Title Image

Ennakointi estää lemmikin karkaamisen

Ennakointi estää lemmikin karkaamisen

Koiralla kannattaa käyttää ulkoilutusten yhteydessä sekä y-valjaita että pantaa, joista ainakin toiseen on kiinnitetty omistajan puhelinnumeron sisältävä nimilaatta.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry.

Tiedote 14.4.2021

Ennakointi estää lemmikin karkaamisen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kokosi vinkit lemmikkien turvalliseen ulkoiluun ja karkaamisriskin minimoimiseen kevät- ja kesäkaudella. Useimmiten vahingoilta välttyy, kun on huolellinen ja varautuu riskeihin jo ennakolta.

Monet lemmikit nauttivat ulkoilusta ilmojen lämmetessä. Valitettavan usein lemmikki kuitenkin pääsee karkuun ulkoilutuksen yhteydessä ja on vaarassa loukata itsensä tai kadota. Karkaamisia on helppo ennaltaehkäistä muutamilla tavanomaisilla varotoimilla.

Koirat
Koiran karkaamisriski on suurin ensimmäisten kotiutumispäivien aikana. Koiralla tuleekin käyttää ulkoilutusten yhteydessä sekä y-valjaita että pantaa, joista ainakin toiseen on kiinnitetty omistajan puhelinnumeron sisältävä nimilaatta. Koiraa on turvallisinta ulkoiluttaa käyttämällä kahta hihnaa, jotka on kiinnitetty sekä valjaisiin että pantaan. Tuplahihna varmistaa koiran pysymisen kytkettynä, vaikka toinen hihna pääsisi katkeamaan. Kelataluttimet menevät helposti rikki, eikä niiden käyttö ole suositeltavaa.

Koiran voi aluksi päästää vapaaksi omalle pihalle koulutusliinaan kytkettynä. Vasta kun koiran luoksetulo on varmaa ja koiraan saa kontaktin kaikissa tilanteissa, sen voi päästää vapaaksi ensin omalle pihalle ja sitten muuallekin, esimerkiksi koirapuistoon. Piha-aidan on oltava niin korkea, ettei koira pääse hyppäämään sen yli. Materiaaleiksi soveltuvat puu tai verkko. Pensasaita ei koiraa pitele. Pihalla oleilevaa koiraa on syytä pitää silmällä, sillä taitavimmat osaavat kiivetä aitojen yli. Mikäli koiralla on vahva riistavietti, sitä ei tule pitää ulkona vapaana lainkaan – ei edes omalla pihalla. Muistutuksena mainittakoon, että taajamassa koirat on pidettävä aina kytkettyinä. Haja-asutusalueella koira on pidettävä ulkona kytkettynä 1.3.–19.8. välisenä aikana.

Koira kannattaa kouluttaa hyvin, sillä peruspyyntöjä totteleva koira harvoin karkailee ja on helpompi saada kiinni. Kouluttamiseen on syytä varata aikaa, sillä koiran ja sen omistajan välisen luottamussuhteen muodostuminen voi kestää kuukausia.

Kissat
Keväinen luonto houkuttelee kissoja, jotka voivat altistua ulkona monille vaaroille. Valjas- ja ulkotarhaulkoilu ovatkin kissalle ainoita turvallisia tapoja nauttia luonnosta. Myös lasitettu tai verkotettu parveke on monelle sisäkissalle toimiva ratkaisu ulkoiluun. Parvekeverkkojen pitävyys on tarkistettava vuosittain ja mahdolliset rakoset on korjattava. Karkaamisten estämiseksi kissanomistajan tulee varustaa myös kodin tuuletusikkunat verkoilla tai huolehtia siitä, että ne on säädetty aukeamaan enimmillään noin viisi senttiä. Kaupunkioloissa matalaltakin pudonneen kissan vammat ovat usein vakavia, koska alla ei ole pehmeää maastoa.

Kilpikonna
Kilpikonnien ulkoilua on vahdittava tarkkaan, sillä nämä hitaan matelijan maineessa olevat eläimet saattavat olla yllättävän nopeita karkaamaan. Kilpikonnille voidaan hankkia ulkoiluaitaus, jossa on oltava maan alle kaivettu ja pohjan kattava verkko, sillä konnat osaavat kaivaa maanalaisia käytäviä, joista ne hakevat luonnossa suojaa pedoilta ja kuumuudelta. Kaivautuneen kilpikonnan löytäminen voi olla vaikeaa. Kilpikonnan voi viedä ulos, kun lämpötila on varjossa yli +15 astetta ja maan pinta on ehtinyt lämmetä riittävästi.

Kanit ja jyrsijät
Pienjyrsijöitä ei pidä ulkoiluttaa lainkaan vapaana eikä edes häkeissä. Jos esimerkiksi hamsteri pääsee häkkiulkoilutuksen yhteydessä karkuun, se katoaa helposti maaston pieniin koloihin ja nurmikon sekaan ja altistuu petoeläinten hyökkäyksille. Häkissä pidettäessä pieneläimet voivat vilustua helposti tai saada lämpöhalvauksen. Kaneja ja isompia jyrsijöitä, kuten marsuja, voi ulkoiluttaa valjaissa ja ulkohäkeissä. Aidattu puutarha voi olla vaarallinen kanille, sillä se houkuttelee helposti paikalle petoeläimiä ja saalistavia lemmikkejä. Kani voi myös kaivautua ulos ulkotarhastaan. Lemmikkikani tarkenee ulkoilla vasta lämpötilan kivutessa +15 asteeseen. Marsu ei siedä kylmää ja voi ulkoilla vain lämpiminä kesäpäivinä yli +20 asteen lämpötiloissa.

Hevonen

Hevosen aitauksen tulee olla kestävä, tarpeeksi korkea ja ehjä. Samaan tarhaan kannattaa sijoittaa vain hyvin keskenään toimeentulevia yksilöitä, sillä stressaantunut ja laumaansa pelkäävä hevonen saattaa karata. Uuteen paikkaan vietäessä ovet ja portit on suljettava huolella ja hevosta on käsiteltävä varmaotteisesti, sillä paikanvaihdos on hevoselle stressaavaa. Säikähtäneenä karkuun säntäävä hevonen voi olla vaarallinen liikenteellä ja sivullisille ja asiasta pitää ilmoittaa hätäkeskukseen.

– Mikäli lemmikki pääsee varotoimista huolimatta karkuteille, asiasta on välittömästi ilmoitettava katoamiskunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan. Tolppiin ja ilmoitustauluille levitetyt kuvalliset ilmoitukset sekä sosiaalisen median karkuriryhmät auttavat kadonneen eläimen etsinnässä. Katoamispaikalle voi jättää myös syötävää, sillä ruokittuna eläin pysyy lähistöllä, vaikka sitä ei heti saataisikaan kiinni. Ennakoivana toimena lemmikki kannattaa tunnistusmerkitä ja rekisteröidä katoamisen varalta, neuvoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.