttorilla.

Vuodet 2020–2021 ovat olleet koronan takia poikkeuksellisia paitsi ihmisille myös useille eläimille. Ihmiset siirtyivät koronatilanteen takia etätöihin, ja monella eläimestä haaveilevalla oli sopiva tilaisuus hankkia itselleen lemmikki. Pandemian aikana lemmikkejä – varsinkin koiria ja kissoja – onkin ostettu paljon enemmän kuin normaalisti

Kun ihmiset ovat työskennelleet etänä kodeissaan, lemmikit ovat tottuneet siihen, että niillä on koko ajan seuraa. Nyt edessä häämöttää yhtäkkiä aika, jolloin etätyöt loppuvat, ja jo tätä ennen olisi tärkeää opettaa ja totuttaa lemmikki olemaan yksin kotona.

Koirien koulutuksia tarjoavan Koiruuksien Klubin perustaja ja eläintenkouluttaja Helmi Pesonen kertoo, mitä lemmikin eroahdistuksen taustalla on ja miten yksinolon ongelmia voidaan ratkoa. Kun lemmikki oppii olemaan yksin, on arki kaikkien kannalta mukavampaa ja huomattavasti helpompaa.

Mitkä tilanteen aiheuttavat tyypillisesti lemmikille eroahdistusta?
Yleensä erilaiset muutostilanteet laukaisevat eroahdistuksen. Näitä ovat muun muassa eläimen omistajan vaihtuminen, yhden perheenjäsenen muutto pois kotoa, toisen lemmikin kuolema ja muutokset arkirutiineissa, kuten esimerkiksi omistajan siirtyminen vuorotyöhön. Muita eroahdistuksen taustatekijöitä voivat olla lenkkeilyn tai tekemisen huomattava vähentyminen sekä kivut, muut terveyshuolet ja pelot – etenkin äänipelko. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että palkitsemisen avulla koulutetuilla koirilla vaikuttaa olevan vähemmän eroahdistusta ja muita käytösongelmia kuin rankaisemalla koulutetuilla.

Miten eroahdistus tyypillisimmin ilmenee?
Eroahdistus näkyy usein ääntelynä: eläin esimerkiksi vinkuu, haukkuu tai ulvoo. Lemmikki voi myös pissata tai ulostaa sisälle, tehdä tuhojaan kotona rikkomalla tavaroita ja sotkemalla sekä liikkua levottomasti. Eroahdistuksesta kärsivä koira saattaa pyrkiä jopa ulos asunnosta esimerkiksi syömällä tai raapimalla ovilistoja, ovea tai ikkunaa.

Millainen olo lemmikillä on eroahdistuksen aikana?
Eroahdistus on yksinolo-ongelman muoto, jossa ahdistus voi liittyä siihen, että eläin jää täysin yksin, tai siihen, että tietty henkilö poistuu asunnosta. On vaikea sanoa, miltä ahdistus tai pelko lemmikistä tuntuu, mutta siihen liittyy levottomuutta ja stressitason kohoamista. Eroahdistus heikentää täten eläimen hyvinvointia.

Kärsivätkö vain koirat eroahdistuksesta?
Eroahdistusta on myös muilla eläinlajeilla, kuten kissoilla. Kissoilla eroahdistus ilmenee samoilla tavoilla kuin koirilla: kovaäänisyytenä, masentuneisuutena, apaattisuutena, pissailuna vääriin paikkoihin, aggressiivisuutena ja ahdistuneisuutena.

Onko rescuekoirilla, jotka ovat tulleet hylätyiksi, enemmän eroahdistusta kuin koirilla, joilla ei ole vastaavaa traumaattista kokemusta?
Rescuekoirat ovat suuri ryhmä hyvin erilaisilla taustoilla varustettuja koiria. Ryhmään mahtuu muun muassa koiria, jotka on saatettu hylätä juuri yksinolon ongelmien takia. Tällöin vastaavia ongelmia ilmaantuu hyvin todennäköisesti uudessakin kodissa ja niitä on työstettävä harjoituksin. On myös rescuekoiria, joilla ei ole ollut koskaan kotia.

Kodittomana kadulla ja tarhaolosuhteissa olleet koirat kokevat tyypillisemmin toisen koiran seuran valtavan tärkeäksi, mutta ihmisen seura ei ole niille välttämättä aluksi niin tärkeää, koska koira ei ole tähän tottunut. Täysin yksin – ilman ihmis- tai koiraseuraa – nämäkään koirat eivät kuitenkaan välttämättä pärjää ilman hyvää harjoittelua. Jokaisen uuden koiran kanssa tulee harjoitella yksinoloa pian kotiin muuton jälkeen, mutta maltillisesti. Videoimalla voi varmistaa, että harjoittelu todella sujuu siten, että koira on rennosti kotona.

Miten koiran ja muut eläimet voi totuttaa yksinoloon jo etätyöaikana?
Lemmikki kannattaa totuttaa ensin omistajan kodista lähtöön liittyviin merkkeihin ja lyhyisiin yksinolon hetkiin. Vähä vähältä yksinolon aikaa pidennetään. Etätyöpäivän aikana arki tulee pitää mahdollisimman normaalina eikä koiraan kannata kiinnittää erityisesti huomiota. Jos mahdollista, lemmikin voi jättää etätyöpäivän aikana välillä yksin omaan huoneeseen ja tehdä itse töitä eri huoneessa. Koiralle ei myöskään kannata tarjota ylimääräisiä ulkolenkkejä päivän aikana. Extralenkkeihin tottuneelle koiralle tulee todennäköisemmin pissahätä myös silloin, kun omistaja onkin palannut läsnätöihin, ja tämä voi lisätä ahdistusta.

Miten käy koiran, jos omistaja lopettaa yhtäkkiä etätyöskentelyn ja siirtyy läsnätöihin?
Koirista osa pärjää varmasti yksin. Osalle muutos on kuitenkin suuri ja aiheuttaa stressiä. Yllättävä yksin jääminen ja muutoksesta aiheutuva stressi voivat aiheuttaa koiralle ahdistusta, levottomuutta ja turhautumista. Olisikin tärkeää selvittää ajoissa, miten koira tällä hetkellä pärjää yksin kotona, jotta asialle ehditään tehdä jotain ennen etätöiden päättymistä.

Mitä jos eroahdistusta ei saa helpotettua itse?
Jos tilanne tuntuu hyvin vaikealta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinkouluttajaan, joka on suorittanut alan ammattitutkinnon ja jolla on kokemusta eroahdistuksen hoidosta.

Millaisin menetelmin eroahdistusta voidaan helpottaa?
Eroahdistuksen lievittämiseen on olemassa erilaisia tukihoitoja ja vinkkejä, joista kannattaa poimia omalle koiralle sopivimmat. Tärkeintä on kuitenkin harjoitella yksin jäämistä johdonmukaisesti ja siten, että ahdistusta ei pääse syntymään. Näin koira alkaa kokea yksinolon rentona ja mukavana hetkenä. Harjoitusten kanssa tulee edetä maltillisesti. Vaikeammissa tapauksissa eläinlääkäri voi harkinnan mukaan määrätä eroahdistuksen hoitoon myös lääkityksen.

Milloin pennun eroahdistusharjoittelun voi aloittaa?
Yksinoloharjoitukset voi aloittaa, kun pentu tai nuori koira on kotiutunut. Yksinoloa on harjoiteltava säännöllisesti ja taitoa on ylläpidettävä kertauksin. Pentujen ja nuorten koirien käytös voi muuttua muun muassa hormonien vaikutusten vuoksi, joten yksinolon sujumisen seuranta on tärkeää, vaikka eroahdistusoireita ei olisi aiemmin ilmennyt. Koirilla on myöhemmälläkin iällä erilaisia kehityskausia, jolloin ne voivat kokea esimerkiksi tietyt tilanteet pelottavampina kuin aiemmin.

Miten voin selvittää, onko kyseessä todella eroahdistus vai joku muu ongelma?
Yksinolo-ongelmien taustalla on erilaisia syitä. Ensimmäiseksi onkin varmistettava, kärsiikö eläin eroahdistuksesta vai esimerkiksi tylsyydestä, turhautumisesta, äänipeloista tai jostakin muusta. Tätä voi selvittää parhaiten videokuvaamalla asunnossa yksin olevaa koiraa.

Teksti: Annika Savinen